Hunter

Kegyetlen hely volt az istenek szülővárosa

Hátborzongató ember áldozások és egy bonyolult katonai infrastruktúra bizonyítékai láttak napvilágot az egykori Teotihuacan város egy 2000 éves piramisának romjai között.

A mai Mexikó területén található piramis egy kriptájában pumák, farkasok és sasok maradványai mellett 12 emberi testre bukkantak, melyből tizet lefejeztek. A leletek az egykori város központi részéből, a Hold Piramisából kerültek elő. "Amit ezen az ásatáson találtunk az arra utal, hogy egyfajta halotti rituálé zajlott le a sírkamrában mielőtt megtöltötték volna" - magyarázta Szaburo Szugijama, a régészeti munkálatok koordinátora. "Nehéz elképzelni, hogy ez a rítus tiszta szimbolikus műveletekből állt volna. Nagyon valószínű, hogy a ceremónia egy ember- és állatáldozatokkal megspékelt szörnyű vérontás színterét eredményezte."


A Mexikóvárostól 40 kilométerre, északi irányban fekvő Teotihuacan közel 700 évvel korábbra teszi az azték civilizációt. A város nevét - ami magyarul az Istenek Városa - az aztékoktól kapta, akik hiedelme szerint isteneik ezen a helyen születtek. A most feltárt sírkamra az ötödik terem, melyre a város terjeszkedésének köszönhetően az eredeti piramishoz hozzátoldott hét szintből az ötödiken bukkantak rá. A testek mellett kagyló nyakékek, pengék és lövő fegyverek, mint nyilak és dárdák hegyeit találták. Szugijama szerint a fegyverek valamint az erőteljes állatok maradványai a lefejezett testekkel együtt "egy szimbolikus csoportot alkotnak, mellyel az uralkodó hatalom kívánta jelezni kiszélesedő egyházi politikai erejét és talán a katonaság intézményének fontosságát".

Mike Smith a New York Állami Egyetem kutatója úgy véli, a lelet jelentősége abban rejlik, hogy viszonylag keveset tudunk Teotihuacan magas szintű politikai szervezettségéről. Ez mindamellett erős ellentmondást tükröz a korábbi elméletekkel, melyek szerint a mexikói civilizációk viszonylag békések és teokraták voltak ebben az időszakban. "Ez a második jelentős lelet, ami áldozat bemutatásokra utal Teotihuacanban" - mondta Smith. "Senki sem mondhatja hogy egyedi esetről lenne szó."


Azonban a kamrában találtak egy másik műalkotást is, ami komoly fejtörést okoz a régészeknek. A szóban forgó alkotás egy feltehetően maja emberi alakról készült mozaik, ami hatalmas kések középpontjában helyezkedik el. Művészi jegyei egyetlen mezoamerikai alkotásra sem hasonlítanak és politikai jelentőséggel bír, mivel némelyik késen megtalálható a tollas kígyó motívuma, ami a politikai hatósággal köthető össze. Egy másik sírkamra, amit a piramis ugyanezen szintjén találták meg 2002-ben, négy férfi maradványait tartalmazza. Az izotópos elemzések szerint a négyből két férfi a város lakója volt, míg a másik kettő idegen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #21
    Cortezék behurcolták a náthát, abba is sokan haltak bele. Persze a gyilkolászás a hobbijuk, volt, a börtöntöltelékeket rakták hajóra mindig, azokért nem kár.
  • kukacos #20
    JTBM-nek van igaza, bár nem tudja megfogalmazni :) Olvassatok el bármilyen történelmi munkát erről a korszakról. Corteznek és hasonszőrű társainak nem sok esélye lett volna, ha nem tudták volna már-már zseniálisan kihasználni a helyi politikai viszonyokat. Úgy tudom, a hódítók épp egy olyan időszakban érkeztek, amikor a helyi birodalmak épp súlyos problémákkal küzdöttek, és így a rengeteg széthúzó politikai tömörülés képtelen volt egységesen fellépni a spanyolok ellen - mindenki ki akarta őket használni, és csak későre ismerték fel, hogy saját maguk járnak a legrosszabbul az egésszel... nyilván előbb-utóbb bekövetkezett volna, ami történt, de nem ilyen bámulatos gyorsasággal. Döbbenetes szerencséje volt a hódítóknak, az biztos.
  • Murdoc #19
    Kedves Mindenki!
    Aki nem tanult prehistoriánus történelmet(mielőtt még támadtak a kontviszkádor srácok), az tudja, hogy amit írtok, nagy része "saját gondolat".
    Kedves JTBM!
    Az aztékoknak nem okozott nagyobb örömöt, mint neked az ellenség legyilkolása. Ezt csinálta előttük az összes nép, aki a Közép-Mexikói fennsíkon élt. Sőt az aztéknak nevezett mexika nép még a legrosszabb helyet is kapta honfoglaláskor, egy bazinagy mocsarat. Szerencsés szövetségekkel, és és a mocsár sikeres lecsapolásával tudtak évszázadok alatt összekovácsolni egy birodalmat. A 3 város birodalmát. Nem volt egy erős birodalom, mivel a történelmükben végig visszahódították az adót nem fizető városokat, és csak ezek "jó útra térítésére" használták az emberáldozatot. Ami egyébként pár ezer éve bevett szokás volt.

