201
  • babajaga
    #201
    Amúgy meg a ruszkik 49-ben robbantottak egyet és 53- ban volt a per. Mintha kis fáziskésés lett volna.
  • babajaga
    #200
    Atyafi! Rosenbergéket az esküdtszék mondta ki bűnösnek egyedül Greenglass vallomása alapján, ez a lényeg! És G. is ugyanaz volt mint Julius R.
  • NEXUS6
    #199
    Legalább is a férj, a feleség valszeg tudott a dologról, de ő nem vett részt konkrétan a tevékenységben.

    Szal azt lehet tudni, hogy nem volt alaptalan az amcsik riadalma, viszont nem Rosenbergék voltak, akik a legfontosabb infókat adták át, akik a legnagyobb kémek lettek volna.

    Bizonyos szempontból arról volt szó, hogy bűnbakot kellett találni. Ha a fontosabb emberek, akik lebuktak együttműködők voltak, sokkal kevesebbel megúszták, mert egyszerűen túl fontosak voltak.

    Rosenbergék sajna túl kicsi emberek voltak ahhoz, hogy egy ilyet megússzanak, ahogy mostanában is ez a sorsuk azoknak, akik nem elég befolyásosak, gazdagok, értékesek - szigorúan a jog előtti egyenlőség nevében;)
  • Molnibalage
    #198
    A Venona projectről miért nem szóltok egy szót sem? Feketén fehéren bizonyítja azt, hogy bizony Rosenbergék azok voltak, amik...
  • Epikurosz
    #197
    Egyébként, a wikis cikkben említett mukik fotóit elnézve: nem szívesen kértem volna meg őket, hogy ügyeljenek a pénztárcámra, amíg bemegyek a mosdóba, hogy megmossam a kezem.
  • Epikurosz
    #196
    Jobb, ha csak a szervetlen kémiáról nyilatkozol.
    Ahhoz állítólag értesz, és én legalább nem tudlak rajtakapni a füllentéseiden.
  • babajaga
    #195
    Hizeleg a tökömnek! Mi érdekem fűzödik hozzá meg tudnád mondani?
  • babajaga
    #194
    Akkor kapj elő fél kiló logikát! Greenglasst miért nem ítélték halálra hisz ő is kémkedett? Csak nem azért mert megegyezett hogy Rosenbergék ellen vall? Hisz azt minden kiscsoportos tudta hogy az esküdtszék egyedül G. vallomását vehette figyelembe mert bizonyíték az nuku.
  • Epikurosz
    #193
    Nekem ez tetszett a legjobban:
    "After proclaiming his innocence for over half a century, Sobell admitted spying for the Soviets, and implicated Julius Rosenberg, in an interview with the New York Times published on September 11, 2008."

    50 évig tagadott, majd 2008-ban végre elismerte, hogy spicli volt.
  • Epikurosz
    #192
    8/10
  • Epikurosz
    #191
    Jé, te felfedezted a Wikipédiát és a Guglít! Persze csak azt a részét, ami neked hízelgő.
    Ami viszont tény: az első szovjet A-bomba egy az egyben a Kövér Ember koppintása volt, tehát a kémkedéshez kétség nem fér.
    Az meg, hogy utólag vannak, akik tisztára akarják mosdatni a Rosenberg házaspárt... Azon csodálkoznék, ha ezt is nem próbálnák meg.
  • babajaga
    #190
    "Az amerikai McCarthy-korszak koncepciós pereinek legemlékezete­sebbikéről, a Rosenberg-házaspár peréről kiderült, a vád koronatanúja hazudott. 1953-ban kémkedés miatt halálra ítélte a bíróság Julius és Ethel Rosenberget, mivel az esküdtszék bizonyítottnak találta, hogy házaspár a Szovjetuniónak kémkedett.

