Napi Online

Csak az EU tizedének jut vírusellenes szer

Az EU nincs kellőképpen felkészülve egy influenzajárványra és nincs elegendő készlet oltóanyagból, illetve vírusellenes gyógyszerekből sem - derül ki a brüsszeli bizottság egy belső dokumentumából.

Miközben a madárinfluenza már a határon van, az emberi oltóanyaghelyzet az EU-ban messze nem kielégítő - áll a Financial Times által megszerzett jelentésben. A jelentést Markos Kyprianou, az egészségügyi biztos terjesztette kollégái elé, az EU egészségügyi minisztereinek október 20-i ülésére készülve. Egyes tagországok betartalékolták az összes hozzáférhető vírusellenes készítményt a következő évekre, s olyan országok maradtak a készletekhez való hozzáférés nélkül, amelyeket talán az első vonalban sújt majd a járvány - állítja a dokumentum.

A 25 EU-országból 16 informálta eddig Brüsszelt arról, hogy áll vírusellenes szerekkel, amelyeket akkor lehet használni, ha a madárinfluenza átterjed az emberre is. Az EU-ban, illetve a Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kiegészülő európai gazdasági térségben összesen 10 millió adag áll rendelkezésre és további 36 millió készülhet el 2007 végéig. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 10 százaléka számára lesz elegendő adag, szemben a WHO által ajánlott 25 százalékkal.

Az EU-jelentés szerint nagy nyomás nehezedik az első számú vírusellenes szernek tartott Tamiflut gyártó Roche cégre - eközben arról is érkeztek már hírek, hogy egy H5N1-gyel fertőzött ázsiai lány szervezetében a Tamiflura rezisztens vírusokat is találtak. A Nature tudományos folyóirat jövő heti száma teszi közzé az erről szóló beszámolót.

Az EU weybridge-i laboratóriuma időközben közölte, hogy a romániai madárinfluenza-gyanús esetekben kimutatták az emberre is halálos veszélyt jelentő H5N1 vírust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dr4gonlord #2
    Ilyenkor jut az eszébe az embernek, hogy mondjuk azt az Irakra elköltött 1000 milliárd dollárt, meg a háborúskodásra elvert pénzt lehetett volna mondjuk egészségügyre költeni... és akkor nem lennénk nyakig a sz@r ban. Mert ugye ez olyan, hogy lehet azt mondják, hogy ennyi meg ennyi az esélye a betegségnek, de ha beledöglesz te, vagy barátnőd vagy szüleid, akkor már magasról lesz@rja az ember a statiszikát, meg hogy mennyien haltak meg benne, mert őt is érinti... Remélem nagyon azért nem durvul el, de ha igen, akkor bezárkózok :D. Itt, a Román határhoz közel, kicsit nyugtalanító, nem is veszünk már madárhúst. Ugye az előbbi példához: hiába a repülés a legbiztonságosabb, meg abban halnak meg a legkevesebben, ha már egy zuhanó gépen ülnék, roh@dtul megváltozna a véleményem a statisztikáról.
  • tomo #1
    valahogy felkészületlennek tünik magyarország a madárinfluenzával kapcsolatban.

    csak azt birjak hajtogatni, hogy felkeszultunk, de sztem ez ures beszed csupan, nincs mogotte semmi.

    asszem en is raktarozok magamnak egy keveset ebbol a tamiflu bol. jobb egy hatastalan gyogyszer, mint eselytelenul szembekereulni egy ilyen franya betegseggel.