Hunter

Csomagolóanyag vegyülete bukkant fel a vérben

Egy kanadai kutatás szerint az emberi vérben jelenlevő vegyi anyagok egyre bővülő listájához hozzáírhatjuk a gyorséttermek olaj- és zsírálló csomagolóanyagainak összetevőit is.

Az úgynevezett diPAP-ok viszonylag újak, így a tudósok nem igazán tudják, milyen hatásai vannak az egészségre, az azonban tény, hogy ezek a vegyületek lebomlanak egy másik kellemetlen kemikáliára, a PFOA-ra, ami már bizonyítottan rákkeltő hatású lehet. "A kutatás üzenete, hogy egyes vegyi anyagok, melyek célja hogy könnyebbé, jobbá és kényelmesebbé tegyék életünket, a véráramban kötnek ki, toxikológiai következményeik pedig ismeretlenek" - mondta Scott Mabury, a Torontói Egyetem egyik kémikusa. "Elég intelligensnek kellene lennünk, hogy olyan vegyületeket állítsunk elő, amik azt teszik, amit mi akarunk, anélkül, hogy vegyi szennyezési problémához vezessenek."

Az új tanulmány a perfluor vegyületek összetevőin végzett kutatásokon alapul. A perfluor vegyületek legjelentősebb elemei a PFOA (perfluor-oktán-sav), illetve a PFOS (perfluor-oktán-szulfonát). A PFOA és a PFOS olaj- és vízálló, ami ideálissá teszi az használatát a teflonedényeknél, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica tasakokhoz, ruhaneműknél, elektronikai eszközökben, és pizzás dobozokhoz, hogy csak néhány példát említsünk a számtalan alkalmazási terület közül. Az egyetlen gond, hogy ezek az összetevők a környezetben, ételeinkben és végül vérünkben kötnek ki.

Mabury tájékoztatása szerint minden általuk tesztelt vérmintában találtak perfluor vegyületeket, gyakran egész magas szintekben. Az állatkísérletek tanúsága szerint a PFOA és a PFOS többféle egészségügyi problémához vezethet, többek közt rákot és fejlődési rendellenességeket okozhat. Meglepő módon az északi-sarki jegesmedvéknél is magas PFOA szinteket mértek, ami először megzavarta a tudósokat, később azonban felfedezték, hogy nagy mennyiségű "előfutár" vegyi anyag szökik ki a környezetbe, ami a levegőn át egészen elszigetelt helyekre is eljuthat, megtelepedik az állatok szervezetében, ahol végül lebomlik PFOA-ra.

Marbury figyelmét egy eddig elhanyagolt előfutár csoport, a diPAP-ok (polifluoralkil-foszforsav-diészterek) keltették fel, melyeket az élelmiszerek zsírálló csomagolóanyagaihoz használnak. Ezeket a vegyi anyagokat úgy alkották meg, hogy hozzátapadjanak a papírhoz, Marbury azonban gyanította, hogy átszivároghatnak az ételbe is. Mivel a diPAP-ok gyorsan lebomlanak, ezért azzal is tisztában volt, hogy nehéz lesz bizonyítékot találnia az emberi szervezet szennyezésére.

A kutatók egy rendkívüli érzékenységű 500 000 dolláros tömegspektrométert alkalmaztak különböző típusú emberi vérmintakészletek elemzéséhez, ami meglepetésre a PFOA szintekhez hasonló diPAP szinteket mutatott ki az emberi vérben. Ez az első alkalom, hogy rátaláltak ezekre a vegyületekre a testünkben, a felfedezés pedig arra utal, hogy a diPAP-ok jelentős mértékben, legalább 10 százalékban hozzájárulnak a PFOA felhalmozódásához a vérben. Mitöbb a lebomlási folyamat köztes lépései olyan molekulákat hoznak létre, ami a kísérletek szerint tízezerszer toxikusabbak, mint maga a PFOA, hangsúlyozta Mabury.

"A diPAP-ok PFOA-vá válása során több olyan folyamat zajlik le, amit gyakorlatilag minden akadémiai kutató társaság figyelmen kívül hagyott" - mondta Mabury. "Ez pedig nem olyasvalami, amit az ember szívesen látna a szervezetében, különösen nem a mért koncentrációkban."


A kutatócsoport szennyvíz-mintákat is tesztelt, magas diPAP szinteket észlelve a szennyvíz iszapban, ami arra utal, hogy a kemikáliák bejuthatnak a vízkészletekbe és a termőföldekbe is. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) már meggyőzte az egyetlen amerikai PFOS gyártót, a 3M céget a vegyület alkalmazásának felfüggesztéséről, illetve a PFOA-t és előfutár molekuláit használó cégeket is igyekszik rábírni a kibocsátás csökkentésére és az alternatívák keresésére. Mabury reményei szerint kutatásuk felhívja az EPA figyelmét a diPAP-okra is.

"Korábban azt hangoztatták, hogy a PFOS és a PFOA semmilyen hatással sincs a környezetre" - mondta John Giesy a saskatooni Saskatchewan Egyetem környezeti kémikusa és toxikológusa. "Valójában azonban nagyon is hatással vannak. Meglepően hathatós mérgezőanyagok, melyek jópár mechanizmusban kifejtik a hatásukat. A kérdésem, amit nem csupán a magam nevében teszek fel: mit csinálnak pontosan ezek a vegyi anyagok?"