    Julius és Ethel Rosenberget az Amerikai Egyesült Államok igazságszolgál­tatása azzal vádolta, hogy atomtitkokat szolgáltattak ki a Szovjetuniónak. A házaspárt halálra ítélték, és 1953-ban az amerikai és külföldi tiltakozás ellenére kivégezték. A bizonyítékok szerény meggyőző erejéből következően az eleinte kevés határozottságot tanúsító esküdtszék jelentős mértékben David Greenglass terhelő vallomására alapozta az elmarasztaló ítéletet.

    David Greenglass, Ethel Rosenberg jelenleg 79 esztendős fivére a CBS televíziós csatornán közvetített adásban szerdán elismerte, hogy vádalku keretében vállalta: terhelő vallomást tesz, hogy ő maga elkerülhesse a villamosszéket."

    Éljen az igazság! Ez már 2001-ben kiderült, hozzád még nem jutott el?
  • babajaga
    #189
    Azok a ganéj zsidókommunisták átjátszották!Persze az az amerika ellensége a rendes embereket nem bántotta mert te aztán tudod. És mikor játszották át?
  • Epikurosz
    #188
    Bizony, nagy bűne volt McCarthynak, hogy rákoppintott a zsidó kommunistákra (akik ugye átjátszották a SZU-nak az atombomba titkát). Rá is szállt aztán a sajtó rendesen, és ellehetetlenítette a munkáját.
  • babajaga
    #187
    "lásd McCarthy ténykedéseit"

    Ez a barom nemcsak a kommunistákat üldözte hanem minden gondolkodó embert.
  • NEXUS6
    #186
    Lehet ilyen szemüveged, tudod az évek meg a tapasztalat!


    Szárazföldi haderőben az oroszok jók voltak, mi több nagyon jók! Nagy kérdés, hogy ez mennyit ért volna, mert a nyugati légierő bizony rendesen odavert volna az orosznak kb bármikor a hidegháborúban. Ha azt valamennyire tudják semlegesíteni, akkor nem jártak volna úgy mint mondjuk a Köztársasági Gárda Irakban, ahol a gépjármű oszlopokat bombázták széjjel szana 10 km-eken keresztül. De az atom még akkor is ott van mindkét oldalon, ami nagyjából ismeretlenné teszi a dolgok kimenetelét.

    Tény hogy az amcsik nagyon bíztak az atombombában és többek között ezért is az ötvenes évekig gyakorlatilag ki is csinálták hadseregüket. Másrészt kb. ez volt az ára az amerikai álomnak, ha ez szóba kerül kb. mindenkinek ez az időszak jut eszébe.

    Aztán Korea, az orosz atom, meg H-bomba, és a Szputnyik felébresztette őket.
    56-57-re bizony voltak olyan erősek újra, hogy megtámadják a Szu-t, de mint mondtam, minek tették volna?

    Azért az amcsik ténykedése meglehetősen egyértelmű volt, hogy kiszorítsák a komcsikat a politikából, lásd McCarthy ténykedéseit. De Ny-Európában is mindent felhasználtak a komcsik kiszorítására, lásd pl. CIA befolyása az olasz választásokba.
    link

    Néha az oroszok is értek el viszonylagos eredményeket nyugaton terror szervezetekkel, diáklázadásokkal, stb. De valszeg a választók nagyrészét pont ezzel idegenítették el a kommunista pártoktól. A '68-as diákmozgalmak volt az utolsó időszak, amikor a fiatalok körében a kommunista eszméknek szélesebb rétegeket tudtak megnyerni. Köszönhetően többek közt az amcsik bénázásának Vietnámban.
    Utána viszont felnőttek a Meki nemzedékek, az oroszoknál is, és belőlük már nem lehetett harcos forradalmárokat nevelni.
  • babajaga
    #185
    A peresztrojka gyeplőjére gondolsz? Hát tele volt a szán glasznoszty-al.
  • Epikurosz
    #184
    Ez így van. Gorbitól sem voltak idegen az erőszakos módszerek, de a gyeplők kicsúsztak a kezei közül, és AMINT AZ A DOLGOK TERMÉSZETÉBŐL FAKAD, megjelentek a keményebb kezűek, a szélsőbaloldaliak is, azonban nem volt mögöttük tömegbázis, és az ellenzéket már csak hatalmas testvérontás révén lehetett volna visszaszorítani. Ezt meg már nem vállalták, ahhoz túl régen volt az 1918-1922-es polgárháború.
  • Molnibalage
    #183
    A fenét. Szó sem volt arról, hogy ő fel akarja adi az egypártrendszer, stb. Csak így sikerült. Tök véletlenül lett belől viszonylag tisztelt politkus, de valójában nem sok kontrollja volt ez események felett...
  • Molnibalage
    #182
    Komolyan mondom szeretnék olyan optikát amin úgy látszik a világ, ahogy te látod.

