MTI

Több ország inti a WHO-t a világjárvány kihirdetésétől

Több tucat ország sürgette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy változtassa meg a világjárvány kihirdetésére vonatkozó ismérveket, mondván, a szervezetnek nemcsak a vírus terjedésének gyorsaságát kell figyelembe vennie, hanem meg kell fontolnia azt is, hogy mennyire súlyos, halálos-e a vírus okozta betegség.

Tartva attól, hogy a Mexikóból eredő újfajta influenzajárvány világjárvánnyá való minősítése tömeges pánikot és gazdasági károkat okoz, Nagy-Britannia, Japán, Kína és más országok is arra kérték hétfőn a szervezetet a Genfben megnyílt, miniszteri szintű éves közgyűlésen, hogy legyen körültekintő, mielőtt esetleg megemeli az influenza terjedésére vonatkozó riasztási fokozatot.

Jelenleg az új típusú influenza miatt a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte, amit még a múlt hónapban rendelt el Margaret Chan, a WHO főigazgatója a betegség észak-amerikai terjedése nyomán. A legmagasabb riasztási fok a világméretű járvány kitörését jelenti, amit a WHO rendelkezései szerint akkor léptetnek életbe, ha egy másik világrészen is a betegség tartós terjedését tapasztalják.

A világjárvánnyá való minősítésnek valószínűleg súlyos gazdasági következmények lennének: költséges kereskedelmi és utazási korlátozásokat vonna maga után, például határlezárásokkal, repülőtéri átvilágításokkal és karanténok kialakításával járna. A kormányok tömeges pániktól, a szociális szakadék elmélyülésétől, illetve az egészségügyi rendszerek túlterhelésétől tartanak.

Margaret Chan a genfi közgyűlésen arra figyelmeztetett, hogy a H1N1 komoly veszélyt jelent az emberiségre nézve, jóllehet a fertőzés okozta halálozási arány alacsony: eddig 76 ember halálát okozta a vírus, míg 8829 ember betegedett meg a világ 40 országában. "Ez a vírus talán csak türelmi időt adott nekünk, de nem tudjuk, hogy meddig tart ez az időszak. Senki se tudja, hogy vajon ez csak a vihar előtti csönd-e" - mondta a WHO főigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ilyenkor azt szoktak mondani bizonyos globalista nezetu emberkek, h pl a karantenok uj munkahelyeket is teremtenek.. LOL elore is
  • KillerBee #1
    Nem baj, ha hullanak az emberek, mint a legyek, csak a cégek nyeresége ne csökkenjen.