Berta Sándor

Új öngyógyító felületek

Német kutatók olyan galvános réteget fejlesztettek ki, amely képes sérülés esetén kijavítani önmagát. A mérnökök régóta álmodoznak olyan felületekről, amelyek öngyógyító képességgel rendelkeznek.

Nos, a stuttgarti Fraunhofer Gyártástechnikai és Automatizálási Intézet (IPA) és a Duisburg-Essen Egyetem munkatársai kis lépéssel közelebb kerültek a célhoz. A programot a Volkswagen Alapítvány támogatta. Az eljárás lényege, hogy a létrehozott galvános rétegben nanométer méretű kapszulákat helyeznek el. Amennyiben a felület megsérül, a kapszulákból azonnal kikerül a tárolt folyadék, amely automatikusan kijavítja a hibákat.



A szakemberek az emberi bőrt vették alapul és megpróbálták annak öngyógyító képességét modellezni, illetve utánozni. Amikor valaki megvágja a bőrét, néhány nap múlva a sérülés eltűnik és gyakorlatilag semmi sem utal a korábbi vágásra. Az új felület azért hasznos, mert az eddigi galvános rétegek hiába álltak ellen a korróziónak, ha megsérültek, már nem nyújtottak hatékony védelmet. Az eddigi kísérletek azért fulladtak kudarcba, mert a rétegben elhelyezett kapszulák túl nagy (10-15 mikrométer) méretűek voltak és ezáltal megváltoztatták az anyagok mechanikus tulajdonságait.

"A kihívás abban rejlik, hogy a kapszulák a galvános réteg előállításakor ne sérüljenek meg. Minél kisebb ugyanis egy ilyen tároló, annál vékonyabb és érzékenyebb a burkolata is. Az ezekben a galvántechnikai eljárásokban használt elektrolitok kémiai szempontokból nagyon agresszívek és könnyen elpusztíthatják a kapszulákat" - jelentette ki Dr. Martin Metzner, az IPA részlegvezetője.

A kutatók már létre is hozták az első réz-, nikkel és cinkrétegek esetén alkalmazható öngyógyító felületeket. A megoldás elterjedésére azonban becslések szerint még legalább 1,5-2 évet várni kell. Ki tudja, talán két év múlva már teljesen elfogadottak lesznek például a karcolásokat kijavító számítógépházak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #23
    Áhá. A borg kockák is ebből állnak XD
  • Epikurosz #22
    De édi!
  • MEdievil #21
    "Ki tudja, talán két év múlva már teljesen elfogadottak lesznek például a karcolásokat kijavító számítógépházak. "

    Azért ez nem kicsit kocka felfogás.. biztos ez a legfontosabb felhasználási terület
  • Narxis #20
    Fejezzed be vagy megtalállak!
  • amitakartok #19
    Ilyen márt volt pár éve: valamilyek mikrocsöves fém, ahol a csövek sérülés esetén a bennük tárolt "ragasztóval" befoltozzák a "sebet".
  • Nikolaosz #18
    Nemsokára olyan ruhával állnak elő amelyben érzékelők vannak és szól az orvosoknak ha baj van. Itt a Veszprémi egyetemen is kísérleteznek ezzel. Már csak egy olyan ruha kéne amivel el tudsz beszélgetni.
  • Nikolaosz #17
    Erről már korábban is olvastam. Ez egy igen jó technológia lesz így legalább jelentősen meghosszabbodik az anyag élettartalma. Kár hogy nem lehet majd újratölteni szerintem.
  • hangulati #16
    Nem lehetne szamuzni ezt a death quiz nevu iszonyatot legalabb innen? Biztos lehetne talalni masik hirdetest is helyette.
    Hogy ne legyek teljesen off topic: bar nem vagyok tul nagy szakerto a kerdesben, de mindeddig ugy tudtam, hogy a horganyzott felulet pont ezert jo, mert a kisebb serulesek beavatkozas nelkul kijavitjak magukat. Kerem, javitsatok ki, ha ez nem igaz.
  • Anaid #15
    Hány lépésre van az önfoltozó ruhaanyag? Gyerekeknél igen hasznos lenne.:D
  • Tetsuo #14
    LOL