Hunter

Szabad munkások építették a piramisokat

Az egyiptomi nagy piramisok közelében felfedezett sírok elhelyezkedése megerősíti azt az elméletet, miszerint a gigantikus épületeket nem rabszolgák, hanem szabad munkások építették.

A Kheopsz és a Khefren piramisoknál talált sírok égetett agyagtéglákból készültek, a kormeghatározás szerint 4500 évvel ezelőtt. Ez az első ilyen lelet a munkás sírok 1990-es felfedezése óta. "A sírokat az uralkodó piramisa mellé építették, ami azt jelzi, hogy ezek az emberek semmilyen körülmények között nem lehettek rabszolgák" - nyilatkozott Zahi Hawass, az ásatást vezető egyiptomi főarcheológus. "Ha rabszolgák lettek volna, nem építhették volna meg sírkamráikat az uralkodóé mellett."

A sírokban fekvő csontvázak az ősi egyiptomi rítusoknak megfelelően fejükkel nyugati, lábukkal keleti irányba fekszenek. Élelemmel megtöltött edényeket és egyéb tárgyakat is elhelyeztek mellettük, ami a túlvilági létüket szolgálta. A helyszínen talált bizonyítékok szerint az építkezésen dolgozó körülbelül 10 000 munkás naponta 21 szarvasmarhát és 23 juhot fogyasztott el, amiket a Nílus-delta és Felső-Egyiptom gazdaságaiból biztosítottak, taglalta Hawass. Ez arra utal, hogy az állatokat küldő gazdálkodók nem az egyiptomi államnak fizették adóikat, hanem befektették a birodalom egyik legnagyobb nemzeti beruházásába. A munkásokat három hónapos időszakokra alkalmazták, a 4. és 5. dinasztia (i.e. 2649-2374) uralkodására datálható sírokat pedig azok számára építették, akik életüket vesztették az építéseken.


Az egyiptomi régészeti hatóságok régóta próbálják eloszlatni a rabszolgákkal való építtetés mítoszát, mondván az aláássa az ősi egyiptomi civilizáció és építészetük kifinomultságát. Ezzel igyekeznek megdönteni az olyan elképzeléseket is, mint Erich von Dänikené, aki szerint a piramisokat még csak nem is emberek építették. Von Däniken és mások úgy vélik, az ősi egyiptomiaknak sem képességeik, sem az eszközeik, sem az intelligenciájuk nem volt elég fejlett ilyen építmények létrehozásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #266
    Csak mellékesen jegyzem meg, hogy rájöttem a "lélekjáratok" titkára.
  • Julius Caesar #265
    Persze, meg az egyiptomiak az élieneket sem ábrázolták. Vagy olyan SG stílusban Rá egy goa'uld!

    Ha meg előbb építették az ufók a piramisokat, érdekes, hogy pont jó emberi használatra...
  • Epikurosz #264
    Nem voltak ők annyira buták.
  • Epikurosz #263
    (Ez erőmű-piramis, de az ókoriak nem ilyenek voltak!)
  • Epikurosz #262
    Nappiramis (De őrült fantáziálgatásoktól, kérem, kíméljenek az urak!)

    A Singapore-based company, MSC Power Corp, is building its first "solar pyramid" in India. The solar pyramid works by drawing in air, heating it with solar energy and moving it through turbines to generate electricty. The company aims to be listed this year on NASDAQ in an initial public offering that it says could be worth more than $5 billion.
    The small scale of the power generation - up to 36 MW with the current design means it is more suitable for rural areas than for powering cities.
  • djhambi #261
    Epikurosz sok szemléletet tanult a hozzászólásaimból az elmúlt hónapokban. :)
  • Epikurosz #260
    érdekes? semmitmondó.
    filozofál, mindenféle konkrétumok nélkül.
  • Epikurosz #259
    A tegnap néztem valamelyik term.tud. csatit, és olyan gépeket láttam, hogy élvezet volt őket nézni. Azért a modern technika verhetetlen!
  • Pares #258
    Még egy kis érdekesség, hogy a helyi legendákat se hadjuk ki a buliból:

    "In Phoenician times, Baalbek had supposedly been a religious centre devoted to Baal. Local Arab legends place the cyclopean walls (the Baalbek Terrace) into the time of Cain and Abel."

    Káin és Ábel idejében? Az meg mikor lehetett?
  • Pares #257
    Hasonlítsátok csak össze azt a 3 óriás követ a rómaiak által odaépített templomok jóval kisebb építőelemeivel. Feltűnően nagy a külömbség a 3 nagy kő és a rómaiak köveinek eróziójában. Még egy ellenérv, hogy sokkal öregebbek azok az óriás kövek a római templomoknál.