Hunter

Robot drónok lepkeszárnyon

A lepkék azért képesek olyan hatalmas fürgeséggel repülni, mivel a különböző szárnycsapások egész tárházát vonultatják fel, írja egy tanulmány, mely segítheti a robot hadviselés következő lépcsőfokát, a fürge, kisméretű drónok kutatását.

A repülő rovarok régóta elbűvölik a repülőgép-tervezőket látszólag fáradhatatlan lebegőképességükkel és azonnali irányváltoztatásukkal, ami akár 180 fokos fordulatot is jelenthet. Meglehetősen nehéz meglátni, hogyan is hajtják végre e lények trükkjeiket, mivel annyira kicsik, és szárnyaik rendkívül gyorsan mozognak.

A legtöbb kísérlet során egy tengely körül forgó pálcára ragasztják a rovart, és filmre veszik, amint szárnyaival vergődik. Egyesek ily módon kiélhetik szadista hajlamaikat ugyan, ám aligha kapnak képet a repülés természetes körülményeiről.

Az Oxfordi Egyetem két zoológusa egy olyan új megközelítéssel állt elő, melyről úgy hiszik, hogy fényt deríthetnek a rovarvilág aerodinamikai akrobatikáira. Lepkéket tanítottak be, hogy azok szabadon szárnyaljanak egy szélcsatornában művirágok között, majd füstgomolyagot fújnak szárnyaik fölé, mialatt a rovarok előre és hátra mozognak. A látható turbulenciát ultragyors kamerával rögzítették, mely bizonyítékot nyújt, hogy a pillangók ideges repülése elegáns szárnymunkát takar.

"A lepkék csapongása nem véletlenszerű, kiszámíthatatlanul tévelygő, hanem az aerodinamikai mechanizmusok széles körű uralmából adódik" - írja a Nature magazinban Robert Srygley és Adrian L. R. Thomas.


Mindenekelőtt a lepkék sajátossága a rendkívül hajlékony szárnyak, melyek enyhén rotáló szárnycsapásokkal párosulnak, hogy megváltoztassák a szárny belépőélét, azaz elülső részét minden fel- és lecsapás során. Az eredmény egy olyan repülés, ami ingatagnak látszik számunkra, valójában viszont rendkívül hatékony, mivel kicsi a turbulencia. Egyfajta belépőél örvényt hoz létre, melyben a szárny elülső része körkörös turbulenciát kelt. A rovar finoman felhasználja ezt a hullámzást amikor lebeg, újrahasznosítva a hajtóerőt, hogy emelkedést biztosítson magának, ezáltal energiát takarítva meg.

Egy másik csapásban, melyet már korábban dokumentáltak, a lepke összeérinti szárnyait, majd gyorsan széttárja azokat. Ez a mozdulat rövid örvényt eredményez, ami egy kicsivel nagyobb emelkedést ad.

A munka azonban túlnyúlik a zoológia berkein, egészen a legtitkosabb katonai kutatási területekre vezet. Tervezők keményen dolgoznak parányi repülő robotok új generációján, melyeket a katonai és terrorista elhárító akciókban felderítési feladatokra használhatnak. Egyes mikrorepülők, melyek nem lehetnek hosszabbak vagy szélesebbek 15 centiméternél, szárnycsapásokat használnak a mozgáshoz, ami nagy haladást mutat a miniatürizálásban, azonban rendkívül messze vannak a madarak vagy a rovarok repülési hatékonyságától.

"Egy légy kevesebb számítási erővel rendelkezik, mint egy kenyérpirító, mégis a rovarok sokkal agilisabbak, mint a szupergyors digitális elektronikákkal felszerelt repülőszerkezetek" - mondta Rafal Zbikowski, a Brit Királyi Katonai Tudományok Egyetemének tudósa egy nyilatkozatában. "Még rengeteg tanulnivalónk van a rovarok repüléséről, mely folyamatosan finomodott a több mint 300 millió éves evolúciós történelmük során."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #32
    Érdekesebb lenne Lepke drónok robotszárnyon.
  • Vik1984 #31
    Egy kis népirtás?
  • Yetike #30
    Nana, azér ennyire ne légy optimista:))
    (magyar hadsereg vs roma)
  • TheZsenyka #29
    Mint a Háborús Játékokban

    Amikor a srác betör a rendszerbe feljön a szöveges ablak kb ilyen dumával

    Which game You want to play?

    1., Tetris
    2., Ameoba
    3., Reversi
    4., Go
    5., Global Thermonuclear War

    :)
    jó kis film volt, megnézném egy felújított verzióját a cuccnak
  • Vik1984 #28
    A hi-tech szgép vezérelt fegyverekben álltalában 386-os procik ketyegnek, mivel megvan a megfelelő számítási kapacitásuk.

    Ellenben a közlekedés-szimulációs kutatáshoz CRAY-1-est használnak az MIT-n.

    A fegyvereknél sokszor az informatikai kapacitás nem olyan lényeges. Egy terület van, ahol a katonaságnál modern informatikai eszközöket használnak: a kódfejtés és fegyverszimuláció. Magukhoz a fegyverekhez nem kell pl. CRAY-I-es.
  • TheZsenyka #24
    :)

    Gondold el a szitut:

    -Sasfészek Sas2-nek: Kezdje meg a légitámadást...
    -Itt Sas2, mindjárt, csak lefuttatok egy 3DMark-ot...
    -Sasfészek Sas2-nek: azonnal kezdje meg a hadműveletet...
    -Itt Sas2, mindjárt, már a ringlispiles résznél tartok...
  • CAD #22
    Imre szerinted nem jartak meg ezek a technikak mar a hadsereget, az egy dolog hogy te mennyit tudsz rolla, de mindig is az allami, ott is elsosorban a katonai kutatasok voltak azok amelyeket elore mutattak, nyilvan ezeket nem vertek soha nagy dobra, de ez nyilvanvalo, mert ott van meg ra az anyagi fedezet, es akkor se mennek csodbe ha nem fogjak alkalmazni soha.
  • JTBM #20
    Az emberiség már túllépett a "vissza nem térési pont"-on. Ha most megáll a fejlődés, akkor beadjuk a kulcsot, mert az egész föld elpusztul. Pont a technika fogja kihúzni a szekeret a kátyúból. Ez igaz az ózonlyukra, a szeméthegyekre, a globális felmelegedésre és a fegyverkezésre is. Persze, ha a zöldek túl sok hatalmat kapnak, pl. megtiltják az atom és fúziós erőművek építését, akkor sokat tudnak rontani a dolgon...
  • TheZsenyka #19
    "koszi szepen, de en atadom neked a helyem, eloszor teged irtsanak ki,"

    Egy pillanatig sem állítottam, hogy ki kívánnék lépni a sorból.
  • TheZsenyka #11
    :)

    Idézet Dr. Darth Vader Green-Peace aktivistától:
    "Hiába ily önhitten büszkék a technológiai szörnyszülöttükre..."