Hunter

A fotonika csodája egy fehér bogár

A bogarak egy alig ismert faja elvezethet minket olyan ragyogóan fehér, ultra vékony anyagokhoz. melyek lekörözik az ipar eddigi vívmányait.

A Cyphochilus bogár segítségével számos szintetikus anyag, mint a papírok, festékek, műanyagok fehérsége fokozható, de ide sorolhatók a fehér fényű kijelzők is, állítja a brit Exeter Egyetem kutatása. A Dél-Kelet Ázsiában elő ujjhegynyi Cyphochilus páncélja a természetben előforduló anyagokhoz képest szinte egyedülállóan fehér. A brit kutatók alapos vizsgálatnak vetették alá a különleges bogarat, mellyel számos titokról és érdekességről rántották le a leplet.

A kutatást jegyző Dr. Pete Vukusic tanulmánya szerint ragyogó fehér színét egy egyedi felületi szerkezet alkalmazásával fejlesztette ki. A szerkezetet rendkívül vékony, egy emberi hajszálnál tízszer vékonyabb pikkelyek borítják. Összehasonlításul az ipari ásvány bevonatok, melyeket a magas minőségű papírok, műanyagok és egyes festékek esetében használnak, ennek a vastagságnak legalább a kétszeresét el kell hogy érjék ahhoz, hogy az anyag fehérré váljon. Emellett a mérések szerint a bogár még fehérebb is azoknál.

"Ez a fajta ragyogó fehérség egy ilyen vékony anyagtól ritka a természetben. Amikor először megláttam, rögtön tudtam, hogy ez a bogár rendkívül különleges" - nyilatkozta Vukusic.


A szín mind a természetben, mind az iparban pigmentációval, vagy rendkívül szabályosan rendezett rétegekkel, szerkezetekkel állítható elő. A fehérség azonban egy véletlenszerű szerkezettel hozható létre, ami az összes szín egyidejű szétszórását foglalja magában. Vukusic elektron mikroszkóppal tanulmányozta a bogár testét, fejét ás lábait, megállapítva, hogy mindezeket 5 mikrométer hosszú, lapos pikkelyek borítják, melyek erősen véletlenszerű háromdimenziós szerkezetekkel rendelkeznek. Ezek a szabálytalan belső formák adják a szokatlanul hatékony fényszórást. Az elméletek szerint a bogár álcázásként, az élőhelyét jellemző fehér gombákat utánozva fejlesztette ki ezt a fehérséget.

"A jövőben a papír, amire írunk, fogunk fehérsége, sőt még a fehér fényforrások gyorsan kialakuló új generációja is jelentős fejlődésen fog keresztül menni, ha a technológia el tudja sajátítani azokat az elveket, melyeket ettől a rovartól tanulhatunk" - tette hozzá Vukusic.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #71
  Yay.
 • dez #70
  Ha kerék nem is (legalábbis nem tudok róla), de tengelyes forgó mozgá + csapágy van a természetben: egyes egysejtűek forgó ostora.
 • Daell Drow #69
  A kereket már a természet megoldotta joval elöttünk a bogaraknál maradva PL: ganayturó bogár, ami kerek golyó formályában guritja a trágyát. Igy oldva meg a hogy minnél kisebb energiát igényeljen a mozgatása.
 • brueni #68
  kit érdekel, hogy hogy mit csinál a fehér led?


  ez a bogár nem világít...
  ...ha világítana, ő lenne a...


  bioled...
  :D
 • halgatyó #67
  A fognak valóban felesleges hófehérnek lenni, de a nagyon ocsmány szín sem egészséges.

  A "természetben található dolgok" túlzott csodálatát hadd romboljam le egy kis kijózanító példával: az én fogaim sajnos meglehetősen romlanak. (két hete, vasárnap délután kellett kihúzni egy 3gyökerű fogamat. Vésővel, több darabban. Azóta is gyulladt a helye.)

  Nagyon jó néven venném, ha a tudomány ki tudná korrigálni a természet (evolúció) által kegyetlenül eb***ott részleteket.
 • halgatyó #66
  Hát asszem ezt eléggé egyéne válogatja.
  Ha túl fehérnek találja valaki a papírt, akkor kisebb villanykörtét kell becsavarni.

  Az én koncentrációmat nem a fehér papír rontja le, hanem a fáradtság (na jó, nevezzük lustaságnak -- minden relatív:-)
 • beatz #65
  azonnal valtoztassak meg az SG hatteret feherrol, mert zavar a koncentracioban, sot a szemem is romlik tole ^__________^
 • babajaga #64
  "idegrendszerre nem jó hatással van a fehér papír és a természetes fénytől elütő fehér fényforrások se."

  A sárga fényt adó nátriumlámpát szüntették be mert abnormális volt mellette a színláthatőság. A túlságosan erős megvilágítás nem jó de mindenkinek más a küszöbértéke ezért ezt nehéz úgy szabni hogy mindenkinek jó legyen.
 • Visitor #63
  De ez a bogár hát beszarás ez tök fehér!!!!
  (Ameddig a címlapon van ez a kedvenc topikom :D)
 • babajaga #62
  Mi a büdös nyavajának kell egy fognak hófehérnek lenni? Ez egy buta elképzelés hogy az a szép. Én láttam fehér porcelánfogú illetőt. Bizony nem volt szép mert természetellenes volt. Miért változtatják meg egyesek a természetben kialakult dolgokat, az bölcsebb volt náluk.