22
  • qwas
    #22
    Ezen nagyon jót mulattam. :)
    Disznóknál meg marháknál a fül mint azonosító nagyon jól bevált mért ne használjuk mi is.
  • vasziszdasz
    #21
    Sztem a fallosz legyen az azonosító, rávered a kilincsre, és kinyílik az ajtó. Ennek is van annyi értelme. ^^
  • Flashy
    #20
    a következő az lesz, hogy brit tudósok a mindenkinél egyedi bélflóra alapján történő azonosításon kísérleteznek. ha valamit csak szuperérzékeny mikrofonnal lehet meghallani, az szupercsendes laboratóriumban működik, máshol nem. de nem ez a a lényeg, hanem az, hogy ez a néhány brit tudós most pár évig megél az erre kicsalt pénzből.
  • polarka
    #19
    Látom itt valami félreértés van, úgyhogy igyekeztem minden felvetett gondolatodra válaszolni, hátha így már megértjük egymást:

    -Bizonyos mértékű torzítások nem teszik felismerhetetlenné az illetőt. Vagy te nem ismered fel a telefonban a náthás ismerősöd hangját gépi számítások nélkül?
    -Ha hangfelvételt játszik be, akkor nem lehet felismerni persze.
    -Banknak nincs is joga lehallgatásra, csak rendőrségnek és titkosszolgálatoknak. Nekik sem úgy, h azt mondják, "figyu 8-kor lehallgatok", erre a szolgáltató "Ok, persze. Akkor viszek pizzát."
    -Egyébként, ha úgy köt szerződést a bankkal, h későbbi hitelesítés érdekében adjon hangmintát, akkor máris van nekik és nem kell beszélgetést lehallgatni. Más dolog, h mobilon keresztül valóban nem célszerű az "átvitt hang" (mert a hangodat, az igazat megvallva nem viszik át, csak az info részét) alapján azonosítani. Viszont a mai okos telefonokba talán rakható olyan szoftver (vagy tutibb, ha hardveres megoldás), ami elemzi a hangodat és az alapján egy azonosítót generál és azt küldi el. Most hogy eljátszottunk a gondolattal, fölösleges is hang alapján azonosítani, lehet azt is mondani, h azt hogy kihasználja a mobilodat nem tudjuk, tehát ha akarsz banki tranzakciókat végezni, akkor vigyázz a mobilodra, a jelszavadra és ha elveszted valamelyiket, akkor szólj.
    -Amint mondtam, ha már a mobilod a fülkagylódat elemzi, akkor a hangodat is elemezheti és azonosítót csinálhat.
    -"...így az átviteli csatorna frekvenciaátvitele nem jelent gondot." Ez a mondat, ha szigorúan, szó szerint vennénk nem állná meg a helyét, de értem mire gondolsz. Erről jut eszembe, ha okostelefonod van, akkor pufferelheti amit neki mondasz, és részletgazdagon továbbíthatja ilyen azonosításokért.
    -Nem is kell elutaznia a bank alkalmazottjának, feltalálták a kamerákat.

    -A biometrikus azonosításos dolgot meg nem tom minek kevered a témába és állítod, h én azt állítottam, h abban szaktekintély vagyok. És szerintem te is belátod, h ezzel most mellé lőttél, ha visszanézed az előző hsz.-okat. Segítségképpen összegyűjtöm neked:
    #2 - "Ha bevezetik, akkor a mobilszolgáltatókon keresztül a hatóságok rögtön tudhatják, hogy ki és hol (mobilcellák, gps ugye) tartózkodik éppen."
    #13 - "Ezt már azóta meg tudják csinálni, amióta GSM van."
    #14 - "Azt tudhatják, kinek a nevén van nyilvántartva az adott szám, de azt nem, vajon ténylegesen ki használja az adott pillanatban." Itt feltételeztem, mivel az enyémre jött a válasz, h az előző 2 hsz-hoz kívánsz kommentezni. De talán itt a hiba, te már itt is a cikkben említett dolgokra gondolsz. Bár sztem nem nyilvánvaló. Gondoltam, h az 1. 2 kommentet helyesen értelmezted, hát válaszoltam.
    #15 - Megoldások a problémádra GSM keretek között. Fel sem tételeztem, h te a füles, azonosítós dolgokra tereled a dolgokat, mert erről én nem is írtam.
    #16 - Itt említed először határozottan, h te vmi banki tranzakciót szeretnél a fül-azonosítással. Felőlem beszélhetünk róla, de eddig a hozzászólásig én semmit nem említettem azzal kapcsolatban.
  • Alvarez999
    #18
    Ajjaj, te okostojás, a GSM-alapú megfigyeléseknél sem árt tudni, ténylegesen ki használja az adott telefont. Ennek kiderítése meg nem kommunikációs feladat.
  • Tetsuo
    #17
    Uristen. LOL persze h ki lehet kerulni, de altalanos gyakorlatrol van szo, es a csavo nem e biometrikus megfigyelesek teren szakerto, te okostojas, hanem a GSM-alapu megfigyelesek teren.. de nem is irta h szakerto, csak talan jobban kepben van mint te..
  • Alvarez999
    #16
    És ha eltorzítja, nátha miatt vagy éppen szándékosan? Vagy hangfelvételt játszanak be? Az említett módszerrel ez is kideríthető lenne, mert egy hangszórónak nincs saját fülhangja.