Eddig senki nem tanulmányozta a zsírálló csomagolóanyagok, vagy bomlástermékeik egészségre gyakorolt hatásait, Giesy szerint azonban érdemes lenne azonnali vizsgálatokat indítani. "Nem hiszem, hogy pánikba kell esnünk, az azonban tény, hogy semmit nem tudunk a hatásairól, pedig ez egy olyan vegyület, amitől tartanunk kell, és tennünk kell ellene valamit" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #52
    Bandi!
    Én egy dolgot nem értek: az Aliennek fluoros vére van. Lehet, hogy az agya egy nagy daganat, és ezért annyira vérszomjas, mert megveszett?
  • bandee1 #51
    Caro: a nyálkahártyán keresztül feloldódik a Fluor, agyba jut, agydaganadot okoz.
  • Tetsuo #50
    Mo-n komolyabb szabalyozas van az elemiszerek kezelesere vonatkozolag mint angliaban ill az ellenorzesek is komolyabbak.
    Nem az elmeletet mondom, hanem a gyakorlatot. Mindenki tudja, aki dolgozott kinn angliaban vendeglatasban, h a HACCP-t altalaban NEM tartjak be, es az ellenorzes is joval lazabb mint Mo-n.
    Mo-n "porosz" ill kontinentalis mentalitas van, a szabalyok betartasat illetoen, az angoloknal pedig "angol-szász", akar az adobehajtasban is..
    Talan ezert is, de ugy erzem, itt angliaban sokkal tobb a gagyi cucc (minden teruleten) mint Otthon, de persze ez lehet szubjektiv, viszont a fenti mentalitaskulonbsegbol adodoan a (termek ill szolgaltatas-) minoseg (altalaban) magasabb Magyarorszagon. Persze lassan alig lesz szolgaltatas v gyartas hazankban, es angliaban oruletesen sok penz van, ugyhogy nem szamit..
  • Tetsuo #49
    Hozzateszem, h a legszembetunobb, a szinek megvaltozasa pl napfeny hatasara..
    a legtobb muanyagot ugye szinezik, s a legtobb muanyag nehany heti napfeny hatasara megvaltoztatja a szinet..

    Ha nehany honapja palackozott italt iszol, erezhetsz kulonbseget uveg ill muanyag csomagolas kozott..
  • Tetsuo #48
    Igen, ezek adalekok, de elvalaszthatalan a vegtermektol, vagyis ez is resze, hisz ettol lagyabb v "olyanabb".
    A vegso termék, a csomogoloanyag nem 1 fele vegyuletbol (pl vmi polimer) allo anyag, hanem 1 rakas vegyulet egyvelege, amibol igenis kioldodig cuccos, csak azt nem hangoztatjak.
    Inkabb azt tanitjak az iskolaban, h a ("tiszta") muanyagbol nem valik ki anyag, persze olyan formaban nem hasznaljak.. de az nem lenyeges. ;S
  • Tetsuo #47
    1. link

    2. link

    3. link

    4. link

    5. link

    6. link
  • Tetsuo #46
    Woody Allen mondá: Ne allj le hulyekkel vitatkozni, mert lesullyedsz az O szintjukre es legyoznek a rutinjukkal.. De azert megteszem.

    En a te stilusodat ruhellem. Az ilyennél alap a felreertelmezes.. Na mind1 leirom:
    A csavo, NEM a KFCnel dolgozik, ott csak en dolgoztam.. O annal a cegnel dolgozik ahol a husokat csomagoljak es kuldik NEM CSAK a ratyi KFCnek (Ha akarod leirom a cimet, de nem fogjak beismerni persze).
    A KFC valszeg nem tud az atcimkezesrol..

    A Gravy-szoszt meg eleve ugy is kell csinalni.. mit nem ertesz ezen?! Talan az egesz vilagon is igy csinaljak.. de angliaban tuti.

    Termeszetesen azert irtam a fentieket, mert meghokkento, nem azert mert koztudott.. ruhellem azt is ha vmi fszopo kis ketelkedik a szavamban ugy h fingja nincs mi van..
    De mind1.. ;)
  • Piel #45
    Ez aztán a nagy üzlet! Nem is tudom, hogy nem jutott eszembe ez eddig. Meggazdagodni a sok majomember etetésével és közben szép lassan megmérgezni valamennyit. Ráadásul tesznek a túlnépesedés ellen is. Ez most akkor nekünk nem jó? Vagy nem is tudom.
  • Robi000001 #44
    A műanyagokkal általában nincs baj, csak azokkal az adalékanyagokkal, amiket azért raknak oda, hogy olyan legyen a műanyag, amilyennek elképzelték (megfelelően hajlékony, színes, bársonyos tapintású...)
  • chronos75 #43
    a cikkre gondoltam :)
    caro: az utolsó fél mondatod az érdekes..

    félre ne érts, nem vitatom, hogy a gyorskaják, olcsó áruházi kaják tele vannak ezzel-azzal, de a csomagolás ad még hozzá némi "extrát"