Hunter

A hangyák hatékonyabbak a döntésben, mint az emberek

Amerikai kutatók szerint a hangyák jóval racionálisabban hajtanak végre egy-egy feladatot, mint az emberek. Az Arizona Állami Egyetem (ASU) és a Princeton csapata ezzel koránt sem azt akarja jelezni, hogy a hangyák okosabbak nálunk, sokkal inkább azt, hogy az emberek gyakran hoznak irracionális döntéseket, ha válaszút elé kerülnek.

"Ez a meghökkentő végeredmény egy nyilvánvaló korlátnak köszönhető. A legtöbb hangya, mint egyén csak egyetlen választási lehetőséget ismer, és a kolónia kollektív választása számos szegényes információval rendelkező hangya interakciójából önszerveződik" - mondta Stephen Pratt, az ASU kutatója. Bár az interakciók primitívek - például egyik hangya követi a másik nyomát -, összességében hatékony megoldásokhoz vezetnek még olyan nehéz problémák esetében is, mint az élelemforráshoz vezető számtalan lehetséges út közül a legrövidebb megtalálása.

A felfedezés a Temnothorax curvispinosus hangyák fészek kiválasztási folyamatának vizsgálatából származik. Ezek a hangyák parányi üregekben élnek és rendkívül gyakorlottak az új fészek helyének megtalálásában. A kutatók a kolónia számára egy fészek "kiválasztását" tűzték ki feladatul, azáltal hogy két lehetőséget kínáltak fel számukra, nagyon hasonló előnyökkel.

A kutatók megfigyelései szerint a hangyák kollektív döntéshozatala, vagy ahogy Pratt jellemezte, a "tömeg bölcsessége" szemlélet pontosabb végkimenetelhez vezetett, minimalizálva az egyének hibázási esélyét. "Az észszerűség ebben az esetben úgy testesül meg, hogy egy döntéshozónak, aki megpróbál maximalizálni valamit, egyszerűen következetesnek kell maradnia az előnyöket illetően" - magyarázta. "Azon állatoknak, akik például fennmaradási esélyeiket próbálják maximalizálni, ennek függvényében mindig rangsorolniuk kell a választási lehetőségeket, legyen az élelemforrás, párválasztás, vagy fészekrakó hely. Ez azt jelenti, hogy irracionális lenne kedden A-t B-vel szemben, majd szerdán B-t A-val szemben előnyben részesíteni, ha a két lehetőségből származó előny nem változott."

Az emberek, különösen a modern társadalmak azt vallják, hogy a sok egyéni választási lehetőség, stratégia és megközelítés hasznos, azonban Pratt hangsúlyozza, hogy sokkal nagyobb az irracionális hibák kialakulásának esélye, amikor az egyén közvetlen összehasonlításokat végez a lehetőségek között. "Az egyén ismeretének egyes stratégiai korlátai javíthatják egy nagy és összetett csoport teljesítményét" - tette hozzá Pratt.

Valószínűleg többekben felmerült már a fentieket elolvasva, hogy mire is jó egy ilyen tanulmány? Az ésszerűtlenség keletkezésének hogyanjának vagy miértjének a tanulmányozása betekintést nyújthat a kognitív mechanizmusokba és korlátozásokba, valamint a kollektív döntéshozás kialakulásának folyamatába, melyekből a mesterséges intelligencia fejlesztői kamatoztathatnak. "A robottudomány egyik fő elmélete, hogy viszonylag egyszerű és kifinomulatlan robotok is eredményezhetnek egy komplex, intelligens csoportot" - mondta Pratt. "A komplex központi kontroll nélküli működés képessége nagyon is kívánatos egy mesterséges rendszernél, és az is nagyon hasznosnak tűnik, hogy elvileg az egyéni szint korlátai csoport szinten előnyt jelenthetnek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #38
    "Illúzió az volt, van és lesz is még bőven..."

    Voltam, láttam és elég jól ismerem a helyzetet ott is és itt is. Nem dícséretes, főleg nem az elmúlt években de azért mi nagyon messze vagyunk az USA féle (szabadság)jogoktól és nem csak mi... persze ahogy George Carlin mondta:

    "If you are interested about your rights, go to Wikipedia and enter 'Japanese Americans 1942', and you'll find out everything about your precious fucking rights...". És az öregnek igaza volt.
  • Sir Ny #37
    hidd el, sokkaltöbb szabadságunk van, mint nekik. aztmondtuk, hogy monnyon le, és lemondott.
  • BlackRose #36
    Ott legalább még van mit megnyírni... ellentétben velünk, akiknek soha nem is volt semmi szabadság (még úgy papíron sem mint nekik). :(

    Persze illúzió az volt, van és lesz is még bőven...
  • pixx #35
    USA-ban nagyon sokan ilyen hangyásak. Mikor bólogatni kell, akkor bólogatnak, és újongva figyelik szabadság jogaik megnyírbálást, majd tapsolnak hozzá, mert ez a "boj" érdeke.
  • BlackRose #34
    hold hold hold... ha véletlenül nem tudtad, az ember az egyetlen földi lény amely ismeri az írást, a hangyák ennek közelében sem járnak.

    Ami viszont a helyesírást illeti, tudom, hogy a mellőzése nem jó dolog, de azok akik ezt tartják a legfontosabbnak nem tudják, hogy miért is jött létre az írás. Nem azért, hogy a helyesítás pontos legyen hanem azért, hogy az emberek kommunikáljanak, hogy leírják gondolataikat. Az én kis helyesírási hibám nem változtatta meg a mondat jelentését (mindenki tudta - még te is - mire gondoltam), teljesen felesleges és eredménytelen volt a megjegyzésed, tehát ha nem tudsz valami lényegeset hozzáadni az eszmecseréhez, akkor inkább ne mondj semmit... (remélem most jó volt a helyesírásom).
  • Sir Ny #33
    "És ezért van, hogy a hangyák találták ki a számítógépet és ők voltak a holdon is... :)"
    Igen, és a hangyáknak jó a helyesírásuk, nem írják a Holdat kisbetűvel.
  • BlackRose #32
    Az embereket sem, a politikusok a kormányt és az állami szerveket vezetik, a magánszemélyek saját maguk döntenek életükről a lehetőségeiket és képességeiket figyelembe véve, persze sok korlátba ütköznek amit a politikusok tesznek a labuk elé és ami sok esetben értelmetlenül korlátozza lehetőségeiket... de ez közel sem azt jelenti, hogy a politikusok vezetik őket.
  • Amergin #31
    Ja! A hangyáknák a bolyban elfoglalt helye szerinti "szava" van, míg az embereknél annak van szava, akinek pénze van, és akkora szava van, amennyi pénze...
    További különbség, hogy a hangya azt fogadja el igazságnak, amit a környezetében lát, míg az ember azt, amit a TV-ben mondanak neki. Ennélfogva a hangya a saját szintjén ÖSSZEHASONLÍTHATATLANUL jobban informált, mint az ember és az alapján könnyebb is jó döntést hozni...
  • Amergin #30
    A hangyákat nem politikusok vezetik.
    Ennyi.
  • Falcon87 #29
    Nem pazarolják el a táplálékot érzelmi alapon. Ennyi.