    A spanyol katonák meg inkább úgy érezték magukat Teotihuacánba, mintha te Pest után a mennybe kerülnél. A korabeli Európában nem volt egy ilyen népes város se, ráadásul Cortez seregét lenyűgözte a tisztaság, és a pompa, ami a Középkori Európáról egyáltalán nem volt elmondható.

    Az indián népek hibája az volt, hogy nem ismerték a puskaport, és hogy túl nyitottan fogadták a bejövő Európaiakat.
  • haxoror #18
    Az Aztékokat és a többi törzset Cortes simán leverte mert hülyék voltak
    Benne látták Quetzalcoatl visszatértét és szétájultak a lovak meg a puskák látványától, nem volt itt semmilyen szentszövetség a Nagy-Sátán-Aztékok ellen. Mire észbekaptak Montezuma már fogoly volt és a behurcolt járványok is kezdték megtenni a "hatásukat", jól szervezett de idióta alapokra épült birodalmuk volt amit egy nagyratörő európai 600 katonával és 20 lóval megdöntött...
  • JTBM #17
    Nem azt írtam le, hogy mi történt _utána_, hanem azt, hogy miért bukott el az Azték birodalom.

    A Spanyoloknak az arany kellett, de ehhez nem jutottak volna hozzá az Aztékok ellenségei nélkül.
  • [HUN]PAStheLoD #16
    szegény aztékok .. szegény környező népek .. szegény mi ? Mégis mit várunk a saját történelmünk máig felderítetlen foltjaitól? Hogy akkor sokkal emberségesebbek voltunk ? Mi az hogy "emberségesebb" egyáltalán ? Még vérengzőbb ? Mert akkor igen ...
    az emberekben is megvan az a csorda szellem , ami a csimpánzokban meg az emberszabásúakban , és egy ilyen csoport átlag létszáma nem 5 milliárd , hanem max 50 fő, ezután már széthúzás meg civakodás osztja meg a csoportot ...
  • Commandante #15
    JTBM: most hogy mondod vazzee, a spanyolok tényleg felszabadítani mentek Közép-Amerikába. Amikor a felszabadított szegény indiánok szexuáltak melózni, simán kiirtották őket. Egy emberöltő alatt 13 millából 2,5 millára redukálták a közép-amerikai őslakosok számát. Na ez az, ami tömeggyilkosság.
  • gumikacsa #14
    Magyar focidrukkerekre gondolsz? :))))
  • haxoror #13
    Ez-most-egy-nagy-hülyeség-amit-írtál-sry
  • JTBM #12
    Az Aztékoknak az volt a politikája, hogy a környező népek alattvalóit elrabolták, majd nagy, nyilvános ünnepség keretében kegyetlenül megcsonkították és legyilkolták.

    Ezért minden környező nép félt tőlük és békén hagyták őket, valószínűleg még fizettek is azért, hogy az adott évben mást gyilkoljanak le.

    Amikor viszont megjelentek a Spanyol Conquistador-ok, akkor azonnal szövetsége léptek velük, hogy a gyűlölt Aztékokat kiírtsák a föld színéről. Ezen szerintem senki sem csodálkozik, alighanem bárki ezt tette volna a helyükben...

    Az elnyomásra épülő Azték politika végülis az Azték birodalom teljes megsemmisüléséhez vezetett...

    Szerintem a Spanyol felfedezők kb. úgy érezhették magukat az Azték városokban, mint egy US katona Ausschwitz-ban... Tömeggyilkolászás, rothadó tetemek mindenhol.

    Nem volt kár értük...