Hunter

Mennyi víz van a Holdon?

Az elmúlt időszakban elég sok szó esett a Hold vízkészleteiről. Most a NASA részletekkel is szolgált a Hold északi sarkánál észlelt vízjég mennyiségéről.

A közlemény szerint 600 millió tonna bújik meg 40 kráterben elosztva, ami elvileg egy 600 000 lakosú nagyváros három évnyi vízellátását tenné lehetővé. Ez nem kevés vizet jelent. A bejelentés több, a Hold felszíni vizével kapcsolatos felfedezést követően látott napvilágot. Az előzmények közé tartozik a NASA LCROSS egységének becsapódása az egyik tartósan árnyékkal borított kráterbe, valamint az a lehetséges víztermelési mechanizmus, amit a Nap tevékenysége fejt ki, vékony jégréteget létrehozva a teljes felszínen. Ezek fényében nagyon úgy tűnik, hogy a víz mindenhol jelen van a Holdon, ami nem akármilyen felfedezés, tekintve, hogy nem is oly rég még csontszáraznak gondoltuk.

A legfrissebb adatok az idő előtt véget ért indiai Chandrayaan küldetésből származnak. A Chandrayaan-1 műhold 2009 augusztusában fejezte be pályafutását a Hold körül. A műhold műszerei között volt a NASA által kifejlesztett Mini-SAR, ez észlelte a 40, egyenként legalább 2 méter vastagságú jéggel rendelkező krátert az északi sarkvidéken.

"Ha ezeknek a krátereknek a vizét átszámítjuk rakéta hajtóanyaggá, akkor elég üzemanyagot kapnánk ahhoz hogy 2000 éven át naponta egy űrsiklót indítsunk el" - nyilatkozott a Discovery-nek Paul Spudis, a texasi Hold- és Bolygótudományi Intézet munkatársa, aki szakmájából adódóan más szempontból értékelte a vízmennyiség felhasználhatóságát. Valljuk meg sokkal megdöbbentőbb ez az adat, mint a korábbi vízellátásos példa, nem is csoda hogy az űrkutatásban dolgozókat felvillanyozták az eredmények. Spudisnak azonban van egy másik izgalmas felvetése is. Lehetséges, hogy a Hold saját vízháztartással rendelkezzen?


Kráterek a Hold északi sarkvidékén. Zölddel jelölték a vízjéggel rendelkezőket, míg a piros körök az újonnan keletkezett krátereket mutatják

"Eddig három víztípust találtunk a Holdon" - folytatta Spudis. "Az egyik a Mini-SAR vastag, majdnem teljesen tiszta kráterjege, a második az LCROSS jégkristály és por keveréke, a harmadik pedig az M-cube vékony rétege, ami időről időre a teljes felszínen megjelenik, majd eltűnik". Tehát létezik egy magas tisztaságú vízjég, amit valószínűleg az üstökösök hoztak el az égitestre, egy kevésbé tiszta, ami úgy tűnik, hogy a felszín alatt keletkezik és összekeveredik a Hold anyagával, és végül a legfrissebben felfedezett felszíni víz, ami a regolit és a napszél kölcsönhatásából jöhet létre.

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is megemlítettük, az előzetes eredmények arra utalnak, hogy utóbbi az egyenlítői területek felől a sarkvidékek felé vándorol, ami egyfajta vízkörforgást feltételez, ezért a tudósok komolyan fontolgatják egy "hidroszféra" jelenlétét. Sajnos a víz jelenléte önmagában nem elég ahhoz, hogy űrhajósok szálljanak le a Holdon, legalábbis egyhamar biztosan nem látunk újra embert az égitesten. Az önfenntartó kolóniák továbbra is csak álom szinten maradnak és ezt a vizet egyhamar nem ízlelhetjük meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #31
    Szerintem meg csak elég lenne az árú terjesztőjét megfogni.
    Ezt a sok áltudományos baromságot valahogy eljuttatják a fogyasztóhoz, és pénzmozgás is történik.

