Hunter

Erősebb napfolt tevékenységet hoz az új ciklus

Egy, az elmúlt napciklusokat pontosan szimuláló új számítógépes modell szerint az elkövetkező ciklus 50 százalékkal erősebb lesz a most lecsengőnél, és a vártnál egy évvel később kezdődik.

Ezt az Egyesült Államok Nemzeti Légköri Kutató Központjának munkatársai jelentették be hétfőn. A modellből végre leszűrhető a válasz arra a 150 éve fennálló kérdésre, hogy mi okozza a Nap napfolt körforgását, valamint elősegíti az űridőjárás pontosabb előrejelzését a napkitöréseken keresztül. Ezek veszélyt jelentenek a műholdas és energiaellátó rendszerekre, valamint az űrben szolgálatot teljesítő asztronautákra is. A Nap jelenleg aktivitásának legalacsonyabb pontjához közelít.

A tudósok évtizedek óta kísérik figyelemmel a ciklusokat, azonban nem tudják előre jelezni sem időtartamukat, sem intenzitásukat. Az új modell, ami elsősorban Mausumi Dikpati nevéhez fűződik, a Nap felsőbb rétegeinek a víztömegekhez hasonló körforgása miatt a Predictive Flux-transport Dynamo Model elnevezést kapta. A prognosztizálható áramlás-szállító dinamó modell 98 százalékos pontossággal szimulálja az elmúlt 8 napciklust, visszanyúlva egészen az 1900-as évek elejéig.

A modell alkalmazásával a kutatók szerint a következő napciklus, a 24-es 2007 végén vagy 2008 elején kezdődik, vagyis a korábbi előrejelzéseknél 6-12 hónappal később és 2012-ben éri el csúcspontját. Erősségét tekintve a jelenleginél 30-50 százalékkal lesz hevesebb a napfolt tevékenység.

A modell pontosításához hozzájárultak a Nap sarkpontja és egyenlítője között cirkuláló plazmáról tett megfigyelések is, illetve az a folyamat megismerése, mellyel a Nap befolyásolja a plazma áramlását. Egy új napfolt születése egy régi, még az előző ciklusból származó halálával kezdődik. Amikor egy napfolt elbomlik, egy mágneses "lenyomatot" hagy az egyenlítő és a sarkok között mozgó plazmafolyamban. Amikor a plazma áramlat megközelíti a sarkokat, nagyjából 200 000 kilométeres mélységbe süpped, a Nap belsejébe, majd megkezdi utazását vissza az egyenlítő irányába. Ezeket a felszín alatti plazmafolyamokat a NASA SOHO műholdjának hanghullámos mérései igazolják.


A jelenlegi és az elkövetkező ciklusok intenzitása az új modell alapján

A megfigyelések bizonyítják, hogy a plazma áramlatok mozgására hatással van a Nap forgása. A Földdel ellentétben a Nap egyenlítője gyorsabban mozog, mint sarkai. Ez a forgásbeli eltérés megnyújtja és megcsavarja a plazma áramlatot, instabilabbá téve a környező plazmánál. Végül az eltorzult plazma áramlatok felbukkannak és átszakítva a Nap felszínét, új napfoltokat hoznak létre, elsősorban az egyenlítő környékén, ahol gyorsabb a plazma mozgása. Nem véletlenül figyelhető meg ezen a területen a napfoltok többsége.

A csillagászok bíznak az új modellben, mivel szilárd és logikus fizikai alapelveken nyugszik. Az új ciklus erősségével a NASA szakemberei is egyetértenek, késését azonban vitatják. Az előrejelzések szerint bolygónk az elkövetkező években a korábbiaknál erősebb napkitöréseket és napviharokat szenved majd el, ami több kommunikációs és navigációs hibát, több műhold kiesését, illetve áramkimaradásokat eredményez, nem is szólva az űrhajósokról, akik fokozott veszélynek lesznek kitéve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr Csé #19
    jaj jön a napfolt
  • Tetsuo #18
    Arra az előadásra én is emléxem. Elborult agyak fantáziája. Egyrészt az űrben nem terjed a hang -mint itt már sokan említették- másrészt a frekvenciák nem a hallástartományban van, de a fickó "átalakította" hogy halljuk. Ennyi erővel a képeket is hallhatjuk.. na mind1. 1 xar előadással több. :(
  • Librarian #17
    Hát nem emlékeztek a Star Wars filmekben is milyen hangjuk van az űrhajóknak az űrben?
    Még az egyik SW könyvben is volt olyan, hogy "...hallotta a TIE wadász jellegzetes sivító hangját." Hát hanyattdobtam magam! :-)P ÍGY terjed az űrben a hang... :-)))))
  • nearo #16
    Hááát..., ööö..., igazából viccnek szántam, olvastam a cikket, és hirtelen felmerült bennem a gondolat.
  • laikus #15
    Pontosan milzen hatasai vannak a Nap kitoreseknek a foldi emberekre? Lenyegeben mi is a Napkitores? A legkorunk, meg a Fold magneses tere nem ved meg minket tole?
  • Punker #14
    több napfolt, több zakkant ember, több kiosztott büntipont :(
  • BiroAndras #13
    "Hááát..., sok olyat láttunk már szerintem, ami meghazudtolta a fizikát..."

    Konkrétan?
  • mixam #12
    A "meghallhatjuk" nem véletlenül van idézőjelben.
    Természetesen szó nincs arról, hogy ez az információ longitudinális éterhullámokként jutna el a Soho műholdig. Valójában színképelemzésről van szó, ami mivel hullámokról van szó, akár hanghullámokkal is reprezentálható. De nem az.
  • Cat #11
    tévedsz. A mindentudás egyetemén volt egy előadás, ahol végig ez a Nap hangjai volt a téma.

    http://www.mindentudas.hu/kollath/20050130kollath3.html?pIdx=17

    a Nap közelsége miatt olyan halk suttogását is "meghallhatjuk", amilyennek a megfigyelését más csillagok esetén csak napjainkban kísérelhetjük meg a méréstechnika fejlődése folytán. A Nap piciny rezgéseit 1962-ben fedezték fel, de csak a 70-es években derült fény létrejöttük hátterére. Mivel az oszcillációk periódusa 5 perc körüli, ezeket a Nap ötperces oszcillációiként is emlegetik. A teljes hangspektrum közel órás rezgésekig terjed, és 180 perces periódusú hullámzások is megfigyelhetők a Nap fényében. Ma már az egyik csillagászati mesterséges hold, a SOHO jóvoltából nagyon jó méréseink vannak a nap rezgéseiről.
  • SmallGreenET #10
    Sztem meg elég sok mindent megmagyarázott már a fejlődő fizika, ami korábban megmagyarázhatatlan, esetleg isteni volt...