Berta Sándor

150 dolláros szondával a világűrben

A Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) két hallgatója egy mindössze 148 dollárért összeállított szondát juttatott el a világűrbe. A fiatalok az eredményes kísérlet alátámasztására fotót is nyilvánosságra hoztak.

Justin Leenek és Oliver Yehnek különböző nehézségekkel kellett szembenéznie. Megoldandó feladatot jelentett az eszköz megfelelő magasságba való eljuttatása, az extrém hőmérsékleti viszonyok közötti működőképesség és a biztonságos visszatérés biztosítása. A szondát végül a kereskedelemben kapható elektronikai megoldások segítségével sikerült megvalósítaniuk. A diákoknak alig kellett módosítaniuk az eredeti alkatrészeket.

Lee és Yeh pontosan tisztában voltak azzal, hogy az időjárási ballonok képesek elérni a több mint 32 kilométeres magasságot. Ráadásul azt is tudták, hogy a héliummal feltölthető ballonok mindössze 20 dollárért beszerezhetők, igaz a héliummal való feltöltés plusz 30 dollárba kerül. Amennyiben tehát sikerül egy megfelelő rendszert kifejleszteniük egy ballon tökéletesen helyettesíthet egy rakétát. Ezzel megoldódott a szállítóeszköz problémája, de még megoldást kellett találniuk az extrém hőmérsékleti viszonyok kivédésre és a visszatérés biztosítására.

Az atmoszféra határán mínusz 55 Celsius-fok a hőmérséklet. Ilyen viszonyok között az elemek és elektronikai alkatrészek gyorsan csődöt mondanak. A drága, nagy ellenálló képességű hardver vagy a fűtőelemek beszerzését elvetették, ehelyett egyszerűen a boltokban kapható styroporral hőszigetelték a használt Canon A470 kamerát és a készülék mellett elhelyezett 50 dolláros, GPS-modulos mobiltelefont. Utóbbira fontos szerep hárult: a visszatéréskor SMS-ekkel tájékoztatta a két fiatal kutatót a 800 grammos szonda pontos pozíciójáról.

A sikeres kísérletre a massachusettsi Sturbridgeben került sor, szeptember másodikán. A ballon a felbocsájtása után egészen a felső sztratoszféráig jutott, majd egy ejtőernyő segítségével biztonságosan földet ért. Lee és Yeh a GPS-modulnak köszönhetően a felemelkedés után alig öt órával megtalálták a szondát a starthelytől mintegy 30 kilométerre. "Megnéztük a képeket és úgy gondoltuk, gyönyörűek, ez már művészet" - közölte Lee.

A két fiatalember a tudomány és a művészet kapcsolatáról kezdett filozofálni. A projektjük és ezáltal a tudományos művészet népszerűsítésére létrehozták az 1337arts.com nevű oldalt. "Ebben a munkában van valami inspiráló. Az a tény, hogy ilyen kis költségvetésből és minimális elektronikai módosításokkal is sikeres világűr-fotózást tudtunk végrehajtani, bizonyítja, hogy ez mindenki számára lehetséges" - tette hozzá Yeh.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TothLaci #72
    Felénk egy ilyen eszközbe biztos belemenne egy repülő :D
  • Anteris #71
    na ez az, minden gonosz terrorrista így kezdi, előbb egy 2 megapixeles fröccsöntött gép aztán már termonukleáris bomba!
  • Anteris #70
    sajnálom, számomra a 30 kilométer valahogy rohadtul nem jelenti a világűrt, teszek rá, hogy mi az adott magasság besorolása.
  • Raketkilla #69
    Figyeled, erre már nem reagált :) Jól be akart szólni, és jól benézte :)
  • MasterChief #68
    Menyi kedves asztronauta jár ide! O.O Olyan jó látni, h megint mindenki jobban tudja mint a másik. :D
  • Epikurosz #67
    Elgurult?
  • teddybear #66
    Ezt a távot letudja 91 óra alatt, ami 3 nap, 18 óra 37 perc, ha nincs ellenszél.

    Egy jobb hajó gyorsabb. 64 km/h az nagyjából 34,5 tengeri mérföld mindössze.
  • brueni #65
    nagyon tuti.

    a kb 5800 km-es távolságot a maximális 64 km/h-s sebességgel végigszáguldva úgy 3 hónap alatt teljesíti is a távot.

    a grillcsirkét meg majd úgy lövik fel rá csúzlival, hogy éhen ne haljanak a polgárok... :-D
  • Epikurosz #64
    Az amcsi diákok ötleténél van jobb is.

  • tamasmester #63
    Akkor most milyen messzi is van a világűr határa? És nekik meddig men fel az a lufi? Mert jó hogy vannak meteorológiai léggömbök, amik elérik a 32km-es magasságot, de ez nem az volt. Vannak autók, amik 2-300km/h-val tudnak menni, de az én trabimat nem ebbe a kategóriába sorolják.