Berta Sándor

Kulcstartón is hordható elsősegély szenzor

Egyszerű, de rendkívül hasznos miniatűr érzékelőt fejlesztett ki a Karslruhe-i Egyetem Bioorvos-technikai Intézetének egyik munkatársa.

"Az eszközt elég csak a nyakra helyezni és másodperceken belül érzékeli, hogy a bajba jutott személynek van-e pulzusa és lélegzik-e. Amennyiben valamelyik funkció leállt, akkor azonnal kigyullad egy LED" - jelentette ki Marc Jäger, a program koordinátora. A készüléknek köszönhetően az elsősegélyt nyújtó ember azonnal megtudhatja, hogy van-e remény, érdemes-e elkezdeni a beavatkozást vagy már túl későn érkezett a helyszínre. A megoldás előnye a többi hasonló rendszerrel szemben a gyors reakcióidő mellett a nagy megbízhatóság és az alacsony ár. Különösen utóbbinak köszönhető, hogy a terméknek hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártása.

A szenzorra nagy szükség lenne, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek a világ fejlett államaiban, például hazánkban is a leggyakoribb halálozási indokok között szerepelnek. Gyakran a gyors és megfelelő segítség megléte, illetve hiánya határozza meg, hogy a bajba jutott ember túléli-e a szívinfarktust, a szívrohamot vagy sem. Ezekben az esetekben tényleg igaz, hogy minden perc, sőt másodperc számít és döntő lehet. Amennyiben ugyanis leáll a keringés és több mint tíz perc telik el, az illetőnek gyakorlatilag minimálisra csökkennek a túlélési esélyei.

Az érzékelőnek csupán tíz másodperc elegendő a pulzus és a légzés megállapításához, utána akusztikai és optikai módon is jelzi, hogy ajánl-e újraélesztést vagy sem. Az akár kulcstartóra is rögzíthető eszköz megbízhatósági mutatója már most 90 százalék felett van. Éppen ezért gondolják úgy a szakemberek, hogy a termék végső változata akár 2 éven belül megjelenhet a piacon. "Elsőként a tűzoltók és a mentősök kapnának ilyen készülékeket, később pedig bárki megvásárolhatná. A célunk az, hogy egy átlagember is kezelni tudja. Azt már most tudni lehet, hogy az ára 20 euró alatt lesz" - szögezte le végül Marc Jäger. A fejlesztést egyébként az EXIST-Forschungstransfers program keretében támogatja a német gazdasági és technológiai minisztérium.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harvypoker #14
    én inkabb maradok a DocWagon Platinum szerzodesnel :D
  • Sir Ny #13
    És ha az a terroristák kezébe kerül? Ki tudja, talán mindenkin, aki megöltek már most is ott világít a LED magányosan az idők végezetéig...
  • moikboy #12
    Természetesen, és így, ha TOR-t használ a beteg, akkor a kedves nagyorrú izraelita elvtársak () és a lemezkiadóik lemondhatnak arról, hogy egy fillért is legomboljanak a betegtől - mert már rég meghalt mire perbe foghatnák, és amúgy sem lenne esélyük bizonyítékok híján
  • kicsibicska #11
    Ráadásul mi van ha TOR-t használ a páciens? Meg fog halni?
  • Epikurosz #10
    nyitott kapukat döngetsz.
  • Carsee #9
    Szerintem nem lehet felelősséggel használni egy ilyen készüléket. Pontosan, ahogy nincs egyelőre olyan autó, mely helyetted fékez teljes erővel, hogy elkerülje az ütközést, hiszen ezzel minden felelősség a gyártót terhelné, ha egy baleset során meghalna az összes utas. Mondhatnák azt, hogy a rendszer nem működött megfelelően. Ezért kell valamennyi emberi beavatkozás, még akkor is ha az 10% erőt kíván csak meg.
  • Bexter #8
    Nekem tetszik a kütyü mert nagyon sok eset van amikor egy átlagos elsősegélynyújtó akinek csak jogsija van nem tudja biztosan megalapítani van e életjel. Ez a kütyü nem helyettesítésre lesz alkalmas inkább kiegészítésre, magabiztosabban állsz neki újraéleszteni ha egy gép is megerősít benne.
  • ziipp #7
    Vagy valami GPS-t ráhegeszthettek volna, és akkor az automata beszól a központnak pontos koordinátákkal, hogy megéri-e egyáltalán kimenni a helyszínre. Igaz, ez biztos drágább lenne, de legalább a benzinkötéségen spórolhatnának a mentősök... Bár az a 10% nem hiszem, hogy örülne annak, hogy ha egy gép hibás döntése miatt halna meg.
  • Epikurosz #6
    Ne keressétek a kulcstartó kákán is a csomót!
  • willcox #5
    "Amennyiben valamelyik funkció leállt, akkor azonnal kigyullad egy LED" - ha meg az elem lemerült, akkor pechje volt az illetőnek? LOL!
    Normál esetben egyébként sem világít a LED. Ha egy halottra ráteszik, akkor mitől gyullad ki?