Hunter

Új nyomon a Nap rejtélyének megoldása felé

Több mint fél évszázada keresik a választ, hogyan ugorhat néhány ezerről több millió Celsius fokra a hőmérséklet a Nap felszíne és koronája közötti viszonylag kis távolságon. Amerikai kutatók szerint a válasz, ha csak részben is, de a felszínről feltörő plazma sugarakban, az úgynevezett szpikulákban keresendő.

Rob Rutten a holland Utrecht Egyetem napfizikusa egyértelműen áttörésként értékeli amerikai kollégáinak eredményét. "A sugarak úgy viselkednek, mint a felfelé lőtt lövedékek, forró hőmérsékletet keltenek maguk előtt" – nyilatkozott a Nature hasábjain. Az elmúlt évtizedekben az elméleti tudósok számos különböző magyarázattal álltak elő a jelenséggel kapcsolatban. Az egyik szerint a Nap heves belső mozgása rezgést kelt csillagunk mágneses fluxuscsöveiben, melyek mentén hullámok futnak végig a légkörön egészen a koronába, ahol energiájuk hőként szabadul fel. Egy másik elmélet szerint a mágneses fluxuscsövek annyira megcsavarodnak, hogy az szakadáshoz vezet, felgyorsítva, ezáltal felhevítve a koronai gázokat. Az elméleteket azonban nagyon minimális megfigyelésekből eredő bizonyíték támasztja alá.

A Napról készült felvételeken a tüskékre vagy fűszálakra emlékeztető plazmaáramlások, a szpikulák is ott szerepelnek az elméleti tudósok listáján. Ismereteink szerint a megközelítőleg 1000 kilométer átmérőjű szpikulákban a plazma több ezer kilométert utazik a felszíni fotoszféra felett elhelyezkedő kromoszférából a koronába. Ennek ellenére az eddigi megfigyelések szerint ezek a plazma sugarak nem elég melegek a korona felhevítéséhez, hőmérsékletük csupán néhány ezer fok, ami alig magasabb a kromoszféra hőmérsékleténél.


A Science magazinban csütörtökön közzé tett tanulmányában Bart De Pontieu, a kaliforniai Lockheed Martin Nap- és Asztrofizikai Laboratórium tudósa munkatársaival bebizonyította, hogy a szpikulákat alkotó plazma nagy része több százezer fokra melegszik fel a koronához vezető út alatt, kisebb részük pedig akár a több millió fokot is elérheti. De Pontieu 2007-ben felfedezte a szpikulák egy újabb osztályát, a II-es típusú szpikulákat, melynek tagjai hagyományos társaik 20-30 km/s sebességével szemben túlléphetik a 100 km/s sebességet is, és rendkívül gyorsan eltűnnek, ami a korábban vizsgált szpikulák 5-10 perces élettartamával összevetve rendkívül forró plazma szállítását feltételezi.

Korábban ezeket a sugarakat nem sikerült megfigyelni, a japán Hinode űrexpedíció és az amerikai SDO (Nap-dinamikai Obszervatórium) azonban meghozta a várt áttörést. A plazmasugarakat a kromoszférában vizsgáló Hinode, illetve ugyanezen sugarak korona közeli vizsgálatait végző SDO adatai jól tükrözik a plazma hőmérsékletének emelkedését. Az SDO felvételein az is látható, ahogy az egyes sugarak becsapódásakor a korona érintett területei felragyognak. A sugarak frekvenciája és intenzitása alapján a kutatók szerint a II-es típusú szpikulák elég energiát juttatnak el a koronába az ott észlelhető magas hőmérséklet fenntartásához. "Nem állítjuk azt, hogy ez a korona egyetlen fűtési mechanizmusa" - hangsúlyozta De Pontieu. "Ezek az események azonban egyértelműen több figyelmet érdemelnek"

A napfizikusok elismerik De Pontieu munkájának jelentőségét, azonban ezzel még nem tekintik megoldottnak a korona rejtélyét. James Klimchuk, a NASA Goddard Űrrepülő Központjának munkatársa, aki elvégzett egy előzetes számítást, úgy véli, hogy a szpikulák közvetlenül csak kis mértékben járulnak hozzá a korona hőjéhez, azonban fontos szerepet tölthetnek be a hőképződés mechanizmusában. "Az új megfigyelések rendkívül izgalmasak, azonban az összképet tekintve további kutatásokra lesz szükség, hogy lássuk, mennyiben járulnak hozzá a sugarak a korona hőjéhez. Egy biztos, a szpikulák rendkívül fontos szerepet töltenek be a mágneses fluxuscsövekben, amikben létre jönnek" - mondta.