    Ha csomagküldők, akkor van feladó, ha konkrét üzletben lehet kapni, akkor meg ugye még símább a dolog.
  • Doktor Kotász #30
    Djambi megriasztottál.
    Komolyan mondod, hogy vannak akik ezt a sok sületlenséget beveszik?
    Ez botrány. Ezeket az idiótákat a fogyasztó megkárosítása és megtévesztése miatt szenes lapáttal kellene úgy fejbe baszni, hogy azt higgyék, hogy a végbelükön keresztül folytogatják őket.
  • djhambi #29
    Én azt mondom, hogy adott esetben a cenzúra sértheti a szólásszabadságot, de egetértek, azzal, hogy a leghaékonyabb, illetve talán az egyetlen módja a szemét terjedésénekmegakdályozására. Talán a másik az lenne, ha megreformálnák a közoktatást, és az emberek nem dőlnének be. Persze ez túl utopisztikus gondolat...
  • philcsy #28
    A net jelenleg anonim szabályozatlan kereskedési felület. Nem tudod a kereskedelmet szabályozni ha nem szabályzod a hálózatot.
  • Epikurosz #27
    Nem a netet kell cenzúrázni, hanem szigorúan szabályozni a kereskedelmi forgalomban kapható termékeket. Az étrendkiegészítőket is.
  • djhambi #26
    Hogy lehet, hogy a világ O2 aránya 10%-kal csökkent 20%-ra úgy, hogy a CO2 aránya 0.5% alatti? :D
  • philcsy #25
    Tudom hogy ez is off de találtam két egy gyöngyszemet:

    oxigénes víz
    Részletek:
    "Tudta, hogy közel felére csökkent az elmúlt évszázadokban a légköroxigéntartalma? ... A múlt század közepén elsősorban a széntüzelés következtében kb. 30%-ra csökkent a légkör oxigéntartalma. A XX. század derekán mindössze 23%-ról szóltak a jelentések. A jelenlegi világátlag már csak 19-21%..."

    "A szájon keresztüli oxigénes víz bevitellel 10-szer gyorsabban lehet a szervezetet oxigenizálni mint tüdőn keresztül."

    "1 liter vízhez 2000 mg orvosi tisztaságú oxigént juttatunk." Ez a normálisan oldódó 200x-a!


    Itt pedig azt javasolják többek között hogy igyunk desztillált vizet!!! Ez szerintem bőven kimeríti az öngyilkosságra való felbújtást.


    Remélem eljön végre az az idő amikor a netet nálunk is cenzúrázzák.
  • philcsy #24
    Jó ez az aura, főleg az aurafényképezés. Mert ugye az is van. Szóval a spektroszkópusok eddig valahogy átsiklottak rajta. Szólni kellene nekik.
  • djhambi #23
    "AURA = emberi szemmel láthatatlan burok, kisugárzás melynek színe és alakja jellemző, s az elme-, vagy az érzelmi állapotoknak megfelelően változik."

    Akkor hogyan látják az aurá, ha a szemnek láthatatlan? És miért van színe? XD

    "A víz dipol szerkezetéből adódóan remekül vezeti és tárolja a környezete által kibocsájtott energiát. A víz energiarendszere és így szerkezete a környezeti hatásoknak kitéve sérülhet, amelyen nem csak a fizikai behatásokat hanem az emberiség gondolati és érzelmi hatásait is értjük. [...] A víz energetikai tulajdonságát felhasználhatjuk más az Univerzum magas szintű rezgéseinek befogadására azaz a víz programozására."

    Ezt bleifrei kollégának kellene értékelnie. :) Pl. elmondhatná, hogy itt mi rezeg. És milyen véletlen, itt is összemossák az energiát a dipólussal, az univerzummal, a programozással és az érzemekkel. :D Bocsánat, nem hozom ide át a másik topicot.
  • Legend Killer #22
    én tegnap a Holdon fürödtem, jó vót.