MTI

Magas a levegőben található baktériumok száma

Egy szippantás a friss levegőből, és máris mintegy 1800 féle baktériumfajtát lélegezhetünk be - erre a következtetésre jutott egy amerikai tudóscsoport, amikor a vizsgálat során DNS-chipeket alkalmazott.

A Die Welt című német lap internetes kiadásában beszámolt arról, hogy eddig régimódian határozták meg a levegőben található baktériumok számát. Egy edényben lévő táptalajt levegőpróbának vetettek alá, és ami az edényben növekedett, azt megszámolták. Ugyanakkor sok mikróba nem marad meg a táptalajon, ezért nem jut be a statisztikába sem, egyes esetekben ez az egész minta 99 százaléka.

A kaliforniai Berkeley egyetem laboratóriumának kutatói jóval modernebb módszert alkalmaztak. DNS-chipet használtak, amelyen egy gén 9000 különböző változatát helyezték el. Minden egyes verzió egy meghatározott baktériumfajtára volt jellemző. Amikor a chipet levegőpróbának vetették alá, akkor nem kis meglepetés érte a kutatókat: a levegőben ugyanannyi mikrobát találtak, mint a földön!

Eddig senkinek nem volt fogalma arról, milyen változatos a levegőben élő mikrobák összetétele - mondta el Gary Andersen, a kutatás vezetője. A tudósok most katalógust akarnak készíteni ezekről a levegőben élő mikróbákról, mert ez egyebek között hasznos lehet a bioterrorizmus elleni harcban is, de a klímaváltozás alakulásáról is fontos információkat adhat. Regionálisan ugyanis nagyon kicsik a különbségek a baktériumpopulációban.

Igen fontos tényező az időjárás és az idő; a kutatók 17 héten át gyűjtötték az adatokat, és megállapították, hogy a legnagyobb változatosságot az évszakok váltakozása okozta. A meleg, száraz időjárás idején több spóraalkotó baktérium volt a levegőben. "Rengeteg olyan baktériumot találtunk, amelyekről fogalmunk sem volt, hogy a levegőben is ott vannak, köztük a fertőzéseket okozó baktériumok is" - írta Andersen.

A kaliforniai kutatók teljes áttekintést szeretnének a mikrobákról, így az Egyesült Államokban újabb 30 városban kezdtek méréséket - írta a Die Welt című lap online változatában az amerikai források alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #2
    Jaja, következő lépésként meg felfigyelnek a megdöbbent emberekre a marketingesek és (pl) domesztoszos légfrissitőt kezdenek árulni, vagy egyéb okos antibakteriális légfrissítőket...
  • juzosch #1
    A sok hülye meg a hír hallatán elkezdi fertőtleníteni a levegőt.