Hunter

A fül is lehet biometrikus azonosító?

Érdekes személyazonosítási technikán dolgoznak egy brit egyetem kutatói. A módszer a fül által kibocsátott hangok alapján azonosítaná az egyént.

Ennek alapja hogy a fül nem csupán érzékel, de saját hangokat is létrehoz, bár utóbbit csak szuperérzékeny mikrofonok képesek észlelni. Amennyiben a hangok minden egyes embernél másnak és másnak bizonyulnak, jelentősen fokozható lenne a call-centerek és a telefonos banki átutalások biztonsága, és jócskán lecsökkenhetne a megjegyzendő azonosító kódok száma. Az ellopott mobiltelefonok is használhatatlanná válnának, ha a módszert beépítenék az azonosítási folyamatba.

A fül által képzett hangok az úgynevezett otoakusztikus emissziók (OAE-k), amik a belső fül spirál alakú csigájából (cochlea) erednek. Az emissziót elvileg a csigában található külső szőrsejtek mozgása idézi elő. A fülbe belépő hang megrezegteti ezeket a sejteket, a mozgás pedig felerősíti a hangokat, melyek így könnyebben eljutnak a belső fülbe. A folyamat során a sejtek tágulása és összehúzódása szintén hangokat generál, és ez az a pont, amit a szóban forgó biometrikai technika szeretne kiaknázni.

"A hallás egy aktív folyamat; a fül valójában energiát fektet a bejövő hanghullámokba, pótolva azt az energiát, ami a hangok elnyelődésekor elvész a fül szerkezetében" - magyarázta a sejtek szerepét a kutatást vezető Stephen Beeby, a Southampton Egyetem mérnöke. "A folyamat segíti a hallást, miközben a szőrsejtek által hozzáadott energia egy része OAE-ként távozik."

Az OAE létezését már az 1940-es években feltételezték, az akkori mikrofon technikák azonban még nem voltak képesek az észlelésére, erre csak a 70-es években nyílt lehetőség. Az OAE-k spontán vagy ingerek hatására jöhetnek létre. Ingerként jellemzően egy a fülbe bejátszott kattogás-sorozatot alkalmaznak, a visszakapott hangkibocsátás 0 és 5 kilohertz között váltakozó amplitúdójú jelekből áll. A kattogási teszteket már ma is alkalmazzák az újszülöttek hallásának vizsgálatához a halláskárosodás korai kiszűréséhez, az OAE-k ugyanis gyengébbek, ha a belsőfül sérült.

Beeby és munkatársai érdeklődését az a tény keltette fel, hogy a kattogások által keltett OAE-k energia- és frekvencia eloszlása rendkívül sajátos az egyén füle alakjának függvényében. "Az audiológusok képesek pusztán a kattogások keltette emissziók alapján megmondani, hogy az adott fül férfié vagy nőé, sőt még etnikailag is csoportosítani tudják őket."


Beeby első lépésben azt igyekszik kideríteni, hogy az OAE sémák alkalmazhatók-e a biometrikában, mint az íriszletapogatás vagy az ujjlenyomat. "Kontrollált laboratóriumi körülmények között mindenkinek különbözik az emissziója, ahhoz azonban, hogy ezt egy valós személyazonosításnál is alkalmazhatónak nyilváníthassuk, rengeteg kutatómunkát kell még elvégeznünk" - ismerte el, hiszen ha jobban belegondolunk egy gyakorlati alkalmazásba, bizony számos problémával találhatjuk szembe magunkat. Már Beeby kísérleteinél is kiderült, hogy azon alanyok esetében, akik alkoholt fogyasztottak, az emisszió tompul. A különböző gyógyszerek is képesek az OAE-k amplitúdójának a megváltoztatására, akárcsak a fülbetegségek, vagy a fülzsír felgyülemlése.

A kutatást a brit Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa finanszírozza, Beeby-nek 2010 közepéig kell eredményt felmutatnia a projekt továbbviteléhez. Beeby reméli, hogy kutatásuk a fülhallgató- vagy mobiltelefon gyártó cégek érdeklődését is felkelti, hogy készülékeiket szuperérzékeny mikrofonnal lássák el a telefonhallgatónál. A többi már csak szoftver kérdése, tette hozzá a kutató.