    Az Oroszok végig hátrányban voltak. Amerika közvetlen szárazföldi támadást tudott volna az Oroszok ellen indítani, de ez fordítva nem volt elmondható.

    Hát ez így finoman szólva hülyeség. Ez olyan, hogy én is tudnék pofont adni Klicskónak. Max. egyszer. Aztán agyonbasz. A NATO összesített hagyomány hadseregei kevesek lettek volna valszeg a Vörös Hadserege ellen. Az ex. VSZ államok erőit még nem is számoltam ide... Magyarán technikailag Németországból ezt megtehette volna, de nem a SZU ellen. Volt ott egy NDK és Lengyelország.

    Az orosz fegyverkezés a legtöbbször csak lekövette az amerikait, épp hogy fel tudtak akkora erőt mutatni, hogy az Amcsiknak már nem érte meg egy III. VH-t kirobbantani.

    Javaslom nézzed már meg az 1948-tól kezdődő időszakot. A SZU elég latymatagon építette le hadarét, a jenkik gyakorlatilag 0 órás cuccokat hánytak a szemétdombra. A US NAVY-nél a komoly technikai leépítések ellenére olyan személyzeti hiány volt még az '50-es években, hogy volt olyan tiszt, aki 11 havonta járt haza. Panaszkodott is, hogy a neje unja már a "második nászutakat". Aztán nézd meg a SZU haderejét. Kb. 5 éves sorkatonai szolgálat, stb.

    A CIA-FBI azért szépen kiszorította a politikai életből a komcsi pártokat a nyugati országokban, szal ott nem sok esélye volt az oroszoknak.

    Párizsi esmények smafu?
  • Epikurosz
    #181
    Istenem, csoda történt!
    Végre valaki velem is egyetért.
  • NEXUS6
    #180
    Hát igen. Ez tény.
    Gorbacsov egy hihetetlenül jó ember volt, azonban politikusnak, pláne egy szuperhatalom vezetőjének totálisan alkalmatlan. Reagan, aki ugye amúgy is hálivúdból érkezett gyak majmot csinált belőle.

    Viszont az is tény, hogy a '80-as évekre gyakorlatilag újra eltűntek a Szuban a polcokról az olyan apróságok, mint hús, meg luxus cikkek, és a sorbanállás művészete új magasságokat ért el. De az emberek már belefásultak mindenbe, már nagyon kellett nekik a meki meg a kóla.
    Szal az USA 0. hadtestje (hálivúd) gyak letarolta az országot.
  • Epikurosz
    #179
    "az orosz gazdaságot pedig a végsőkig pörgették."

    Pörgették a fenét!
    Egy tervgazdaság úgy táncol, ahogy muzsikálnak neki.
    A csata a fejekben dőlt el. Sokkal többet nyomtak a latban először az amcsi cowboy-filmek, majd a jó kis akciós filmek, végül meg a vérbő pornófilmek, ÉS a zsíros kölcsönök, mint az atom. A szovjeteket elsősorban nem Amerika omlasztotta össze, ő csak rásegített, hanem a szocializmust megelégelő helybéliek.
    Egyébként, ott van a máig érvényes tanulság: ha valakit tönkre akarsz tenni, adj neki kölcsönt! Ezért kell óvakodni a hitelezőktől, az uzsorásoktól főleg.
  • NEXUS6
    #178
    Ja, télleg nem néztem meg, bocs közben melózom is.:D

    "Vagy nem. A kölcsönös elrettentés nem ezen az elven alapszik, de oda se neki..."
    De igen, merthogy a kölcsönös elrettentést, a MAD-et akarták ezzel meghaladni!

