Hunter

Parányi "időkapszulákat" nyit fel egy kutatás

A Binghamton Egyetem kutatóinak sikerült életre kelteniük egy sókristály belsejében található vízcsepp fogságában rekedt több ezer éves ősi baktériumot.

A geológusok évtizedeken át vizsgálták ezeket a vízcseppeket, az úgynevezett folyadékzárványokat, abban a reményben, hogy egy nap mikrobákat nyerhetnek ki belőlük. A sókristályok folyadékzárványainak kora több ezertől több százmillió évig terjed. Mindig felmerült azonban a kétség, hogy a sókristályokból kitenyésztett organizmusok kizárólag az ősi anyagot testesítik-e meg, vagy a modern kor szennyeződései, magyarázta a tanulmány előéletét Tim Lowenstein, a New York államban található Binghamton geológiai tudományok és környezeti tanulmányok professzora.

Lowenstein kollégájával, J. Koji Lum antropológus és biológus professzorral úgy véli eredményeikkel sikerült eloszlatniuk a kétségeket, olyannyira, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa további 400 000 dollárral járult hozzá a témával kapcsolatos kutatásaikhoz.

Lowenstein csapatával évek óta kutatja a problémát, aminek a megoldását mikroszkópos vizsgálatokkal alapozták meg. "Nem csupán baktériumokat, de különböző típusú algákat is találtunk" - mondta. "Az algák valójában tápanyagként szolgálhattak, amin a baktériumok több tízezer éven át elélhettek."

Lum csatlakozásával a kutatók elkezdték a felfedezett organizmusok DNS-ét is vizsgálni. "Egy fogságba esett parányi ökoszisztémát láttunk" - mondta Lum. "Vannak, akik más, szintén ebben a térben ragadt organizmusokkal táplálkoztak, és bár egyikük sem maradt életben, DNS-ük konzerválódott."

Lum hallgatója, Krithivas Sankaranarayanan átnézte a létező összes irodalmat az ősi DNS-ekről és segített kifejleszteni egy protokollt, amit Lowenstein mintáihoz használhatnak. "Ezek a minták napjainktól több mint 100 000 évre nyúlnak vissza egy adott lelőhelyen" - magyarázta Lum. "Ezért Tim meg tudja vizsgálni a terület sótartalmát és rekonstruálja az ősi éghajlatot is. Most a baktériumok, algák, gombák és mindazok DNS-ét vizsgáljuk, amik a zárvány kialakulásakor a tavakban léteztek."


"A kutatók szekvenálták a DNS-t, és kitenyésztették az ősi baktériumot. A vizsgálatok segítségével képet kapnak minden egyes organizmusról, illetve lehetővé válik fejlődésük nyomon követése, valamint az éghajlatváltozásokkal szemben tanúsított reakcióik geológiai időskálán történő megvizsgálása" - tette hozzá Lum. Lowenstein mintái a kaliforniai Halál-völgyből valamint Michigani, Kansasi és olaszországi lelőhelyekről származnak.

A múltban a hőmérséklet ezeken a területeken elérte az 55 Celsius-fokot, a kőzetekben megrekedt víz pedig rendkívül magas sótartalommal rendelkezik. Ez elég barátságtalan közeget jelent, gyakorlatilag a Föld egyik legszélsőségesebb élőhelye volt, azonban az ott lakók megküzdöttek a körülmányekkel. "Ezek a bolygó egyik legkeményebb lényei" - mondta Lum, aki szerint a vízcseppekben uralkodó körülmények tökéletesek a DNS konzerválásához, Lowenstein a zárványokat egy-egy időkapszulához hasonlította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #83
    Köszike!
  • Kara kán #82
    Én egy dolgot nem értek: azt hittem, ha nem trollkodom itt tovább, ez a sok kis senki irtózatosan on-topik, termékeny vitát folytat, megosztván velünk elméje gyümölcseit.
    Hát ennyi lenne elméik gyümölcse, a nagy büdös semmi?
  • Sir Ny #81
    A konzerválás az biztos, hogy segít. Menni a nagy ismeretlenbe meg nem biztos. Elkezdhetünk minden energiánkkal megpróbálni felkészülni arra, ami jönni fog - de nem tudjuk mi fog jönni, ezért ez egy kicsit nehéz. Ahhoz, meg hogy konzerváljuk a Földet tudjuk mit kell tennünk, és biztos, hogy segít.
  • NEXUS6 #80
    És ugyan ez a kérdés a terrorizmussal, vagy általában az aktuális biztonsági kérdésekkel kapcsolatban. Az aktuális biztonsági problémákra olyan válaszaink vannak, aminek köszönhetően pl. Amerika mint olyan, ami Amerika volt az 50-es/60-as/70-es években mára megszűnt létezni.
  • NEXUS6 #79
    Igen vannak közös pontok a két paradigmában, csak az a kérdés, hogy a konzerválás mennyibe kerül, és mennyibe egy egyfajta előre menekülés.

    A klíma valamikor gyökeresen meg fog változni, ha nem az elkövetkező 100 évben, akkor majd 1000 év múlva, vagy 10 000 év múlva. De előbb utóbb eljön az az idő, amikor a konzerválásra törekvés értelmetlen, és lehetetlen opcióvá válik.

    Most a konzerválás az elsődleges paradigma, csak valójában azt sem tudjuk miért. Ez teljesen ugyan az a kérdés, mint az eutanázia vs. géppel életben tartani az embert. Ha gépre kapcsoljuk, akkor életben marad a beteg, de mint emberi lény megszűnik, ráadásul úgy, hogy elveszti az emberi méltóságát is.

    Vajon mennyit kell az emberi mivoltunkból beáldozni ahhoz, hogy kvázi jelenlegi formájában megőrizzük a bolygót, és vajon tényleg nincs más lehetőségünk?
  • Sir Ny #78
    Ez is
  • Sir Ny #77
    Ez is
    [/quote]
  • Sir Ny #76
    [quote]Ez is[/qoute]
  • Sir Ny #75
    Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy az ember elég életképes a jelenlegi klímában.
    Ennek tükrében gondold át azt, hogy nem az a lényeg, hogy konzerváljuk a világot, hanem az, hogy minél tovább húzzuk, mert lehetséges, hogy a minél tovább húzás egyik feltétele a világ konzerválása.
  • Sir Ny #74