Hunter

Mégis betonból készültek a piramisok?

Egy amerikai tanulmány szerint az egyiptomiak betont használtak a nagy piramisok építéséhez, ami ha igaz, akkor évezredekkel megelőzték az építőanyag feltalálóiként számon tartott rómaiakat.

Ha a fenti elmélet ismerős volna, az nem a véletlen műve, a vitás tanulmány ugyanis egy korábbi, az 1980-as évek közepéről származó kutatáson alapul, melyet egy francia anyagtudós, Joseph Davidovits végzett el a piramisokból és környékükről származó mintákon, hogy megállapíthassa, az építéshez természetes vagy mesterséges anyagokat alkalmaztak-e az ősi egyiptomiak.

Davidovits arra a következtetésre jutott, miszerint a piramis tömbjeit a helyszínen alakították ki mészkő részecskék és egy kötőanyag keverékéből, ami miután formákba öntve megszilárdult, felvette a természetes mészkő jellemvonásait. A hagyományos nézet szerint a piramisok hatalmas építőkockáit a közeli bányák kőtömbjeiből faragták ki réz eszközökkel, majd miután a piramishoz vonszolták, ott hatalmas rámpákon görgették a helyükre, a beillesztést pedig ékekkel és emelőrudakkal oldották meg.

A philadelphiai Drexel Egyetem kutatói Michael Barsoum anyagmérnök professzor vezetésével letapogató és transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálatoknak vetették alá a mintákat, kielemezve és összehasonlítva ásványtanukat a közeli területekről származó nyers mészkő mintákkal. Az eredmények szerint az építéshez használt anyag ásványi arányai eltértek minden ismert mészkő forrásétól. Ennek legegyértelműbb jele az amorf SiO2 (szilika), az üledékes kőzetekben a SiO2 ugyanis szinte mindig kristályos formában van jelen, érvelt Barsoum professzor a Discovery News tudósítójának. Hozzátette, hogy a piramisokból származó egyes kalcit és dolomit mintákban megrekedt vízmolekulákra bukkantak, ami ugyancsak nem nevezhető természetes jelenségnek.

A kutatók meggyőződése, hogy a tömbök legalább 20%-a esetében egyfajta mészkő betont, úgy nevezett geopolimert alkalmaztak az építők, elsősorban a belső és külső burkolat, valamint a piramis felsőbb régióinak kialakításához.

Ezzel megerősítették Davidovitsot, aki maga is kielemezte az anyag összetételét és elkészített egy saját mészkő alapú beton receptet a Saint-Quentinben található Geopolimer Intézetben. Az ő kotyvaléka kovaföldből, dolomitból és mészből tevődött össze, ami vízzel keverve egy agyaghoz hasonló anyagot eredményezett. Ezzel a francia kutatónak sikerült is néhány nap alatt egész szép betontömböket előállítania, míg egy, méreteit tekintve piramisnál is alkalmazható tömb elkészülte pontosan 10 napig tartott.

A formába önthető betonnal elvethetők azok a meredek rámpák, melyeken az ősi építőmunkásoknak emberfeletti erővel kellett feljuttatniuk a gigantikus köveket a piramisok csúcsaira, az egyiptomi régészet helyi mindenható vezetője, Zahi Hawass azonban "valószínűtlennek" titulálta és elvetette az elméletet. Azzal érvelt, hogy a betont rendkívül széles körben alkalmazzák a piramisok restaurációs munkálatainál, azaz szerinte a kutatók már a felújított kövekből vették mintáikat, ezt azonban Barsoum professzor találta nevetségesnek, mondván annyira azért nem ostoba, hogy ne tudja megkülönböztetni a helyreállításokhoz használt modern anyagokat az ősi kőzetektől.

Más geológusok nem cáfolják egyik felet sem, szerintük egyértelmű, hogy a tömbök egy része természetes, míg egy másik hányaduk nem, azonban számukra az ősi beton feljuttatása is legalább olyan rejtélyes munkafolyamatnak tűnik, mint a kész tömbök felcibálása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #115
    Mire beállítod a csigát stabilra, addigra 2 ügyes srác felviszi.
    Szintenként pihi.

    Nem olyan rég egy haverral 6.-ra vittünk egy 67kg-os tűzhelyet, fogás nulla.
    Nem kell sietni, 10 perc alatt felvittük, de minden szinten egy kis nyújtózás, szusszanás volt.
  • Epikurosz #114
    Van egy gyakorlati kérdésem:

    Az egyiptomiak akár 50 tonnás köveket is megmozgattak, felhasználtak a piramisok építésénél.

    Az én problémám most az lenne, hogy egy 50 kg-os hűtőszekrényt levigyek a 4 emeletről a földszintre, majd egy másik helyen felvigyek a 2 emeletre.
    11 és 6 méteres szintkülönbségekről van szó. A vízszintes szállítás most nem téma, csak a függőleges. Ráadásul nekünk az az előnyünk, hogy ismerjük a csigát!

    Tehát egy olcsó, csigás megoldás érdekelne. Hogyan lehet ezt megtervezni, és gyorsan kivitelezni.
  • Epikurosz #113
    Apránkint előkerül minden.
  • édiedi1 #112
    A Hermina Happy Land lakótelep betonból épül(t). Azért a múlt idő, mert az Ügyészség óvással élt az építkezés ellen! http://www.geocities.com/zugloimonstrum/
  • babajaga #111
    "Egy amerikai tanulmány szerint az egyiptomiak betont használtak "

    Érdekes az senkinek eszébe se jut hogy hol a francba készítették volna a cementet, ráadásul ilyen nagy mennyiségben? Hol van ennek bármi nyoma. Mi a fenével égették és őrölték? Sok hülye áltudós!olyan helyen cementet készíteni ahol nincs tüzelőanyag?
  • babajaga #110
    "Barsoum professzor találta nevetségesnek, mondván annyira azért nem ostoba"

    Bizony előfordult hogy nagy professzorok nagyon ostobák voltak.
  • Zozo76 #109
    Szinte tuti hogy azt is atfurtak. Talan tudjak is mi van mogotte. Azert van a nagy csond... Nem akarjak felizgatni a kozvelemenyt. Lehetseges hogy amit talaltak az egeszen megvaltoztatna a multrol alkotott nezeteket.
  • Epikurosz #108
    Ilyen volt már, ha jól emlékszem. No, nem egy egész piramist húztak fel, A-tól Z-ig, hanem pár követ megforgattak.

    Apropó: a Kheopsz piramis "titkos csatornájának" eljutottak-e már a végére. Mostanában nem olvastam róla. Egy német pasas még 2001-ben eljutott egy fémajtóig, azt nagy csinnadrattával átfúrták 2004 körül, és mögötte találtak egy másik ajtót. Utána meg nagy csönd.
  • HUmanEmber41st #107
    Azért csak ki kellene próbálni 1 azaz 1 darab követ kifaragni a 20 km-re levő bányából, és kizárólag emberi erővel odaszállítani. Valami Spekt, vagy NatGeo összedobhatná rá a pénzt..
  • brueni #106
    mellesleg a nagy piramis kb 1milla kőtömbből áll. ha a ti kétperces taktidőtöket veszem, akkor két év alatt kész a piramis.