Hunter

Újabb lépést tettek a láthatatlanság felé

Egy újabb, meglehetősen jelentős lépéssel kerültünk közelebb a sci-fik láthatatlanná tevő álcáihoz. A kaliforniai Berkeley Egyetem tudósainak bejelentése szerint megalkottak egy anyagot, ami meg tudja hajlítani a fényt három dimenzióban.

Jelenleg az eltüntető mutatvány csak nanoméreteken működik, de a Xiang Zhang vezette csoport szerint nincs semmilyen alapvető ok, ami meggátolná a technika felnagyítását emberi méretekre. Zhang kísérleteiről egyaránt beszámol a brit Nature és az amerikai Science szaklap is.

A technikai fejlődés több más hasonló, úgynevezett metaanyagot, mesterségesen előállított szerkezetet eredményezett már, melyek optikai tulajdonságai szokatlan mozgásra késztetik a fényt. Az eddigi próbálkozásoknak azonban súlyos korlátai voltak. Egyrészt csak a fény spektrumának mikrohullámú tartományában működtek, olyan hullámhosszokat hajlítva meg, ami az emberi szem számára már láthatatlanok. Ezen sikerült javítani, az új anyag a telekommunikációban is alkalmazott fénytartományokban működik, ami jóval közelebb esik a látható fényhez. A másik probléma az volt, hogy mindez csak kétdimenziós rendszerekben működött, ez azonban már a múlté.


Pásztázó elektronmikroszkóp felvétele az első olyan hálószerű anyagról, ami láthatatlanná teheti a tárgyakat

Az új anyag "negatív törésmutatót" eredményez. A negatív törésmutatójú, vagy "balkezes" anyagok az elektromágnesesség hagyományos "jobbkezes" szabályaival ellentétesen térítik el a fényt - ilyen amikor a vízbe helyezett szalmaszál látszólag meggörbül. A fény nem hatol be a negatív törésmutatójú anyagba, ugyanakkor nem is verődik vissza róla, hanem megkerüli azt és úgy halad tovább. "A láthatatlanná tevő álcák vagy pajzsok esetében az anyagnak teljesen meg kell hajlítania a fényt az objektum körül, úgy, ahogy a folyó vize áramlik egy szikla körül. Az álcázott tárgyat szemlélő a mögötte levő fényt látja, így a tárgy látszólag eltűnik" - magyarázta Zhang a Sunday Times-nak.

A tudós két csapattal is dolgozott egy időben. Az egyik csapat által kifejlesztett metaanyag egy több rétegű hálószerű szerkezettel rendelkezik, ami ezüst és magnézium fluorid rétegekből tevődik össze, ez a struktúra rendkívül széles fényhullámhossz tartományban teszi áttetszővé az anyagot. A másik csapat ezüst nanodrótokból készített egy hasonló szerkezetet, hasonló tulajdonságokkal.

A Berkeley munkatársai szerint az egyik lehetséges alkalmazás az optikai mikroszkópok speciális lencséinél jelentkezhet, illetve a telekommunikációs eszközök is profitálhatnak belőle. Az igazi eredmény, ami beindítja az ember fantáziáját azonban a láthatatlanná tevő öltözékeket jelentené, erre azonban még jócskán várnunk kell, bár Ortwin Hess, a brit Surey Egyetem tudósa bizakodó az eredmények fényében, szerinte végre jó úton halad a kutatás. "A Harry Potter féle varázsköpeny-hatáshoz csak meg kell találni a megfelelő anyagot a látható fény hullámhosszokhoz". A hadsereg különösen szeretne egy ilyen anyagot a kezében tudni, nem is csoda hogy szinte teljes egészében ők finanszírozzák a kutatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #67
    Ha kamerával látsz ki, akkor annak az objektíve lehet mondjuk 3-4 mm, kb. akkora, mint egy légy. Nem feltűnő, főleg pl. dzsungelben. Ha annyit látsz az emberből, mint a Predatorban, az már nagyon jó álcázás. Nem láthatatlan, de mire észreveszed már lelőtt.
  • Vargagy #66
    Vajon az eltérítés mindkét irányban működik? Mert ha igen, akkor igen nehéz lesz olyan láthatatlan szerkezeteket csinálni, amelyből ki is lehet látni, akár szemmel, akár kamerával.
  • playboybetti #65
    ekkora hülyeséget,így a rendőrök hogy tudnának rendesen dolgozni?!
  • Tsol #64
    Minek mikroszkópikus cucokat láthatatlanná tenni??Amúgyse látni.:D
  • Epikurosz #63
    A kamera persze kint van, pld. egy műholdon.
  • Epikurosz #62
    Ezt lehet cifrázni úgy, hogy a kitekintés kamerával van megoldva, és nagyon pontosan meghatározott hullámhosszon sugározza belülre. Tehát, nincs szükség lyukra a falon.
  • RecoPhile #61
  • valamit #60
    Láthatatlanná tesz a fény egy bizonyos tartományában, de a többiben látható lehet. Azokon a hullámhosszokon be és kifele is látni lehet akár rajta keresztül (az átlátszó nejlonzacskóhoz hasonlóan) is. Ha az össze látható fény tartományban láthatatlan, de infrában már nem, akkor úgy járhat kelhet, hogy ő infrával néz körül, de őt csak az látja, aki számít rá és szintén infrával keresi. És nyilván nem csak infratartományba lehet ezt megcsinálni, hanem akármelyik másikban és onnantól nagyon nehéz megtalálni, mert minden csatornán egyszerre kell keresni, míg ő tudja, hogy konkrétan melyik az az egy, amelyiken kilát.
  • valamit #59
    Mármint be nem látnak, csak szintén infrakamerával. Amihez viszont azzal kell keresniük, míg te alapból tudod, hogy azzal látsz ki.
  • valamit #58
    Tegyük fel átlátszó nejlonzacskóval takarod be magad. Egyből átlátsz rajta és be is vagy takarva. A kettő nem zárja ki egymást. Na most, ha a nejlonzacskó csak infravörösben átlátszó, akkor infrakamerával kiláthatsz belőle úgy, hogy be nem látnak.