Hunter
Maradandó károsodást okoz a fiatalkori italozás
A legnagyobb károkat a memóriáért és a térbeli tudatosságért felelős agyterületen, a hippokampuszban található, neuronoknak szánt őssejtek szenvedik el.
Serdülő korban lévő majmokon elvégzett kísérletek minden eddiginél szilárdabban bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás maradandó károsodást okoz a fiatalok agyában. Mivel a majom és az ember agya ugyanúgy fejlődik, levonható a következtetés, hogy ugyanez megy végbe a tizenévesek agyában is, ezáltal megerősíti azokat a több országban is életbe léptetett alkoholellenes intézkedéseket, amik egyre inkább próbálják kitolni az alkoholfogyasztásra jogosító életkort.
A majmokkal végzett kísérletet a kaliforniai Scripps Kutató Intézet csapata jegyzi Chitra Mandyam vezetésével. A kutatók négy makákó majmot itattak naponta egy órán át citrus ízesítésű alkoholos italokkal. Az alkoholkúra 11 hónapig tartott. Két hónappal a kísérletet követően elpusztították az állatokat, agyaikat pedig összehasonlították azon majmokéval, akik nem fogyasztottak alkoholt. A tivornyázó példányok hippokampuszában 50-90 százalékkal kevesebb őssejt volt, mint a kontrollcsoport tagjaiéban. "Igen súlyos csökkenést észleltünk a létfontosságú sejtek számában" - nyilatkozott Mandyam, "A köz számára fontos, hogy megismerje azt a tényt, mely szerint ez a fajta italozás kiirthatja az őssejteket."
A sejtek csökkenése káros hatással lehet az emlékezetre és a térbeli képességekre, emelte ki Mandyam, aki úgy véli, hogy ennek az elváltozásnak hosszú távú hatásai lehetnek, illetve arra is magyarázatot adhat, hogy az alkoholos bulikban rendszeresen részt vevő tinik miért hajlamosabbak az alkoholfüggőség kialakulására, mint a felnőttek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) új intézkedésekkel próbálja felvenni a harcot a fiatalkorúak alkohol fogyasztásának visszaszorításáért.
A kezdeményezés korábbi tanulmányok eredményein alapul, melyek bebizonyították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik 12 éves korukban rendszeres alkoholfogyasztásba kezdenek, 41 százalék az esély egy életen át tartó függőség kialakulására, míg azoknál, akik 18 éves koruktól kezdenek italozni, ez az arány 11 százalék.
Serdülő korban lévő majmokon elvégzett kísérletek minden eddiginél szilárdabban bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás maradandó károsodást okoz a fiatalok agyában. Mivel a majom és az ember agya ugyanúgy fejlődik, levonható a következtetés, hogy ugyanez megy végbe a tizenévesek agyában is, ezáltal megerősíti azokat a több országban is életbe léptetett alkoholellenes intézkedéseket, amik egyre inkább próbálják kitolni az alkoholfogyasztásra jogosító életkort.
A majmokkal végzett kísérletet a kaliforniai Scripps Kutató Intézet csapata jegyzi Chitra Mandyam vezetésével. A kutatók négy makákó majmot itattak naponta egy órán át citrus ízesítésű alkoholos italokkal. Az alkoholkúra 11 hónapig tartott. Két hónappal a kísérletet követően elpusztították az állatokat, agyaikat pedig összehasonlították azon majmokéval, akik nem fogyasztottak alkoholt. A tivornyázó példányok hippokampuszában 50-90 százalékkal kevesebb őssejt volt, mint a kontrollcsoport tagjaiéban. "Igen súlyos csökkenést észleltünk a létfontosságú sejtek számában" - nyilatkozott Mandyam, "A köz számára fontos, hogy megismerje azt a tényt, mely szerint ez a fajta italozás kiirthatja az őssejteket."
A sejtek csökkenése káros hatással lehet az emlékezetre és a térbeli képességekre, emelte ki Mandyam, aki úgy véli, hogy ennek az elváltozásnak hosszú távú hatásai lehetnek, illetve arra is magyarázatot adhat, hogy az alkoholos bulikban rendszeresen részt vevő tinik miért hajlamosabbak az alkoholfüggőség kialakulására, mint a felnőttek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) új intézkedésekkel próbálja felvenni a harcot a fiatalkorúak alkohol fogyasztásának visszaszorításáért.
A kezdeményezés korábbi tanulmányok eredményein alapul, melyek bebizonyították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik 12 éves korukban rendszeres alkoholfogyasztásba kezdenek, 41 százalék az esély egy életen át tartó függőség kialakulására, míg azoknál, akik 18 éves koruktól kezdenek italozni, ez az arány 11 százalék.