Felföldi Beáta

Tudósok felvették a Nap zenéjét

A Sheffieldi Egyetem csillagászai a világtörténelemben először olyan hangokat vettek fel, amik a Naptól származnak.

Felfedezték, hogy a Nap külső rétegéből kiáramló mágneses hurkok pontosan úgy vibrálnak, mint egy hangszer húrjai. Azt is megfigyelték, hogy nem csak oldalirányba, de előre-hátra is mozognak a részecskék, így majdnem úgy viselkednek, mint a hanghullámok. A kutatók a tekervények műholdas felvételeinek segítségével az ott észrevehető rezgéseket hangokká alakították és olyan frekvenciára gyorsították, hogy az emberi fül számára is hallható legyen.


A Nap felszínének hurkai

"A dallam különös, de mégis gyönyörű. Érdekes élmény volt hangokat hallani egy ilyen hatalmas és erős forrásból" - nyilatkozta Fáy-Siebenbürgen professzor, a kutatás vezetője. A Sunshine névre keresztelt projekt azzal a céllal indult, hogy új módszereket fedezzenek fel a Nap hasznosítását illetően. "Egy új lehetőség tárul elénk. Ezen hangok vizsgálatával sokkal többet megtudhatunk a Napról és jobban megismerhetjük, mi játszódik le a csillagban. A tekervények úgy rezegnek, mint a gitár húrjai, vagy mint a levegő a hangszerekben. Egy idő múlva ezek a hullámok eltűnnek és ez az, amiből új tényeket tudhatunk meg a Nap fizikájáról" - tette hozzá.


A tudósok úgy hiszik, hogy a hurokszerű tekervényeknek köze van a napkitörésekhez, amik következtében töltött részecskék áramlanak ki a világűrbe. A napszél és a Föld mágneses tere között szoros kölcsönhatás van, ugyanis a naptevékenység erőteljesen befolyásolja a földi magnetoszférát és ionoszférát. Az űridőjárás jelenségei igen komoly hatással vannak nemcsak az űreszközeinkre - mint a műholdak -, hanem földfelszíni létesítményeinkre és elektronikus eszközeink működésére is.

A NASA szakemberei szerint a Nap várhatóan nemsokára újra aktívabb ciklusába lép. A tudósok 2013-ra jósolják, hogy olyan mennyiségű energiák szabadulnak fel, amiket eddig még nem tapasztalhattak. Fáy-Siebenbürgen szerint a Nap "zenéjének" megfigyelésével könnyebben lehet majd arra következtetni, hogy mikor lesz a következő napkitörés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pifoeko #33
    Isten hangja
  • culas25hc #32
    Ez félelmetes... :D
  • Balumann #31
    Az a vicces, hogy mi zeneirodalom órán is hallgattunk egy lemezt, amin mindenféle ilyen zenei érdekességek voltak. Azon voltak áttranszponált felvételek bolygókról (ugyanilyen mint ami ebben a cikkben szerepel a napról, csak ott így összevolt keverve és tényleg kijöttek harmóniák is (néha)). Meg amik még nagyon érdekes volt, például a madarak hangjai lelassítva, azok is tökéletes harmóniákat adnak ki, azok már tényleg nevezhetők zenének is.

    Egyébként amiket ma manapság zenének nevezünk, szerintem nyugodtan nevezhetjük ezt a nap felvételt is annak XD
  • franko2 #30
    Ebben a cokkben azt irja "Zenéjük különlegességét részben az adja, hogy az még a szintetizátorok megjelenése előtt készült" Biztos volt már korábban is elektromos vagy elektronikusan müködő hangszer de az még nem szintetizátor volt. De nem vitatkozni akarok csak mint érdekesség irtam.
  • bleifrei #29
    @Cat: persze, hogy nem áltudomány. Megtalálta a tudomány az abszolútot? Nem. Akkor nevezhetem "ál"nak. Igen. :P Az okosok itt vannak közöttünk. Ők elolvasnak egy részinformációt ezen az oldalon és aztán jönnek a megkérdőjelezhetetlen kinyilatkozások.
    A legjobban az tetszik, amikor megmondják, hogyan és mivel kéne a tudósoknak foglalkozni. A tudomány nem mindenható és mindentlátó. Megvannak a korlátai. Az egyik leginkább az a begyöpösödött ragaszkodás, amivel egy hosszabb időn át stabilnak hitt elméletet védenek és nevetségesnek titulálnak új elképzeléseket.

    @sanyicks, nagyon tetszett, amit belinkeltél. Ha valaki ebben nem képes harmóniát felfedezni, akkor azt sajnálom. Múltkor kicsit kutattam a témában és találtam olyan felvételeket is, ami a madárcsicsergéshez hasonlított. Égitestek, mint a kozmosz madarai. Nekem tetszik a gondolat. Megint csak az jut eszembe, mint ami olyan sokszor. Ami kicsiben, az nagyban is.
  • Tetsuo #28
    Lentebb irtam, hogy a tudomanyt szolgalhatja a csillagmukodes hallgatasa, de a Mindentudas Egyeteme maga az altudomany. ;)
  • Cat #27
    Már nem azért, de aki szerint ez áltudomány, annak ajánlom ezt az öt évvel ezelőtti linket, a mindentudás egyetemény volt egy hasonló előadás.

    A csillagbelső hangjai - a modern szférák zenéje
  • Tetsuo #26
    Milyen tudos? Max "zenetudos". Ertelemszeruen ok zeneljenek.. :)

  • sanyicks #25
    ha már a zűrből jövő hang ez kicsit érdekesebb:
    http://www.youtube.com/watch?v=e3fqE01YYWs
    olyan részek vannak benne mintha tényleg zenélne :D
    (és innen tudom honnan jönnek a stalkerbe és a hasonló posztapokaliptikus témákba a háttér"zenék")
  • B0nFire #24
    Eléggé régi találmányról van szó. Idézet:

    "The first electric synthesizer was invented in 1876 by Elisha Gray, who is best known for his development of a telephone prototype.[1][2] In 1920s, Arseny Avraamov developed various systems of graphic sonic art[3]. The Hammond Novachord was an early but unsuccessful harbinger of synth technology in the 1930s-40s. Robert Moog introduced the first commercially available modern synthesizer in the 1960s"

    Aki nem tud angolul, azért az évszámokat csak látja. Forrás

    Amúgy az ötvenes évek végén fejlesztették ki a mellotront, ami talán az első hullámtáblás szintetizátor ősének is felfogható. Hangfájlokat szólaltattak meg a billentyűk, amely hangfájlok több ezer méteres magnószalagokon foglaltak helyet a hangszer belsejében. Videó