Mike Wheatland, az ausztrál Sidney-i Csillagászati Intézet kutatója szerint a mechanizmus nem egyértelmű. "Az észlelt eseményekkel keletkező becsült energia valóban elégséges, ahogy azt a szerzők is állítják, azonban az események lokalizáltak és a korona alsó részeiben mennek végbe, míg a korona hevítésére gyakorlatilag mindenhol szükség van" - taglalta. Jelenleg a sugarak kialakulására, illetve hőmérsékletük emelkedésére sincs elfogadott elmélet. De Pontieu úgy gondolja, hogy a mágneses mező zavarokból eredhetnek, valahogy úgy, ahogy a fentebb már említett elméletek leírják. "A továbblépéshez a mechanizmus tisztázására kell összpontosítanunk" - tette hozzá.

A jövő Nap-küldetései, mint a NASA IRIS szondája, ami jövőre hagyja el a Földet, nagyban hozzájárulhat a mechanizmus felderítéséhez. "Véleményem szerint a korona rejtélyére akkor tehetünk pontot, amikor a megfigyeléseket részletes fizikai modellekkel is ki tudjuk egészíteni" - mondta Harry Warren, az USA Haditengerészeti Kutató Laboratóriumának szakértője. "Szerintem korai lenne még lezártnak tekinteni az ügyet"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pifoeko #35
    Én is filozófus akarok lenní nem kell soha semmitsem dolgozni csak gondolkodni aztán meg dőzsőlni, ez aztán nagyon előre visz.
  • Merces #34
    ...igeen filozófus Plátónt idézgetnek meg pontos definició nélküli szavakkal dobálóznak, kitalálják a fenomenológiát,aztán meg jön a sok nulneurós és vagdalja az ereit ,ultimate evil , én is filozófuus akarok lenni
  • Zolivok #33
    2,3 iAdja
  • Kara kán #32
    Mágneses fluxuscsövek?
    Hát, akkor mágneses fluxuskondenzátor is van?
    Mi a lószpikula...
  • Elk Hunt #31
    "Én is filozófus vagyok, ha nem volnánk, sehol nem volnátok. " :-)

    Bár szerintem az előrehaladást elsősorban a mérnököknek lehet köszönni...és még lehetne folytatni a sort.

    El tudom képzelni amikor egy filozófus sztrájkol.

    "Nem gondokoduuunk!!!" :D
  • Murder3 #30
    mert tudtomal ők nyílvánítoták ezeket eretnekeknek és miegyébnke, vagy nem?
  • gulyasandras #29
    Hume hatásal Einsteinre, az egyik legközismertebb példa. De nézd meg pl. Cusanus hatását, de akár Arisztotelészig, Platónig visszamehetnénk, akik mind a mai napig hatnak.
  • philcsy #28
    Csupa olyan dologért amire te azt mondanád, hogy az nem munka.
    Ha pedig megtudnád hogy az ilyen tudósok éves szinten átlag 2-4 konferenciára mennek, tudnád hogy hol és milyen körülmények között rendezik ezeket, valamint hogy pályázati pénzekből mi mindent el lehet számolni ...
    Tehát csak úgy felületesen kicsit belelátnál a dolgokba a felháborodottságod még nagyobb lenne.

    De ki mondta neked hogy ne legyél tudós? Ma Magyarországon egy utolsó utcagyerek is elvégezhetné az egyetemet. Egy átlagos képességű de motivált! (NA EZ AZ AMI HIÁNYZIK) fiatalnak az egyetemi oktatását minimális összegből meg lehet oldani. (Ha tehetséges akkor az ösztöndíjakból félre is tehet.) Szóval ha szerinted olyan egyszerű ez, miért nem rólad szólnak a hírek, veled van tele a sajtó? Ja igen, mert te inkább okádtál a Tankcsapda koncerten! :)
    C'est la vie!
  • philcsy #27
    A modern elektronikus korszak legnagyobb ellensége a Nap. A napkitörések komoly károkat okozhatnak. Erre volt már példa. Jelenleg az egyetlen járható út a napkitörések megjóslása. Ehhez viszont az szükséges, hogy a Nap viselkedését minél pontosabban le tudjuk írni, hiszen csak így lehet pontos jóslatokat tenni.
  • Zulu12 #26
    "Víz alatti forró kürtőkből"
    Azok a kürtők kb 400-450 fok környékén vannak. Én úgy tudom, hogy ilyen hőmérsékleten azért a víz nem fagyott állapotban van. Ja és még mielőtt azt mondanák nekem, hogy ilyenkor az légnemű halmazállapotban van azok is tévednek, mert a nagy nyomás az elintézi, hogy folyékony maradjon.