Hunter

Jelentős vízkészlet található a Hold krátereiben

Az LCROSS küldetés által felkavart felszíni anyag is megerősítette a Hold vizének létezését. A bő egy hónappal ezelőtt bekövetkezett becsapódás elemzései szerint jelentős vízmennyiség található égi kísérőnk sarkvidékeinél, ami fontos lehet a jövő emberi expedíciói számára.

A becsapódó szonda célpontjául szolgáló, a Nap fényétől és hőjétől tartósan elszigetelt kráterek a Naprendszer leghidegebb helyei közé tartoznak, melyekről régóta feltételezik, hogy jelentős vízkészleteket halmoztak fel. A víz jelei utáni kutatás legújabb fejezetében a NASA LCROSS küldetésével ütközési pályára állított egy rakétafokozatot az egyik ilyen déli-sarki kráterrel, a 98 kilométer széles Cabeusszal. Az október 9-én lezajlott becsapódás anyagkilökődést generált, aminek az észlelése nem igazán úgy sikerült, ahogy azt az űrügynökség tudósai eltervezték, a kilökődött törmelékfelhő ugyanis nem lövellt elég magasra, így a földi műszerek elől egy magas hegygerinc eltakarta. Szerencsére a rakétafokozatot négy perces késéssel követő LCROSS szonda tiszta képet kapott a kilökődött anyagról, amelyet műszereivel ultraibolya és infravörös fényben is megvizsgált, a színképek elemzése pedig egyöntetűen bizonyította a víz jelenlétét.

"Azért vagyok ma itt, hogy elmondjam önöknek, igen, vizet találtunk. Nem csak egy keveset. Jelentős mennyiségre bukkantunk" - vezette be az eredmények ismertetését Anthony Colaprete, a NASA Ames Kutató Központjának munkatársa, az LCROSS főfelügyelője.

Bár a kráterből felkavart víz teljes mennyisége bizonytalan, az LCROSS űrszonda több mint 100 kilogrammot észlelt a törmelék felhő általa megvizsgált részében. A kráter vízkoncentrációjának becsléséhez a becsapódás részletesebb modellezésére lesz szükség. Messze nem ez az első bizonyíték, hogy a sarkvidéki kráterek vizet rejtenek. A kráterekből visszaverődő radarjelek már 1994-ben is erre utaltak, az amerikai Clementine űrszonda felfedezését 1999-ben a Lunar Prospector neutrontérképei is megerősítették, melyekből jól lehetett látni, hogy több kráter rendkívül gazdag hidrogénben, csupán az nem volt biztos, vajon ez a hidrogén vízmolekulákhoz köthető, vagy valamilyen más formában van jelen az égitesten.


Az LCROSS spektrális mérései lezárhatják az esetet. "Úgy vélem, a mérések kétértelműsége miatt nem volt szilárd megegyezés a tudományos társadalomban arról, hogy a hidrogén valójában vízből ered. Az LCROSS egyértelművé teszi a felfedezést" - nyilatkozott a New Scientistnek Greg Delory, a Berkeley Egyetem tudósa, aki mellesleg nem tagja az LCROSS csapatnak. A kutatók most már megpróbálkozhatnak ennél nagyobb kérdések megválaszolásával is, tette hozzá Delory. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy honnan érkezett a víz. Az egyik lehetséges, jó ideje feltételezett forrás a magukban vizet hordozó üstökösök, amik becsapódtak a Holdba. Ezt különböző, az üstökösökre jellemző szénalapú összetevők észlelésével lehetne bizonyítani. Az LCROSS mérései több spektrális utalást is tettek ezekre, pontosabb következtetéseket azonban csak a további elemzések után lehet leszűrni.

Egy másik lehetőség, ami a holdi víz felfedezésének szeptemberi bejelentésekor látott napvilágot, hogy a víz forrása a napszél, valamint a kőzetek és a talaj kölcsönhatása. A kőzetek és a regolit megközelítőleg 45 százalékban oxigénből áll, ami elsősorban szilikát anyagokkal keveredik. A napszél főként protonokból, vagyis pozitív töltésű hidrogénatomokból áll. Ha a fénysebesség harmadával száguldó protonok elég erővel csapódnak a holdfelszínbe, képesek szétszakítani a talaj oxigénkötéseit. Az így keletkező szabad oxigén jó eséllyel alkothat vizet a szabad hidrogénnel, igaz csak egészen kis mennyiségben. A kutatók szerint a Deep Impact szonda által megfigyelt napi víz/hidroxil körforgás lehetővé teheti a hidroxil és a hidrogén vándorlását a sarkvidékek felé, ahol felgyűlhetnek a napfénytől elzárt területeken, mint például a Cabeus kráterben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #201
    Amúgy meg a ruszkik 49-ben robbantottak egyet és 53- ban volt a per. Mintha kis fáziskésés lett volna.
  • babajaga #200
    Atyafi! Rosenbergéket az esküdtszék mondta ki bűnösnek egyedül Greenglass vallomása alapján, ez a lényeg! És G. is ugyanaz volt mint Julius R.
  • NEXUS6 #199
    Legalább is a férj, a feleség valszeg tudott a dologról, de ő nem vett részt konkrétan a tevékenységben.

    Szal azt lehet tudni, hogy nem volt alaptalan az amcsik riadalma, viszont nem Rosenbergék voltak, akik a legfontosabb infókat adták át, akik a legnagyobb kémek lettek volna.

    Bizonyos szempontból arról volt szó, hogy bűnbakot kellett találni. Ha a fontosabb emberek, akik lebuktak együttműködők voltak, sokkal kevesebbel megúszták, mert egyszerűen túl fontosak voltak.

    Rosenbergék sajna túl kicsi emberek voltak ahhoz, hogy egy ilyet megússzanak, ahogy mostanában is ez a sorsuk azoknak, akik nem elég befolyásosak, gazdagok, értékesek - szigorúan a jog előtti egyenlőség nevében;)
  • Molnibalage #198
    A Venona projectről miért nem szóltok egy szót sem? Feketén fehéren bizonyítja azt, hogy bizony Rosenbergék azok voltak, amik...
  • Epikurosz #197
    Egyébként, a wikis cikkben említett mukik fotóit elnézve: nem szívesen kértem volna meg őket, hogy ügyeljenek a pénztárcámra, amíg bemegyek a mosdóba, hogy megmossam a kezem.
  • Epikurosz #196
    Jobb, ha csak a szervetlen kémiáról nyilatkozol.
    Ahhoz állítólag értesz, és én legalább nem tudlak rajtakapni a füllentéseiden.
  • babajaga #195
    Hizeleg a tökömnek! Mi érdekem fűzödik hozzá meg tudnád mondani?
  • babajaga #194
    Akkor kapj elő fél kiló logikát! Greenglasst miért nem ítélték halálra hisz ő is kémkedett? Csak nem azért mert megegyezett hogy Rosenbergék ellen vall? Hisz azt minden kiscsoportos tudta hogy az esküdtszék egyedül G. vallomását vehette figyelembe mert bizonyíték az nuku.
  • Epikurosz #193
    Nekem ez tetszett a legjobban:
    "After proclaiming his innocence for over half a century, Sobell admitted spying for the Soviets, and implicated Julius Rosenberg, in an interview with the New York Times published on September 11, 2008."

    50 évig tagadott, majd 2008-ban végre elismerte, hogy spicli volt.
  • Epikurosz #192
    8/10