Hunter

Okos tárgyak okos szövetből

Képzeljünk el egy kézitáskát, ami figyelmeztet, ha otthon felejtjük az irattárcánkat vagy esős időben az esernyőnket, vagy egy sálat, ami kijelzi az aktuális légszennyezettségi szintet. Vagy mit szólnánk egy falra akasztható kütyühöz, ami ha valaki ráakaszkodik vezeték nélküli internet csatlakozásunkra, elkezd villogni?

A fent említett bizarr tárgyak hamarosan akár valóra is válhatnak köszönhetően annak a számítógépesített szövet-toldalék rendszernek, amit az MIT mérnökei fejlesztettek ki. Minden toldalék egy rendszer működő egységeként viselkedik, egy mikroprocesszorból és memóriából áll, valamint tetszőlegesen egy rádió adó-vevőt, érzékelőt, mikrofont, akkukat vagy egy kijelzőt csatlakoztathatunk hozzá. Rakjuk össze a toldalékokat tetszés szerint és információközlő, vagy környezet érzékelő eszközök széles választékát hozhatjuk létre általuk, állítja Adrian Cable, Gauri Nanda és Michael Bove, az MIT Média Laboratóriumának kutatói.

Hogy vízállóvá tegyék, a toldalékok áramköri lapjait egy erős, átlátszó gyantával borították be. Ezután kibélelték egy vékony habréteggel és beágyazták a kiválasztott szövetbe, amit a Bluetooth adó-vevőktől kezdve egészen egy PC alaplapig számos komponenssel lehet társítani. A toldalékokat elektromos és fizikai kapcsolatok fogadásra is képes tépőzárral lehet összeilleszteni. Az áramköri lapok vezetékei ezüstborítású csatlakozókba kapcsolódhatnak a tépőzárban, ez közvetíti az adatot és az energiát az egységek között. A négyszög és háromszög alakú toldalékokkal a felhasználó olyan hasznos tárgyakat önthet formába és formázhat át, mint táskák, övek, függönyök és sálak. "Rendszerünket egyik nap viselhetjük sálként, míg másnap akár övvé is alakíthatjuk" - mondta Bove.

Az úgynevezett "átható számítástechnika" kutatói már elő­ruk­kol­tak ka­bá­tok­ban és mel­lé­nyek­ben visel­he­tő számító­gé­pek­kel és szen­zo­rok­kal, ezek azonban nem konfigurálhatók át más típusú munkákra. A toldalékokkal azonban a felhasználó könnyedén csereberélheti a modulokat, így a rendszert különböző funkciókkal ruházva fel.


Az emlékeztető táska megvalósításához Nanda és Cable egy modult rádió antennával és adó-vevővel látott el. Az egységet úgy programozták, hogy észlelje különböző tárgyak, mint mobiltelefonok, kulcsok és irattartók rádió frekvenciás azonosító jeleit. A táska fogójában elhelyezett szenzor érzékeli, amikor a táskát felveszik, ami azt jelzi, hogy tulajdonosa útra fog kelni. Ez beindítja a vevőt, hogy fusson végig a tárgyakon melyek keresésére a modult beprogramozták. Ha nem érzékel egy szükséges tárgyat, akkor egy másik toldalékban található hangszintetizátor modul alkalmazásával figyelmeztet: "Telefon van! Irattartó van! Kulcs nincs!"


Nanda és Cable okosabbá akarja tenni a rendszert, szeretnének hozzá csatlakoztatni egy Bluetooth chipet, amivel az internethez is kapcsolódhatna. Így például letölthetné az aktuális időjárás előrejelzést, és csak akkor figyelmeztetne egy otthon felejtett esernyőre, ha aznap esőre van kilátás. Amint ezek a kiegészítők megszületnek, a rendszer mindössze egy új érzékelő csatolásával bővíthetővé válik. "Az emberek funkcionalitással ruházhatják fel táskáikat, pont úgy ahogy ma csengőhangokat töltenek le telefonjaikra" - magyarázta Bove.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #15
    még nem.. csak a sok szőke nős viccet ismerem...
  • Emmegki #14
    #9: technológia=gyártásfolyamat. A technika meg technika.
    ---
    Egyébként meg nem kell fikázni, ki tudja mi sül ki ebből? Pl. Edison a fonográfot diktafonnak akarta használni. Mi lett belőle? Szórakoztató "mechanika" (elektronika helyett, mert az áramhoz köze sem volt) A léghajó megjelenésekor azon filóztak, hogy hidrogénes ballont kötnek a ló hátára, és gyorsabban vágtat.
    Szóval lehet hogy nem hét nyelven beszélő táska lesz a végeredmény, hanem pl. az űrkutatásban használják vmire. Vagy felhasználható a rákkutatásban
  • RangeR #13
    Gondolom nem sok szőke nővel volt dolgod testközelből, meg feketével, barnával, vörössel sem. Feltételezem ezért írkálod a dumádat. Egyáltalán volt már valami közelebbi dolgod olyannal, hogy nő?
  • RangeR #12
    Hát igen, a rákkutatással senki nem foglalkozik ...szerinted...ismét egy okos embert hallhattunk, a szellemi ledegradálódás nem csak a lehetséges jövő, itt a fórumot lehet találni rá intő példát. Pl. a hülyegyerek, akit idéztem az első mondatban. De van még naponta egy tucat, meg sem nézem inkább, miket írtak még ide.
  • Alfa Of NS #11
    Igaz, hogy a cikkben leirtak kozott sok hulyeseg van ,de elhet, hogy kesobb lesznek hasznosabb alkalmazasi terulete is ezen technologianak.
  • nenad #10
    szerintem ez vicces mint elorelepes, ugy ertem ne degradaljuk mar az emebereket ennyire le. Lassan mar semmit sem kell tudnunk, mindent megtesznek helyettunk a gepek ami meg nyilvanvaloan szellemi kepessegek degradalodasahoz vezet. Egy bizonyos szintig oke. De innen mar csak egy lepes hogy mikor szoljon a gep hogy WCre kell mennem. Valahogy olyan erzetem tamadt, mintha az embert mar csak azert tartjak mert birtokol. Vasarol.
  • Devla #9
    Gratualok. Fejlesztgessuk csak a rak ellenszeret kobarlangokban, de persze csak amig sut a nap, mert a lampat meg nem talaltuk fel.
    Lehet, hogy EZ a fejlesztes meg nem valtja meg a vilagot, de mindenkepp elorelepes. Nem lehet kapasbol osszedobni olyan technologiat, ami pld vezetes kozben a szemedre vetiti a terkepet, ha az autod olyan helyen jar, ahol a fedelzeti szamitogep naploja szerint tobb, mint egy honapja nem jartal. Ezt nem felesleges baromsagnak hivjak, hanem elorelepesnek.
  • HUN Tick #8
    felesleges baromságok, foglalkoznának inkább a rákkutatással
  • HUmanEmber41st #7
    Szerintem ezeket az eszközöket inkább szőke nők fogják vásárolni...hogy legyen valami inteligens is rajtuk....
    amúgy valami testi fogyatékosoknak is segítséget nyújthat ... Vagy pl 1 osztálykiránduláson hamar össze lehet szedni a csapatot, vagy jelez,ha valaki nagyon elmarad... szoval azért valamire csak jó lesz..
  • Mice #6
    a végén az intelligens papírzsepi szólni fog ha az intelligens (ja az nem az:) ) orrom taknyolni fog:)