68
 • Kara kán
  #68
  1 kapcsolódó hír.
 • Kara kán
  #67
  Mindjárt vége januárnak...
 • dzsagon
  #66
  előjönnek belőle bazmeg a pirannyák
 • Tomalak
  #65
  basszuskulcs ez a Borg lesz! az is oda zuhant le nem? :D
 • thsanyi5
  #64
  Szorít az idő, gyorsan át kell helyezzem a titkos bázisomat mielőtt megtalálják és a benne lévő időgéppel vissza mennek, megakadályozzák, hogy megépítsem ezzel felborítva a téridőkontíínumot.
 • Sir Quno Jedi
  #63
  A főemlősöknek megvan az a jó (vagy rossz) tulajdonsága, hogy hihetetlenül kíváncsiak és mindenbe beleütik az orrukat (farkukat). A kíváncsiságuk gyakran felülkerekedik még a gyávaságukon és az életösztönükön is. Ezért tartunk ott, ahol... (ha rossz, ha jó)
 • Kara kán
  #62
  Azt mondod felnőttél?
 • shamanist
  #61
  Pfu de rég nem hallottam erről a "Tó"-ról.
  Amikor először megjelent információban -jó pár évvel ezelőtt- pár ember el kezdett aggódni az ott található esetleges mikroszkopikus életformáktól és attól, hogy a szervezetünk nincs ellenük bekódolva.
  Azóta felnőttem és most én is vakargatom a fejem....

  Jó lesz ez nekünk?
  Kell ez nekünk?
 • Sir Quno Jedi
  #60
  Hmmm, nos igen.

  Van akik szerint azért csúszik a jég

  - mert hőt közlünk vele ami egy vékony vízfilm réteget olvaszt rá
  - mert mindig csúszós a felszíne akár -110 fokig, mivel a kristályszerkezet "szélén" lévő molekuláknak nincs hova kötődni kifelé, hiszen ott már nincs jég, azaz nincs kristályszerkezet, így a felszín mindig csúszós marad
  - mert a nyomástól megolvad és vízréteg lesz rajta, mivel a víz igyexik összemenni, de ez csak akkor következhet be, ha megolvad és közelít a legsűrűbb állapotához

  És senki sem biztos semmiben. Imádom a "tudósokat". Pártízezer éve jól ismerjük a jeget, de fingunk sincs miért csúszik. Miért nem ezt az "1xű" elemet és halmazállapotait vizsgálják, vaze?!?! Milliárdnyi ember csúszkál össze-vissza, számtalan baleset és billiárdos anyagi károk származnak a jég csúszásából, de ezek le sem szarják... Minden szar fontosabb?!
 • Kara kán
  #59
  Na, ja, de lehet tömöríteni is.
 • karesz6
  #58
  Kb 375 Mb.:) Ha jól sejtem a dns ben tárolják az adatokat. Az minden sejtünkben többé kevésbé azonos (néhány sejtben max átrendezett) az emberi DNS 3 milliárd bázispárból áll. Ez megfelel 3 milliárd 1 v. 0 nak vagy 3 milliárd 1 2 3 4 nek. Ez kb 375 Mb ha jól sejtem.
 • Kara kán
  #57
  Egyébként, én régóta sejtem, hogy az Akasha könyvtár belém van kódolva.
 • Kara kán
  #56
  „A kutatók szerint egy gramm baktérium 450 darab 2000 gigabájtos merevlemeznek megfelelő mennyiségű adatot képes tárolni.”
  (Figyeltél az idézőjelekre, ugyi?)

  Gondolj bele, mennyi információt lehet elrejtve mindegyikünk testében...
 • Kara kán
  #55
  Te jóságos Úristen!
  Csak egy db. ilyen baci legyen ott, és Edgar Cayce örömében táncra perdül a sírjában.
 • noxon
  #54
  Nexus bocs most olvasom a hozzá szólásod :) igen csillagkapu, de az ős helyőrség is :)
 • noxon
  #53
  Mindenki téved.... megtalálják az Ősök helyőrségét az sg-ből
 • KAWAszaki
  #52
  Majd jól megtalálják az olajfaló baktériumokat!
 • Atlax
  #51
  A jég egyáltalán nem azért csúszik, mert a nyomás alatt megolvad. Az egy igen elterjedt tévhit csak. A jég rácsszerkezetéhez és a vízmolekula kétpólusosságához van valami köze, aminek köszönhetően a jég legfelső molekularétege sosincs fagyott állapotban.
 • kisemlős
  #50
  Ha ez így ebben a formában igaz lenne, akkor a tó feletti jégvastagság állandónak kellene legyen. Nem az.
  Molninak van igaza, hogy nyomás mellett, szerepet játszik a föld hője, a vízben oldott elemek, a Brown mozgás, és valoszínűleg a tó víze áramlik is. Azért, mert egy komplex rendszer egyik jellemzőjét ismered, nem biztos, hogy neki kell esned Molninak...
 • Molnibalage
  #49
  3 másodperce vagy itt, de már trollkodsz. Kinek az álregje vagy? A stílus nagyonis ismerős...
 • okosan gyerekek
  #48
  egyébként meg bocs, hogy hülyë vagy...
 • okosan gyerekek
  #47
  Az te nagy okos, hogy a lehűlés hatására nem folyamatosan csökken a térfogata, hanem egy ponttól, nevezetesen 4C°-tól elkezd tágulni; tehát, ha összenyomod a vizet, ergo az azt alkotó molekulákat egymáshoz közelebb kényszeríted, a víz, ellenben más folyadékokkal, nem megfagy, hanem a 4C°-os állapotát veszi fel. Emiatt csúszol például a jégen, mivel a korcsolyaél óriási nyomást fejt arra ki, az pedig ez alatt egy rövid időre, a nyomás fennálltáig, cseppfolyós lesz, és ez teszi síkossá a jeget. Ez a köze, és nem kell a "termodinamikai paraméterek" maszlag...