Egy új személyazonosítási módszer bevezetése mindezek mellett sem akármilyen feladat. Tony Mansfield a teddingtoni Nemzeti Fizikai Laboratórium biometrikai részlegének vezetője elmondta, Beeby csapatának nem csupán azt kell majd bizonyítania, hogy technikájuk alacsony hibahatárral alkalmazható, hanem azt is, hogy egy személy OAE-ja hosszú időn át változatlan marad. "Egy rendszernek egészen hosszú időszakon át kell megbízhatóan felismerni egy adott embert" - mondta. "Például egy 20 éves személytől vett ujjlenyomat 60 éves korban is érvényes."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • qwas #22
  Ezen nagyon jót mulattam. :)
  Disznóknál meg marháknál a fül mint azonosító nagyon jól bevált mért ne használjuk mi is.
 • vasziszdasz #21
  Sztem a fallosz legyen az azonosító, rávered a kilincsre, és kinyílik az ajtó. Ennek is van annyi értelme. ^^
 • Flashy #20
  a következő az lesz, hogy brit tudósok a mindenkinél egyedi bélflóra alapján történő azonosításon kísérleteznek. ha valamit csak szuperérzékeny mikrofonnal lehet meghallani, az szupercsendes laboratóriumban működik, máshol nem. de nem ez a a lényeg, hanem az, hogy ez a néhány brit tudós most pár évig megél az erre kicsalt pénzből.
 • polarka #19
  Látom itt valami félreértés van, úgyhogy igyekeztem minden felvetett gondolatodra válaszolni, hátha így már megértjük egymást:

  -Bizonyos mértékű torzítások nem teszik felismerhetetlenné az illetőt. Vagy te nem ismered fel a telefonban a náthás ismerősöd hangját gépi számítások nélkül?
  -Ha hangfelvételt játszik be, akkor nem lehet felismerni persze.
  -Banknak nincs is joga lehallgatásra, csak rendőrségnek és titkosszolgálatoknak. Nekik sem úgy, h azt mondják, "figyu 8-kor lehallgatok", erre a szolgáltató "Ok, persze. Akkor viszek pizzát."
  -Egyébként, ha úgy köt szerződést a bankkal, h későbbi hitelesítés érdekében adjon hangmintát, akkor máris van nekik és nem kell beszélgetést lehallgatni. Más dolog, h mobilon keresztül valóban nem célszerű az "átvitt hang" (mert a hangodat, az igazat megvallva nem viszik át, csak az info részét) alapján azonosítani. Viszont a mai okos telefonokba talán rakható olyan szoftver (vagy tutibb, ha hardveres megoldás), ami elemzi a hangodat és az alapján egy azonosítót generál és azt küldi el. Most hogy eljátszottunk a gondolattal, fölösleges is hang alapján azonosítani, lehet azt is mondani, h azt hogy kihasználja a mobilodat nem tudjuk, tehát ha akarsz banki tranzakciókat végezni, akkor vigyázz a mobilodra, a jelszavadra és ha elveszted valamelyiket, akkor szólj.
  -Amint mondtam, ha már a mobilod a fülkagylódat elemzi, akkor a hangodat is elemezheti és azonosítót csinálhat.
  -"...így az átviteli csatorna frekvenciaátvitele nem jelent gondot." Ez a mondat, ha szigorúan, szó szerint vennénk nem állná meg a helyét, de értem mire gondolsz. Erről jut eszembe, ha okostelefonod van, akkor pufferelheti amit neki mondasz, és részletgazdagon továbbíthatja ilyen azonosításokért.
  -Nem is kell elutaznia a bank alkalmazottjának, feltalálták a kamerákat.

