Hunter

Ezüst a Holdon

A NASA tavaly becsapódott Hold-szondája a színképelemzések eredménye szerint a hőn áhított víz mellett ezüstöt is talált.

Az LCROSS küldetés tavaly októberben landolt a Hold déli sarkvidékén, a küldetés legnagyobb eredménye, hogy a becsapódás következtében kilökődött törmelékben 5,6 százalék vizet észleltek. A küldetés vezető tudósa, Anthony Colaprete, a NASA Ames Kutatóközpontjának munkatársa egymilliárd gallonra, több mint 3,5 milliárd literre becsüli a szonda becsapódási helyének 10 kilométeres körzetében kinyerhető vizet.

Számos más, az emberi holdkutatás számára hasznosnak ígérkező anyagot is találtak a törmelékfelhőben, melyek közül a legnagyobb meglepetést az ezüst, illetve a jelenlétére utaló két erőteljes, az ultraibolya tartományban észlelt emissziós vonal okozta. Mivel a jelek a becsapódást követő első másodpercekben jelentek meg, Colaprete és kollégái azt gyanítják, hogy az ezüst a felszín alatt közvetlenül elhelyezkedő kőzetrétegből származik.

Az észlelt spektrális vonalak arra utalnak, hogy az ezüstnek jóval magasabb koncentrációban kell jelen lennie a holdkőzetekben, mint az Apollo űrhajósok által visszahozott kőzetmintákban talált 100 ppm. A Földön az ezüstöt különböző földtani folyamatok, többek közt a víz munkája koncentrálják, amik azonban nincsenek jelen a Holdon. Hogyan koncentrálódhat vajon égi kísérőnkön az ezüst?

Egy elmélet szerint az illékony elemek, mint a higany és a magnézium hajlamosak a holdfelszínen a hideg pontok felé vándorolni – ahogy a Föld légkörben is a víz a hideg felületeken csapódik ki – így érve el a Hold tartósan árnyékba borult krátereit, a Naprendszer egyik leghidegebb területét, ahová az LCROSS becsapódott. Bár az ezüstre nem jellemző az illékonyság, felveheti ezt a halmazállapotot a Hold hőmérsékleti körülményei és vákuuma hatására, vélekedik Robert Wegeng, az USA Pacific Northwest Nemzeti Laboratóriumának tudósa, aki nem vett részt a NASA kutatásban. Wegeng szerint ugyanez más hasznos fémekre, például a tellúrra, indiumra és szelénre is igaz lehet.

Paul Spudis, a houstoni Hold- és Bolygótudományi Intézet szakértője azonban arra figyelmeztet, hogy a spektrális vonalak önmagukban még nem perdöntőek. "Szükségünk van egy felszíni holdjáró küldetésre" - mondta. "Ítéletnapig bizonygathatjuk a színkép eredményeket, bizonyítékot azonban csak egy helyszíni mérés adhat"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #83
  Én eddig nem tudtam, hogy csak nácik és zsidók léteznek a világon.

  Ebből az az érdekes dolog is következik, hogy mindenki, aki nem náci zsidó, de mivel tudjuk, hogy aki buzi az nem náci, tehát ebből következik, hogy...
 • Sir Ny #82
  Én eddig aszittem te terrorista vagy...
 • annabella2 #81
  Szerintem lassan el kell kezdenem nekem is területeket vásárolni a Holdból :D Beindul majd pár év múlva az ezüst kitermelés és a Földön minden ezüstből lesz :D
  A Marsról majd aranyat bányászunk ki? Érdekes...
  A rasszizmussal kapcsolatos topikot meg ne itt beszéljétek ki. Most nem tök mindegy h ki milyen név alatt fut?
 • Gurren #80
  az is baszná a szemed, ha "nemkatolikus" lenne a nickje?
 • NEXUS6 #79
  Meg kell váltani a világot, vagy micsoda?
 • Kara kán #78
  Vannak, akik keresik a konfliktusokat. Talán az ingerszegénység vagy túl sok szabadidő miatt. Nekem annyi más feladatom van, hogy ki sem látok belőlük.
 • adler30 #77
  Hát ti aztán jól eltértetek a tudományos tárgytól.Csak a sok indulat,meg a harag.Ejnye.....
 • NEXUS6 #76
  Az egész vita meglehetősen ellentmondásos, lévén hogy azok az emberek is, akik itt hőbörögnek a zsidózás ellen alapvetően magyarok!

  Csak mert magyar az anyanyelvük, magyarul gondolkodnak, ugyan úgy a kockásfülű nyúlon nőttek fel, mint mindenki más Magyarországon.

  Persze ők magyarul azt gondolják magukról, hogy nem magyarok, akik meg szintén magyarul azt gondolják, hogy ők tényleg nem azok, ebben velük jól egyetértenek és lépten-nyomon az orruk alá dörgölik.

  Kafka ebből jó kis abszurd novellát írna.


  Nem ártana, ha mindenki kicsit magába mélyedne és elgondolkodna azon, hogy mi egy nemzet, egy kultúra és mi nem az.
 • Szefmester #75
  Tudod az a furcsa hogy sokan azt mondják hogy rasszita és intoleráns a megkülönböztetés, ellenben akik a legjobban hőbörögnek és vádolnak meg másokat a fentiekkel, azok a legkeményebb rasszisták. Csak bele kell gondolni. Itt van egy név.. nem sértő, az átlagos ember észre sem veszi, pláne nem hátsó szándékot nem sejt. Erre jön valaki (egy kőkemény diszkriminátor "tuskó") és nekiáll vádaskodni, és önmagát MEGKÜLÖNBÖZTETNI egy olyan hír fórumán ahol szó sem esett addig ilyesmiről. Nos akkor ki is az aki megkülönböztet másokat? Aki vádaskodik?
 • NEXUS6 #74
  Csak a nyugodt erő marad!