  És igen, nem is igen kell határos legyen a Marianna-árok semmiféle "jéggel", maga a nyomás kényszerítené fagyásra ekkora nyomás alatt a többi folyadékot, ami alól a víz különleges kivétel.
 • NEXUS6
  #46
  Amúgy tök egyértelmű, ott van a második csillagkapu!
 • NEXUS6
  #45
 • mans
  #44
  Ott vannak az alienek befagyva mint a filmbe.
 • karesz6
  #43
  a higgs bozon.
 • karesz6
  #42
  Na de én tudom ám a megoldást is mi relytőzik odalent.
 • Molnibalage
  #41
  A Mariana árok nem határos semmiféle jéggel és akár -80 fokos környezettel.

  A víz sűrűségének mi köze ahhoz, hogy megfagy a víz vagy sem? Az termodinamikai paraméterektől függ.
 • okosan gyerekek
  #40
  10. Majdnem Chuck Norris vicc... de csak majdnem.
  11.
  12. slussz poénnal
 • okosan gyerekek
  #39
  A világegyetem egyik legnagyobb csodája, hogy a víz nem fagy meg nyomás hatására, ellenben minden más molekulával; ha nem ilyen a víz, az általunk ismert formája az életnek sosem alakulhatott volna ki. Ha nem volna az egyedüli, különc vegyülete az világunknak, és úgy viselkedne, ahogyan az a többi molekula viselkedéséből várható volna, nem is lehetnénk. A víz egy igazi csoda. Nem kell itt a hablaty, hogy közel a föld magja, ne vicceljünk már, ilyen alapon nem kéne megfagyjon szerintetek a Marianna-árok fenekén a víz, ahol 14 kilométer oszlopnyomás nehezedik a legalul elhelyezkedő vízre?

  A sztori ott indul, hogy egy három atomos, külön-külön gáz halmazállapotú molekula mért vesz fel cseppfolyós halmazállapotot olyan hőmérsékleten, amelyen sokkal nagyobb méretű, hasonló összetételű molekulaláncok még gáz halmazállapotúak. A válasz pedig a vizet alkotó két hidrogén és egy oxigén atom magban találjuk. Utóbbi lényegesen nagyobb mérete miatt a hidrogén elektronja több időt tölt el az oxigén körül keringve, mint a hidrogén körül így a hidrogén oldalán a szabadon maradó proton miatt inkább pozitív pólus, míg az oxigénén inkább negatív pólus alakul ki. Ez pedig több kellően közel egymás mellé kerülő H2O molekula esetén azt eredményezi, hogy egy nagyon gyenge kötés nem engedi szabadjára az egyes dihidrogén-oxidokat és cseppfolyós lesz. Ennek a kötődésnek a fagyást követően pedig egy a vonzással némileg ellentmondásosnak tűn jelentősége is lesz, azon túl, hogy rendeződni kényszerülnek a molekulák a hidrogén-kötés hatására, egy elég merev távolságot vesznek fel egymástól, aminél sokkal közelebb tudnának kerülni, ha több energiájuk lenne: elegendő a szabadon mozgáshoz, mert úgy egész közel is tudnak kerülni egymáshoz az akár ellentétes töltésű molekulák is, egyes molekulák energia különbségéből fakadóan. Másképp szólva, azt mondhatjuk, hogy egy gyorsabb molekula, még ha éppen a taszítást kiváltó pólusával is közeledve egy másik gyengébb energia szintű molekula felé, közelebb képesek kerülni egymáshoz, mielőtt eltaszítanák egymástól a másikat. Emiatt van az, hogy a víz nem az energia leadással arányosan veszít térfogatából, csak egy bizonyos pontig: 4C°-ig. Ezt követően pedig elkezd tágulni, ahogy rendeződik szép lassan hidrogén-kötés hatására egy tetraéderes, rácsos alakzatba. És a fagyás egy hirtelen térfogat növekedést indít be a víz esetében. Így tehát, ha nyomás éri a vizet, az nem megfagy, hanem éppen, hogy megolvad, és a 4C°-os, legkisebb térfogat felé kezd tendálni.
 • Murder3
  #38
  Atlantisz és az Mszp gyurcsányista szélsőségesen kommunista platformjának titkos találkozóhelye.:)
 • Sir Ny
  #37
  És ha a terroristák kezébe kerül a tó?