    Jogosak az észrevételek, a világ legbonyolultabb fegyverrendszerét akarták létrehozni, valszeg sokkal alacsonyabb hatékonysággal működött volna, mint tervezték. Azonban mondhatni, hogy már csak a program bejelentésével semmissé tették a kialakult hadászati egyensúlyt, gyakorlatilag idő kérdése volt, hogy mikor kerül Amerika támadó pozícióba! Kapásból hajlandóak volták egy csomó nemzetközi egyezmény felrúgására, amelyek addig szavatolták, hogy egyik oldal se tudjon kitörni az elrettentésre épülő Status Quo-ból. Ergo működött a dolog, az orosz gazdaságot pedig a végsőkig pörgették.
  • NEXUS6
    #177
    Tökre igaz, csak éppen most nem az oroszok a téma elsősorban, hanem hogy a szentlelkű Ámerika mennyire baxtatja a világ rajta kívüli részét.

    Az Oroszok végig hátrányban voltak. Amerika közvetlen szárazföldi támadást tudott volna az Oroszok ellen indítani, de ez fordítva nem volt elmondható. Az orosz fegyverkezés a legtöbbször csak lekövette az amerikait, épp hogy fel tudtak akkora erőt mutatni, hogy az Amcsiknak már nem érte meg egy III. VH-t kirobbantani. Amikor az amcsik szokás szerint épp elhanyagoltak egy területet, az oroszok azon nyomban elkezdtek oda támogatást adni, fegyvert, mert ez volt a legolcsóbb módja valami térnyerés biztosításának. A CIA-FBI azért szépen kiszorította a politikai életből a komcsi pártokat a nyugati országokban, szal ott nem sok esélye volt az oroszoknak.

    Legyünk őszinték valójában Európát sem az oroszok, sem az Amcsik nem megvédeni, hanem a saját területüktől távol eső háborús hadszíntérnek akarták használni.
  • Molnibalage
    #176
    Beleköcc mindenbe mint a beton.

    Esetleg végig is nézted amit linkeltem?


    Az SDI a pajzs, az olyan rendszerek mint az MX rakéták, vagy a robotrepülők pedig a kard, amellyel elsősorban nem polgári, nagy területű célpontokat, hanem az ellenség nukleáris támadóképességét célozzák meg.

    Vagy nem. A kölcsönös elrettentés nem ezen az elven alapszik, de oda se neki...

    Az SDI célja az első csapásra válaszként érkező néhány megmaradt rakéta elhárítását szolgálja. Amihez viszont már elegendő képességet lehet kiépíteni.

    Látom nem nézted meg a videót. Az eredeti gondolat nem ez volt és a végkövetkeztetés is az volt, hogy még az általad említett képességet sem tudták még megközelíeni sem. Még egy totálisan sikeres első csapás esetén is, ha csak egy nuki SLBM hordzó ép marad, akkor neked harangoztak. A vesztésre álló fél ugyanis nem a te indító állásaidat fogja támadni, értelme sem lenne, mert azok üresek...

    Gyakorlatilag az oroszok több ezer robbanófejéből csak pár maradna, és azokból is csak érné el Amerikát, feltéve ha Amerika indítja meg a támadást először!

    A korai előrejelző rendszerek léte meg simán el lett feledve? Milyen "elegáns"...
  • NEXUS6
    #175
    Beleköcc mindenbe mint a beton.