    Kötve hiszem, hogy pl. egy banknak joga lenne eltárolni bárki beszélgetéseit egy későbbi összehasonlítás érdekében. Egy beszédhangminta már nem problematikus, ám a bármilyen okból megváltozott hang vagy a hangfelvétel akkor is gond marad, akár az átvitt szűk frekvenciasáv miatt is. Ugyanis egy banki tranzakció hitelesítésekor nemigen engedhető meg a false positive. Ezzel szemben a fülhanglenyomatot nem kell feltétlenül változatlan formában továbbítani, a készülék maga is létrehozhat belőle egy azonosító kódot, amit digitálisan is továbbítani lehet, így az átviteli csatorna frekvenciaátvitele nem jelent gondot.

    Hasonlóképpen kétséges, hogy egy banki tranzakció előtt a bank alkalmazottja elutazik esetleg párszáz vagy ezer kilométert, hogy megnézze, ki telefonál.

    Ah, hogy távközlést tanultál, ezért vagy megbízható szaktekintély a biometrikus azonosítás területén? Érdekes felfogás.
  • polarka
    #15
    1. Ha hosszabb megfigyelésről van szó, akkor rögzíthetik korábbi beszélgetését és ha megint használja a telefont, akkor a hangmintákat össze lehet hasonlítani. És ha nem torzítja a hangját, akkor fel lehet ismerni.

    2. Ha odamennek, ahol van a pali, akkor ránéznek és már arc alapján is beazonosíthatják.

    Vagyis megoldható, csak nem akartam ennyit írni.

    Jah igen, és ilyen téren megbízható forrás vagyok, ugyanis távközlést tanultam. De persze ettől még nem vagyok tévedhetetlen.
  • Alvarez999
    #14
    Nem egészen. Azt tudhatják, kinek a nevén van nyilvántartva az adott szám, de azt nem, vajon ténylegesen ki használja az adott pillanatban.
  • polarka
    #13
    Ezt már azóta meg tudják csinálni, amióta GSM van.
  • Molnibalage
    #12
    Nincs két egyforma fül. Pont olyan egyedi, mint az ujjlenyomat. Mondjuk azonosításra elég nehéz lenne felhasználni..
  • Tetsuo
    #11
    a kocsogoknel mar az egesz orszag 1 Bigbrother..
  • ziipp
    #10
    Értő olvasás ftw. :D

    Nem a fülét másolják le, hanem a belőle kijövő hangokat. Ezt mondta Alvarez.
  • NEXUS6
    #9
    Én a pénisz-azonosítást preferálnám.
    Monnyuk Maya Gold lehetne aki leveszi az adatokat.
  • moikboy
    #8
    Nem, miért mit jelent ez a szó?
  • Alvarez999
    #7
    Mond neked valamit a hang szó a fül és a lenyomat között?
  • moikboy
    #6
    Hát nem irigylem azt akinek a belső fülének lenyomatát koppintják le...
  • szombi
    #5
    brit tudósok...
  • Vorpal
    #4
    Ennek már rég semmi értelme.
    Én mindezek mellett az írisz azonosításra voksolok - egyszerű - többnyire látható és nem sok dolog befolyásolja. Az, hogy ilyen hülyék vagyunk ahhoz, hogy ezt se tudjuk megcsináljuk rendesen, köszönjük az emberi mivoltunknak.

    Emberek vagyunk , nem többek...
  • HiddenTruth
    #3
    Ennek kb. semmi értelme, annyi minden befolyásolhatja az emissziót: vérnyomás, belső nyomás, fülműtét, hallókészülék, ... de már eleve nincs két egyforma füle az embernek.
  • Taybore
    #2
    Tök jó. Ha bevezetik, akkor a mobilszolgáltatókon keresztül a hatóságok rögtön tudhatják, hogy ki és hol (mobilcellák, gps ugye) tartózkodik éppen. Hurrá lenne a személyiségi jogoknak... :P
    Szóval szép-szép, de én a a magam részéről nem kérnék belőle.
  • Alvarez999
    #1
    Vajon mi akadályozza meg az identitástolvajt abban, hogy megszerezze valaki fülhanglenyomatát? Kb. semmi.