Hunter

Leonardo Da Vinci találta fel a műanyagot

Egy olasz tudós szerint Leonardo da Vinci nem csupán a repülőgépet, a mentőmellényt, a telefont és a robotot álmodta meg, de megalkotta az első természetes műanyagot is.

Alessandro Vezzosi, a toscanai Museo Ideale igazgatója megtalálta Leonardo mesterséges anyagainak receptjét számos oldalnyi rajzos feljegyzésben. Da Vinci jellegzetes "tükörírásával" készült feljegyzéseit a londoni British Library-ben őrzött Arundel kódexben, a szintén Londonban található Forster kódexben és a milánói Biblioteca Ambrosiana Atlanti kódexében találták meg.


Festékkel bevont levél

"Egy keverékről ír. Festékeket elegyített állati vagy növényi enyvvel, egyes esetekben szerves rostokat adva hozzá" - elemezte Vezzosi a Discovery News-nak. A reneszánsz mester a műanyaghoz és törhetetlen üvegekhez hasonló hatást ért el azzal, hogy "színekkel ruházta fel" a káposzta és saláta leveleket, a papírt vagy éppen a marha pacalt. A bevont anyagok palettája a "marha gyomrának hátuljától" kezdve, a "saláta ráncos levelein" át egészen a "papírig és a hatalmas milánói káposzta levélig" terjedt, utóbbit a feljegyzések szerint decemberben vagy januárban volt érdemes begyűjteni.

Leonardo instrukcióit követve Vezzosi kipróbálta a kotyvalékot, majd több rétegben felkente, ahogy Leonardo leírta. Amikor az anyag megszáradt a múlt század elején megjelent bakelithez hasonló végeredményt kapott. "Türelmesnek kell lenni és kivárni, hogy a festék minden rétege megszáradjon. Hasonló festékanyagokat használtunk, mint amik Leonardo rendelkezésére álltak, a hagyományos olajfestéktől kezdve különböző szerves anyagokig bezáróan" - magyarázta Vezzosi.


Aranyszínű réteggel bevont, bakelitszerű papirdarab

Leonardo természetes polikróm műanyagjának sikeres reprodukciója bebizonyította, hogy az 1452-ben született zseni megalkotta az első ember által készített műanyagot jelentősen megelőzve Alexander Parkes-t, aki 1862-ben találta fel a parkezint, egy szerves anyagot, amit cellulózból nyertek, illetve Leo Hendrik Baekeland 1909-es bakelitjét. "Leonardo megalkotott egy anyagot, ami valahol a természetes és a vegyi műanyag között helyezkedik el. Valójában akkor már szintetizált egy acetonhoz nagyon hasonló vegyületet, azonban kísérleteiben mindig nem mérgező, szerves anyagokat használt" - mondta Vezzosi.

Leonardo polikróm keverékei annyira hasonlítottak a fenol gyantához, hogy késnyelekként, tárolóedényekként és nyakláncokként is alkalmazhatók voltak, míg monokróm keverékeit használhatták edények vagy vázák készítésénél, melyek "ha leesetek, akkor sem törtek el".
"Érdekes hogy Leonardo rétegeket alkalmazott a törhetetlen tárgyak készítéséhez. Az olajfesték esetében például lenmagolaj a kötőelem. Ez az olaj a levegővel érintkezve elkezd lassan polimerizálódni, egy a linóleumhoz hasonló ellenálló, vízálló műanyagot alkotva" - tette hozzá. "Ez megint csak Leonardo hatalmas újító képességét bizonyítja - bár ez nyilvánvalóan semmit nem tesz hozzá jelen tudásunkhoz" - mondta Alessandro Bagno, a Padova Egyetem szerves kémia tanszékének professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #25
    a hír három nap késéssel eljutott origo allapjára is: http://www.mult-kor.hu/index.phtml?ow_page_number=151&wotm_aktualis_id=858
  • Pluskast #24
    Rodolfó
  • valaé valaé ná #23
    De ki találta fel a fából vaskarikát ?
  • greg5 #20
    "Remember da Vinchi!!! He redescovered the perfection of the golden wrectangle"
  • Piscator #19
    Da Vinci respekt.
  • A nick nevem #18
    Akkor ha most rajzolok egy képet, Leonárdó nagy dolognak fogja tartani a múltban, ha felteszem a netre? Persze .bmp-ben, mert a .jpg-t nem biztos, hogy ismeri...

    Nem, az időgépet nem én terveztem, és nem én vittem neki a falevelet, hogy kennye össze a műanyagjával - és hoztam vissza ebbe a korba. Akkor ugyanis nem volt falevél. Vagy ha volt, mindet műanyagból készítette a Vinci & Vinci Kft.
  • Darth Sith #16
    a címmel nekem is lenne egy kis ellenvetésem, amúgy tény hogy Leonardo zseni "vót valamikor".. :DD
  • Csatti #15
    :))
  • Runo #14
    Hehe, jaja, természetes MŰ-anyag, akkor most mi van???
    :DDD
  • QuippeR #13
    "megalkotta az első természetes műanyagot is"
    nálam az első mondatnál megbukott a cikk...

    de azért végigolvastam. alapból, az olasz tudós mi mást mondana mint hogy leonardo volt a világ legnagyobb embere? a másik meg, hogy ki a fenét érdekel, hogy feltalálta a műanyagot, ha nem tudták mire használni? vagy a törhetetlen váza a világ legnagyobb találmánya? ok, hogy leonardo zseniális volt, meg minden, de ez engem rohadtul hidegen hagy. biztos megvolt hozzá a pénze, hogy az agymenését finanszírozza.