    De csak neked, csak most ezredszer is leírom azt, amit azért valszeg mindenki tud ebben a műfajban, aki vette a fáradtságot, hogy legalább 1 könyvet elolvasson:
    Az SDI a pajzs, az olyan rendszerek mint az MX rakéták, vagy a robotrepülők pedig a kard, amellyel elsősorban nem polgári, nagy területű célpontokat, hanem az ellenség nukleáris támadóképességét célozzák meg. Igazából hülyeség azt gondolni, hogy az SDI képes lett volna egy tömeges első csapást kivédeni. Nem arra készült, mert ilyet nem lehet készíteni, ezt nagyjából mindenki tudja, aki kicsit is benne van a témában.
    Az SDI célja az első csapásra válaszként érkező néhány megmaradt rakéta elhárítását szolgálja. Amihez viszont már elegendő képességet lehet kiépíteni. Gyakorlatilag az oroszok több ezer robbanófejéből csak pár maradna, és azokból is csak érné el Amerikát, feltéve ha Amerika indítja meg a támadást először!
    Az oroszoknál is elsősorban a nukleáris fegyverek pusztulnának el, szal az erőforrások (emberek is) nagyrésze akár érintetlen is maradhatna.

    De pont ezért volt veszélyes ez a politika, ez a terv, mert nem csak hogy megnyerhetőnek mutatta a háborút, de az egyensúlyt abszolút felborította azzal, hogy kifejezetten ösztönözte a feleket az első csapás végrehajtására.

    "Azt kell, hogy mondjam elég sok butaságot hoztak itt össze egyesek."
    Hát ezzel viszont tökéletesen egyetértek!
  • babajaga
    #174
    Én azt nagyon jól tudom hogy előbb jött létre a NATO mint az oroszok kísérleteztek, és az oroszok bevethető bombát 1953-ban készítettek.
  • NEXUS6
    #173
    A dolog nem tudatos, de ettől még valós. Azonkívül egy működő rendszernél az ok és a cél valójában összemosódik. Szerintem nagyjából az elnökválasztási rendszerre vezethető vissza. Elmondható, hogy minden elnökváltás egy külpolitikai, gazdaságpolitikai kurzusváltást okoz. Amerikánál gyengébb országokat ez egyfajta rezonanciába hozza. Valami elkezd felépülni, majd bizonyos szempontból ellenkezőjére váltanak az Amcsiből jövő hatások, leépül amit elkezdtek, majd ugyan ez ismétlődik elölről. Ne feledjük, hogy az Elnök egy gazdasági érdekcsoport élén álló emberke, gyakorlatilag az ő kivetülésük. Az olyan országok esetében aminek fejlesztése, támogatása elnöki ciklusokon átívelő program, ott ez a hatás nem jelentkezik, pl Izrael, vagy Japán és Ny-Europa a Hidegháború idején.
    Az Amcsinál nagyobb országokról viszont gyakorlatilag lepattan ez a hatás, pl a dollár árfolyamváltozása ingása, erősíti őket és csak az amerikai fogyasztás visszaesése fog rájuk hatást gyakorolni igazából, de bizonyos szempontból az is serkentőleg hat rájuk.

    Amint egy ilyen kisebb ország marginalizálódik az addig kontrol alatt tartott erők elszabadulnak. Pl diktátorok ugye.

    Szerintem.
  • Molnibalage
    #172
    Akkor már ketten vagyunk.
  • Molnibalage
    #171
    Na mert qa szovjetek baszod mit is csináltak? Mai napig a '70-es '80-as években szétszórt fegyverekkel irtják még egymást sok helyen...
  • Molnibalage
    #170
    1949, augusztus a szovjet robbantás dátuma. 1949 április a NATO. A berlini blokád tapasztalata hívta igazából életre.
  • Molnibalage
    #169
    Konkrétan ezt arra értem, hogy én eddig abban a hitben voltam, hogy mihelyt a Szovjetunió nukleáris katonai potenciálra tett szert, onnantól már paritásban voltak.

    Az akkori felderítés korlátozott képességei miatt az ellenfél képzelőereje veszlyesebb volt, mint maga a SZU. A Kubai rakétaválság alatt ird és mond assszem 4 db (!!) ICBM állt rendelkezésre a Szovjetúnióban.

