Hunter

Megfejtették a szalamandra regenerációjának titkát

Tudósok megfejtették a szalamandra végtag visszanövesztési képességének titkát. Reményeik szerint a kutatás segíthet ugyanezt a csodálatos regenerációt egy napon az emberek számára is lehetővé tenni.

Minden élőlény képes testének egyes részeit újranöveszteni, a szalamandra azonban magasan vezeti ezt a regeneratív listát. Az emlősök - akárcsak jómagunk - képesek bőrük regenerálására, vagy csontjaik összeforrasztására, ezek azonban eltörpülnek a szalamandra adottságai mellett. Az apró kétéltű pár hét alatt egy egész végtagot pótol, de emellett tüdejét is újra tudja növeszteni, kijavítja a sérült gerincvelőt, sőt akár hiányzó agydarabkákat is képes pótolni.

Egészen mostanáig a biológusok a szalamandra trükkjeit "pluripotens" sejtek alkalmazásának tulajdonították, amik az amputáció helyén egy úgynevezett "blasztémát" hoznak létre. A pluripotens sejtek rendkívül sokoldalúak, leginkább az emberi embriói őssejtekhez hasonlíthatjuk őket, melyek kémiai stimuláció hatására a szükséges szövetekké, csont-, bőr-, ideg- vagy izomszövetté alakulnak. Ez gyakorlatilag az emberi embriónál is működik, a szalamandráknál azonban a kifejlett egyedek rendelkeznek ezzel a képességgel, ami több mint szokatlan.

A Nature szaklapban megjelent tanulmányban amerikai és német tudósok azt állítják, hogy az újranövesztés jóval közönségesebb, szövetspecifikus sejteken keresztül történik. Ez viszonylag jó hír számunkra, nem zárja ki ugyanis a lehetőséget, hogy egyszer mi is képesek lehetünk hasonló mérvű regenerációra.

A kutatók egy Mexikóban honos szalamandra fajt, a gerincesek fejlődésének tanulmányozásához széles körben használt axolotlt (Ambystoma mexicanum) vették szemügyre, amin elvégeztek egy apró genetikai módosítást. A szalamandra egy fluoreszkáló medúza gént kapott, ami segít a sejtek eredetének és fejlődésének nyomon követésében.

A kutatók első lépésként axolotl embriókat felhasználva, a fluoreszkáló génnel módosított szöveteket ültettek be azokra a területekre, amik testrészekké fejlődnek, és megfigyelték hogyan és hol szerveződnek a sejtek az embrió fejlődésével. Ezután a genetikailag módosított példányokról végtagokat vagy egyéb szerveket vágtak le, a szöveteket normál szalamandrákba ültették át, majd egy részét kivágták és megfigyelték, mi történik a fluoreszkáló sejtekkel a blasztéma terület regenerálódása során.

Eredményeik szerint a regeneráció nem a pluripotens sejteken keresztül zajlik, ahogy eddig feltételezték, hanem azon sejteken keresztül, amik a szövet eredetéről "emléket" őriznek. Más szavakkal csak a "régi" izomsejtek alkotnak új izomsejteket, csak a "régi" idegsejtekből alakulnak ki új idegsejtek és így tovább. Mindössze a bőrt és a porcokat felépítő sejtek tűnnek sokoldalúnak, bizonyos körülmények között ez a két sejttípus szerepet cserélhet.

A felfedezések azért fontosak, mert ezek szerint a szalamandra "csodája" szövetspecifikus, ami valamivel közelebb esik az emlősöknél végbemenő folyamatokhoz, mintha pluripotens sejtekről lenne szó. "Úgy vélem ez emlősszerűbb a vártnál" - jegyezte meg sajtóközleményében a tanulmány egyik szerzője, Malcolm Maden, a Florida Egyetem biológia professzora. "Ennek fényében több reményünk van arra, hogy egy napon az embereknél is eljussunk az egyéni szövetek regenerációjához." Persze igen hosszú utat kell bejárni, hogy a szalamandrához hasonlóan az embereknek is visszanőhessenek az elvesztett végtagjaik, talán soha nem is jutunk el a végére, a szalamandra képességei ugyanis túlságosan egyedinek tűnnek. A Nature egyik kommentárjában Alejandro Sanchez Alvarado, a Utah Egyetem neurobiológusa mindenesetre magasztalta, "a regenerációról szerzett ismereteink egy új dimenziójaként" értékelte az amerikai-német kutatást. "Mint minden fontos munka, ez is rengeteg kérdést vet fel a kutatók számára, amit körbe kell járniuk az elkövetkező néhány évben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mainruler #47
    Valóban? :O
    Ez nagyon érdekes...
  • Nagydög #46
    Draga, egyszeru lelkem! Ha csak olyasmibe fogtunk volna a civilizacio kezdete ota, amit azon mod be is tudunk fejezni, akkor egesz pontosan semmit sem csinaltunk volna. Mellesleg definiald mar, hogy mi lenne ebben az esetben az elerendo vegcel, es mennyi idot kivansz ehhez a kutatok rendelkezesere bocsatani! A be nem fejezett kutatasokrol ugyanis csak akkor beszelhetunk, ha ezeket ismerjuk.
  • mainruler #45
    :D
    Hülyegyerek...
  • mainruler #44
    Csak azokhoz a kísérletekhez nem kell felszeletelni senkit...
  • Sir Ny #43
  • ilf667 #42
    majd próbálj 1-2 félévnyit tanulni felsőoktatásban, már ha felvesznek
    talán segít, hogy ne legyél olyan sötét mint a neved háttere
  • EdDyBoy #41
    Edison azt a sok-sok kisérletet nem kudarcnak fogta fel, hanem sok-sok módnak, hogy nem lehet villanykörtét gyártani.
    Bocs a helytelen idézetért.
  • mainruler #40
    Az ember általában azért fog bele valamibe, hogy véghezvigye, amit eltervezett...ja, elfelejtettem, 2009 van...kit érdekelnek a megoldások...a lényeg, hogy elfoglaljuk magunkat valamivel.
    Köszi a helyreigazítást...tiszta konzervatív vagyok, hogy azt várom, eredmény szülessen akármiben is... :)
  • Nagydög #39
    Merthogy csak azok a kutatasok ertelmesek, ahol nullarol indulva azonnal kesz megoldast kapunk.
  • mainruler #38
    Akkor hadd foglaljam össze:

    - A regeneráció nem őssejtszinten zajlik, egyszerűbb annál
    - Ennek ellenére továbbra se tudunk sokat, hogyan is zajlik
    - Folyománya: A jelenség nagyon érdekes, de emberek számára továbbra is elérhetetlen
    - A kísérletben résztvevő szalamandrák bizonyára nagyon örültek, hogy egyes végtagjaikat el-eltávolítgatták
    - Semmiért
    - Merthogy közelebb nemigen kerültünk

    Gratulálok.