Hunter

Befejeződött a Blue Brain projekt első fázisa

Elkészült az agy egy kis területének részletes szimulációja, melynek kísérleti eredményei megfelelnek az igazi aggyal elvégzettekének.

A kutatók munkájukat a Prágában tartott European Future Technologies találkozón mutatták be, a "Kék Agy" jelenleg egy virtuális testben működik, megfigyelései az első utalásokat adhatják a gondolatok és az emlékek neurális alapjairól.

A Blue Brain projektet 2005-ben indította a svájci Brain Mind Institute, mint a világ eddigi legambiciózusabb agyszimuláció-kísérletét. Bár számos számítógép szimuláció kísérelte már meg a kódolást különböző "agyszerű" számítási algoritmuson keresztül, illetve többször próbálták lemásolni különböző állatok idegrendszereinek és agyainak egyes részeit, a Blue Brain az emlősök agyának valós laboratóriumi adatokból történő visszafejtése, és egy molekuláris szintről építkező számítógépes modell létrehozása mellett kötelezte el magát.


A létrehozott oszlop
A projekt elkészült első fázisában a kutatók az emlősök agyának magasabb szintű agyfunkciókért és a gondolatokért felelő, neokortex néven ismert részének egy egységét, egy agykérgi oszlopot modelleztek. A fél milliméter átmérőjű és 10-70000 idegsejtből álló oszlopok a legkisebb olyan egységek, melyek az agy összetett funkcióinak többségét képesek produkálni. A molekulánként felépített szimuláció kiterjesztése a teljes emberi agyra csupán pénz kérdése, tudta meg a BBC Henry Markram professzortól, a projekt vezetőjétől, aki egyben a svájci intézet alapítója is.

"Az agykérgi oszlopra úgy tekinthetünk, mint egy elszigetelt processzorra. Az emberé szinte ugyanolyan, mint az egereké, esetünkben kicsit nagyobb, kicsit szélesebb, kapcsolódásainak sémája azonban nagyon hasonló" - mondta Markram. Az agyterületet egy virtuális valóság "ügynökbe" integrálták - egy szimulált környezetben élő szimulált állatba, melyen keresztül a kutatók aprólékos megfigyeléseket végezhetnek az oszlop működéséről az állat tevékenysége során. "Kezd különböző dolgokat megtanulni, és emlékezni a dolgokra. Látjuk amikor egy emléket előhív, sőt azt is honnan hívja elő, mivel a kapcsolódások minden egyes sejtjének minden egyes molekulája minden egyes aktivitását nyomon tudjuk követni, így látjuk hogyan alakul ki az emlék" - taglalta Markram professzor.

A projekt következő fázisa a szimuláció átültetése az IBM eddig használt Blue Gene szuperszámítógépéről egy fejlettebb változatra. "A következő fázisban betápláljuk az összes molekulát és biokémiai útvonalat, amivel továbbléphetünk a génkifejezések és a génhálózatok irányába. Ezt az első szuperszámítógépünkön nem tudtuk elvégezni" - mondta Markram, aki úgy véli, hogy a teljes neokortex megépítésével lépésről lépésre láthatóvá válnak az emberi gondolatot jellemző "eredendő tulajdonságok".

"Ezek nem olyan dolgok, amik könnyen leírhatók pusztán az elemek, a definíciók ismeretéből, viszont ha összerakjuk, vizsgálhatóvá válhatnak alapelveik. Alapvetően ezt hajszoljuk: az eredendő tulajdonságok alapelveinek megismerését" - összegzett Markram, aki szerint ezek az eredendő tulajdonságok vezethetnek el az emberré válás lényegéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #35
    Mert a butaságnak is megvan a maga vérvonala, de az már nem az enyém, az a másoké.
  • Kara kán #34
    Leonardo da Vinci nem röhögött volna ki, pedig ő 500 éve élt. De 150 éve Verne Gyula sem röhögött volna ki. Ma meg itt vagyok én, aki a tényleg előremutató, vagyis nem blöff, projekteket nem röhögi ki. Ez a kontinuitás, a jobbik vonalon. Mert a butaságnak is megvan a maga vérvonala. :-)
  • NorBear #33
    Nem lehet kizárni hogy működőképes kreatív MI létrehozása lehetséges.150 éve még kiröhögtek volna valakit ha űrhajóról vagy atombombáról beszélt volna.
  • andersh #32
    tehát az állatoknak nincs lelke?
  • endrev #31
    Egy jóslat: ki fog derülni, hogy csak az állati szintig fogjuk tudni csak fejleszteni a virtuális agyat, de virtuális emberi tudatot nem fognak tudni megalkotni.

    Fel fog merülni egy nem anyagi komponens, a "lélek" szükségessége.
  • ziipp #30
    Ha ez a szint érdekel, akkor kémiai képletekre számíts, ne konkrét egészre. Olyan, mintha egy festményből csak egy kis pontot elemeznél, és próbálnád meghatározni, hogy vajon milyen színekből keverték. Ahogy én tudom, az idegsejtekről már sokat tudnak, de a nagyobb halmazok, rendszerek viszonyát nem tudják pontosan modellezni.
  • Frosty01 #29
    ez tök jó :)
    lehet ebből lesz a MI végül
  • Dany007 #28
    hát ez az... És a sejt az még csak hagyján...
    De minden elektronokból protonokból stb épül fel.... Molekulák stb... Na az a szint érdekelne engem... :)
  • USAMEN POWER #27
    Na ez az :D bonyolult lenne leírni a több1000 sejt, és ideg, munkáit meg az idegközpontok belső munkáit...
  • Dany007 #26
    Végre pontosan erről beszélek.
    "Csak" annyit tudnak az agyműködésről, hogy bizonyos esetekben, bizonyos ingerekre melyik-melyik terület reagál, illetve melyik lesz aktív ill. aktívabb.
    Aztán ennyi.