    Az sem verték nagy dobra, hogy az első szovjet fúziós kísérleti robbantáskor száz tonnánál nehezebb szerkezet volt ami ezt előidéze. Magyarán bármit fel tudtak robbantani ami a SZU területén volt és adtak pár hét felkészülési időt. Még évek kellettek ahhoz, hogy a gépre rakható legyen egy termonukleáris eszköz. A jenkiknél is az első ilyen ezköz egy hat emelet magas hangárban volt...
  • Molnibalage
    #168
    A rendszerek kiépülése esetén, az USA rendelkezett volna egy olyan képességgel, hogy megnyerje az atomháborút, igaz csak akkor, ha ő indítja el!

    Az SDI kiépülésére soha nem volt reális esély, technikailag kivitelezhetetlen és fényévekre lett volna, még a 99%-os megsemmisítési aránytól. Ha ezer robbanófejlből ilyen arány mellett mennny is jut át? Kb. 10 db. Ha ezek 200-500 kT hatóerő között vannak saccold meg a veszteségeket. Minden robbanófej egy nagyvárosba csapódjon be.

    Egy.

    Kettő.

    Három.

    Azt kell, hogy mondjam elég sok butaságot hoztak itt össze egyesek.
  • Bandew
    #167
    Nem azt írta, hogy az USA alakította ki, hanem hogy kialakították (valakik), ők meg mennek.
  • Epikurosz
    #166
    "Jugoszlávia, Irak ugyan ez csak kicsiben. Kialakítanak egy szitut tele konfliktussal"

    Várom a magyarázatot, hogy miként alakították ki az usák a jugó konfliktust.
  • NEXUS6
    #165
    De egy srófra jár az agyunk, vazze!
  • NEXUS6
    #164
    Ó nem, félreértesz!
    Az amcsik nem koppantak, nagyon is jól csinálták valós adottságaikhoz képest, már vagy 100 éve túlteljesítenek.
    Pl mennyi is az EU lakossága?
    Kb 1.5X akkora, mint az USA-é.
    Mekkora a GDP-je?
    Szintén.
    Aztán ha gáz van még is rohanunk a nagytestvérhez, általában külön külön, hogy mondja meg a frankót, hogy is legyen.

    Ha nem lett volna a két VH, ha Amerika nem tudja megosztani Europát, hanem mindenki reálisan látja a mi kontinensünkön, hogy ő nem a nagy példakép, hanem ellenfél, vetélytárs akivel szemben össze kell fogni, akkor Europa már 100 éve lehagyta volna minden tekintetben!

    Nagyon is jól csinálják.
    Persze nem szándékosan, de minden ilyen nagy birodalom kitermeli a maga nemzedékeken átívelő trendjeit, amivel a világot és a gyengébbeket irányítja.

    Azért az is megér egy misét, hogy a jelenlegi magyarországi helyzetért mennyire felelősök a mi kis politikusaink, és mennyire érvényesültek más országok érdekei.
    Mindig találni sajnos olyat, aki elvégzi a piszkos munkát, nem is annyira pénz kérdése, csak inkább hogy mennyi időt szán rá az ember. De nem kell drága bérgyilkos, ha béna kis pöcsök is elvégzik a melót.
  • Bandew
    #163
    Hogy mi érdekük?
    Az USA-nak magának tényleg semmi! Akik a háborút elindították, azoknak nagyon is sok! Ha annak a pénznek csak az 1%-át vágnám hozzád, amit egy kapzsi bankár megkeres a háborúval, már csöndben is lennél azt hiszem.
    Vedd már észre, hogy te országokban gondolkozol, meg politikában, miközben nagy humbug az egész! Aztán állandóan jön a történelemi bizonyítás, mikor isten tudja mi hogy történt. Mindenki áldozatokat meg bűnbakokat akar keresni, hogy "Melyik ország tette?!", meg "Melyik ország mentette meg?!", mintha csak egy B-film szereplőit elemeznénk...
  • babajaga
    #162
    Ha minden tettnek előre lehetne látni a végső kifejletét akkor az szép is lenne. Úgy beszélsz mintha csak az amerikaiak koppantak volna egy tett későbbi következményéért. Nem kell odáig menni van itt egy kis ország ami a hibás politikai döntéseknek az árát fizeti még ma is.