  -A biometrikus azonosításos dolgot meg nem tom minek kevered a témába és állítod, h én azt állítottam, h abban szaktekintély vagyok. És szerintem te is belátod, h ezzel most mellé lőttél, ha visszanézed az előző hsz.-okat. Segítségképpen összegyűjtöm neked:
  #2 - "Ha bevezetik, akkor a mobilszolgáltatókon keresztül a hatóságok rögtön tudhatják, hogy ki és hol (mobilcellák, gps ugye) tartózkodik éppen."
  #13 - "Ezt már azóta meg tudják csinálni, amióta GSM van."
  #14 - "Azt tudhatják, kinek a nevén van nyilvántartva az adott szám, de azt nem, vajon ténylegesen ki használja az adott pillanatban." Itt feltételeztem, mivel az enyémre jött a válasz, h az előző 2 hsz-hoz kívánsz kommentezni. De talán itt a hiba, te már itt is a cikkben említett dolgokra gondolsz. Bár sztem nem nyilvánvaló. Gondoltam, h az 1. 2 kommentet helyesen értelmezted, hát válaszoltam.
  #15 - Megoldások a problémádra GSM keretek között. Fel sem tételeztem, h te a füles, azonosítós dolgokra tereled a dolgokat, mert erről én nem is írtam.
  #16 - Itt említed először határozottan, h te vmi banki tranzakciót szeretnél a fül-azonosítással. Felőlem beszélhetünk róla, de eddig a hozzászólásig én semmit nem említettem azzal kapcsolatban.
 • Alvarez999 #18
  Ajjaj, te okostojás, a GSM-alapú megfigyeléseknél sem árt tudni, ténylegesen ki használja az adott telefont. Ennek kiderítése meg nem kommunikációs feladat.
 • Tetsuo #17
  Uristen. LOL persze h ki lehet kerulni, de altalanos gyakorlatrol van szo, es a csavo nem e biometrikus megfigyelesek teren szakerto, te okostojas, hanem a GSM-alapu megfigyelesek teren.. de nem is irta h szakerto, csak talan jobban kepben van mint te..
 • Alvarez999 #16
  És ha eltorzítja, nátha miatt vagy éppen szándékosan? Vagy hangfelvételt játszanak be? Az említett módszerrel ez is kideríthető lenne, mert egy hangszórónak nincs saját fülhangja.

  Kötve hiszem, hogy pl. egy banknak joga lenne eltárolni bárki beszélgetéseit egy későbbi összehasonlítás érdekében. Egy beszédhangminta már nem problematikus, ám a bármilyen okból megváltozott hang vagy a hangfelvétel akkor is gond marad, akár az átvitt szűk frekvenciasáv miatt is. Ugyanis egy banki tranzakció hitelesítésekor nemigen engedhető meg a false positive. Ezzel szemben a fülhanglenyomatot nem kell feltétlenül változatlan formában továbbítani, a készülék maga is létrehozhat belőle egy azonosító kódot, amit digitálisan is továbbítani lehet, így az átviteli csatorna frekvenciaátvitele nem jelent gondot.

  Hasonlóképpen kétséges, hogy egy banki tranzakció előtt a bank alkalmazottja elutazik esetleg párszáz vagy ezer kilométert, hogy megnézze, ki telefonál.

  Ah, hogy távközlést tanultál, ezért vagy megbízható szaktekintély a biometrikus azonosítás területén? Érdekes felfogás.
 • polarka #15
  1. Ha hosszabb megfigyelésről van szó, akkor rögzíthetik korábbi beszélgetését és ha megint használja a telefont, akkor a hangmintákat össze lehet hasonlítani. És ha nem torzítja a hangját, akkor fel lehet ismerni.

  2. Ha odamennek, ahol van a pali, akkor ránéznek és már arc alapján is beazonosíthatják.

  Vagyis megoldható, csak nem akartam ennyit írni.

  Jah igen, és ilyen téren megbízható forrás vagyok, ugyanis távközlést tanultam. De persze ettől még nem vagyok tévedhetetlen.
 • Alvarez999 #14
  Nem egészen. Azt tudhatják, kinek a nevén van nyilvántartva az adott szám, de azt nem, vajon ténylegesen ki használja az adott pillanatban.
 • polarka #13
  Ezt már azóta meg tudják csinálni, amióta GSM van.