MTI

Kína több nagyvárosa is jelentős mértékben süllyed

Egy új, műholdas adatokon alapuló vizsgálat szerint Kína több nagyvárosa is jelentős mértékben süllyed, ami sok tízmillió ember életét sodorja veszélybe. A vizsgálat eredményeit a közelmúltban publikálták kínai kutatók a Science című folyóiratban.

A vizsgálatban különböző kínai kutatóintézetek több mint félszáz kutatója vett részt. Ez volt az első alkalom, amikor a kutatók műholdas adatokon alapuló, szisztematikus vizsgálattal mérték fel a kínai városok 2015 és 2022 közötti süllyedését. Az alkalmazott radartechnikával évente néhány milliméteres süllyedést is ki lehet mutatni - olvasható a kutatásról beszámoló cikkben, amely szerint a kutatók 82 kínai nagyvárost vizsgáltak, és ezeknek csaknem a felénél kimutatható mértékű volt a talaj süllyedése. A süllyedő területeken él Kína városi lakosságának csaknem harmada.

A kutatók becslése alapján a következő száz évben Kína tengerparti területeinek körülbelül negyede a tenger szintjénél mélyebbre kerül, amit főként a talaj süllyedése okoz. "Ez azt jelenti, hogy már most emberek tízmilliói vannak veszélyben, és ha Kína nagyvárosai továbbra is a jelenlegi ütemben süllyednek (és a tengerek vízszintje is emelkedik), valamint az urbanizáció tovább nő az országban, akkor a veszélyeztetett népesség több százmilliós lehet". Both Előd űrkutató szerint a probléma nemcsak Kínát sújtja, hanem más országok nagyvárosait is.

A kutatók eredményei alapján a megvizsgált városi területek 45 százaléka évi 3-10 millimétert süllyed, míg 16 százalékuknál az évi 10 millimétert is meghaladja, ami a városi népesség 29 százalékát, illetve 7 százalékát érinti. A süllyedés okaként a talajvíz kiemelésén kívül az új épületek egyre nagyobb súlyát jelölték meg. Megállapították azt is, hogy 2120-ra Kína tengerparti területeinek 22-26 százaléka a tenger szintjénél mélyebben fog elhelyezkedni, ezeken a területen a térség lakosságának 9-11 százaléka él.

Both Előd szerint hasonló vizsgálatokat már Európában és az Egyesült Államokban is végeztek, ahol a szakemberek esetenként szintén jelentős mértékű süllyedést mutattak ki, azonban a vizsgálatok nem voltak olyan átfogóak, mint a kínai kutatás. A városok süllyedésének mérése segíti a várostervezőket és a kormányzati szerveket abban, hogy megelőzzék vagy visszafordítsák a jelenséget. Egyes helyeken, ahol a talajvíz kiemelése okozza a fő problémát, megtilthatják a talajvíz további kiemelését a gyorsan süllyedő területeken, de akár az is előfordulhat, hogy vizet pumpálnak vissza a talajba. "Tokióban például a huszadik században elképesztő mértékű süllyedést tapasztaltak, ami helyenként elérte a 3 métert, de a város legmélyebben fekvő területein a vízkivétel szigorú tiltásával sikerült stabilizálni a helyzetet".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pontiac2 #3
    nem kéne szaporodni mint a csótány és elférnének kisebb épületekbe.
  • Frekvency #2
    a félszáz és társai fogalma a körülbelüli érték kifejezésére használatos, nem konkrét számérték hanem közelítő, így a félszáz lehet pl. akár 52 vagy 48 is, míg az ötven az ötven, ott nincs mese.
  • slpstream #1
    félszáz :D tehát nem ötven, amit rövidebb írni és van értelme, mert ilyen szó nincs, csak nem rég találták ki a "nagyon jó" újságírók, egy látszat ÓÓÓÓriási szám riogatásnak :D :D :D a félezernek hasonló értelme van :D, a félmillió már más, ez már helyes. Sajnos már annyira elterjedt minden médiumon, hogy már kritikán aluli ez az átlátszó h*lyeség