  Különben is, Afrikában meg szomjaznak.
 • NIBI
  #36
  LOL.
 • karesz6
  #35
  Fantáziadús ötleteket szeretnél?:) Mi lehet lent? 1: Atlantisz. 2: Földönkívüli energiaforrás ami pár millió év alatt sem merült le. 3: Földönkívüli veszélyes hulladék temető amit nem akartak a saját házuk táján tudni 4: Nácik akik rájöttek hogy céljuk (a tökéletes ember létrehozása) rövidtávon nem lehetséges (a legutóbbi is világégéshez vezetett) ezért az antarktisz jege alá költöztek és jóval lasabb tempóban folytatják az inmáron békés kutatást. 5: Lásd az előzőt csak a nácik helyett tetszőleges csoport választható. 6: Julian Assange vagy legalábbis a búvóhelye. 7: Titkos CIA börtön külön dedikált cellával Assange nek. 8: Gyurcsány. Pontosabban az Mszp gyurcsányista szélsőségesen kommunista platformjának titkos találkozóhelye. 9: Titkos Fideszes irattár ami Orbán terveit tartalmazza a világuralom megszerzésére az eu elnökségen keresztül. 10: Bizonyíték hogy a scientológusoknak igazuk van. 11: A discoverys túlélő figura ásta ki egyik kalandja során amikor azt mutatta be hogyan éljük túl és jussunk haza ha véletlenül 15 millió évvel viszább kerülünk az időben. 12: A föld achilles sarka egy anomálisa a téridőben ha oda lefúrunk akkor a föld instabillá válik és ketté szakad emiatt pedig a magyar euro bevezetés további 10 évet csúszik.
 • Sir Ny
  #34
  Annyira nincs fantáziátok! Bármi új történik, akkor az mi lehet? Vírus, szörny, vagy bumm, de a lényeg az, hogy MINMEGHALUNK!
 • Sir Ny
  #33
  És miért ne lehetne ott egy szúnyogra halálos baci, vagy egy örök-élet vírus?
 • karesz6
  #32
  Szerintem semmi sem zárja ki hogy valami gonosz kis dög tenyésszen ott. Több lehetséges forgatókönyvet tudok elképzelni 1: szerintem ez a legvalószínűbb. Élőt nem találnak az egész csak egy vízzel töltött jégbarlang ami a nagyobb helyi nyomás miatt nem fagyott meg. Ez esetben a felszínről vett minta biológiailag steril vizet fog tartalmazni semmi mást, ha lemennek az aljára akkor viszont találhatnak baktériumspórákat amik csak a jóég tudja milyen speckó dolgokat tudna új gyógyszerek felfedezésétől egészen addig hogy 2012 re kiderül mibe döglöttek bele a dínók. Egyáltalán nem lehetetlen hogy ott egy ősi kórokozó legyen 2: 2 dolognak kell teljesülni 1: legyen ott elegendő szerves anyag (pl beledöglött egy falka triceratops a tóba) és energiaforrás (ez sztem bármi lehet) ez esetben egy komplett alternatív evolúciót láthatunk aminek a fejlettsége a rendelkezésre álló energia mennyiségétől és a rendelkezésre álló építőelemek mennyiségétől és kötöttségétől függ. Ennek a forgatókönyvnek az az érdekessége hogy elméletileg bármi belefér akár egy primitív intelligencia léte is bár ennek az esélye már inkább közelít ahhoz az esélyhez hogy 2012 től a bkv 5 percenként közlekedő járatokat indít a 10e fényéven belül található intelligens lényekhez.
 • Kara kán
  #31
  Ősi gonosz nem valószínű, de pl. húsevő szuperbaktérium vagy egy halálos vírus miért is ne lehetne ott?

  Nyugi, én csak kérdezek!

 • Molnibalage
  #30
  Ha nyomja a felette levő hó és jégréteg, akkor semmi különös nincs ebben. A víz fázisdiagramje segít, hogy milyen nyomáson és hőmérsékleten milyen állapotban van a víz.

  Tessék. :)

  A talajben lefele haladva a hőmérséklet egyre a Föld folyékony magjának hőleadása miatt. Mivel a felette levő hóréteg elszigeteli a hidegtől, ezért az is lehetséges - nem vagyok geológus - hogy helyi hőmforrás tartja melegen a tavat.
 • kisemlős
  #29
  Nem ásatásokat végeznek, hanem fúrnak. Valószínűleg, olajat kereshettek, úgy fedezték fel.