MTI

Hétfőn lesz szavazás az új atomerőműről

A parlament várhatóan hétfőn szavaz arról az országgyűlési határozati javaslatról, amely hozzájárulást ad új atomerőművi blokk, vagy blokkok telepítésének előkészítéséhez a paksi atomerőmű telephelyén - közölte Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pénteken.

Az "Energiapolitikai kihívások a XXI. század elején" című konferencián a miniszter emlékeztetett arra, hogy keresleti az energiapiac, ezért mielőbb döntés szükséges az új atomerőművi blokkról ahhoz, hogy 2020 elején üzembe állhasson. A határozati javaslat elfogadása után lehet elkezdeni az új blokk, vagy blokkok építésének előkészítését.

Aszódi Attila, az MTA Energetikai Bizottságának elnöke, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója emlékeztetett arra, az Európai Unió tagállamainak nagyon eltérőek az áramtermelő adottságai, és Magyarországon - éppen az adottságok miatt - elkerülhetetlen az atomenergia hasznosítása. Számokat idézve emlékeztetett arra, hogy az EU-ban Magyarország az egyik, ahol a legalacsonyabb az áramfogyasztás. Magyarországon 2008-ban 3.665 kilowattóra volt az egy főre jutó áramfelhasználás, Ausztriában ezzel szemben 7.542 kilowattóra, Szlovákiában pedig 4.720 kilowattóra.

Hamvas István, az MVM csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese a konferencián elmondta, hogy a számítások szerint 1.000 megawatt kapacitás mintegy 2,5-3 milliárd euróba kerül. Hozzáfűzte: az eddig elvégzett előkészítő munka eredményeként megállapítható, hogy az új blokk, illetve blokkok áramtermelését a villamosenergia-hálózat fogadni tudja, Paks alkalmas telephely, elfogadhatóak a környezeti hatások, és magas a lakossági támogatottság.

A világon gyártott blokktípusok Magyarországon engedélyezhetőek, és a beruházás költségvetési forrás nélkül gazdaságosan megvalósítható. Hamvas István megjegyezte: az építés időszakában 5-6 ezer ember kapna munkát, az üzemelés idején pedig a kiszolgáló vállalkozásoknál háromezer dolgozót foglalkoztatnának. Hamvas István hangsúlyozta, hogy ma már kiforrott technológiák alkalmazásáról van szó, amelyek nagyon biztonságosak.

A vezérigazgató-helyettes előadásából az is kiderült, hogy 2020-ban helyeznék üzembe az egyik blokkot, a másikat pedig 2025-ben. A méretét nem közölte, de korábbi tájékoztatás szerint a paksi telephelyen egyenként 1.000 megawatt kapacitású blokk minden probléma nélkül elhelyezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #11
    Eredmény?
  • torcipepe #6
    kormány nem kell a megszavazáshoz, mert ezt minden képviselőnek mindentől függetlenül el kell fogadnia.

    a magyarországi egy főre eső áramfogyasztás az gondolom nem a lakossági fogyasztás átlaga, hanem a teljes fogyasztásé. az pedig nem feltétlenül kell hogy rosszat jelentsen, elvégre egy osztrák háztartás átlagfogyasztása sem haladja meg annyira a hazait. mivel az ezt meghatározó készülékek válság, alacsony fizetések, stb ide-oda nem különböznek.
    ami az egy főre jutó átlagos áramfogyasztásban ekkora különbséget okoz az az ipari felhasználás.
    2GW új kapacitás akkora változást idézne elő a piacon, hogy az ár évekig nem nőne nagyobbat az inflációnál. az új stabil energiaárak következtében a cégek több olyan berendezésre mondanának igent, ami nagyban növeli a megtermelt áru minőségét, ezáltal a piacot.
  • Vorpal #5
    Csak kormány is maradjon hétfőre.
  • Tetsuo #4
    Ez qrvara nem penz kerdes, hanem hosszu tavu terv kerdese.
    A penz siman jon a munka fedezetu kibocsatott kotvenyekre.
    Nem a szaros zsidokamatok mozditjak elore az orszagot hanem a befektetett munka, ami elore fedezetkent is hasznalhato es nem csak virtualisan, h megtobb adossagot szul, hanem barmily hihetetlen, kesobb hasznot fog hozni.

    Mar epiteni kene v 2 zsir uj atomeromuvet es ezerrel tamogatni a megujulo energiakat, kis es nagyvolumenben 1arant.. ez az ami megmenthetne Mo-t, nem pedig az IMF-hitel, amit megkapnak a bankok v 1eb haszonlesok.
  • zola2000 #3
    Az atomerőmű a legtisztább erőmű, a biztonságra persze figyelni kell az benne a legdrágább de még így is olcsóbb mint ugyanilyen teljesítményű más erőmű, szóval szerintem csak építsenek minél több atomerőművet!
  • Motoroj #2
    Én is azt mondom. Szerintem leginkább pénz kérdése. Abból jó sok kell, nekünk meg jó kevés van.
  • danesz234 #1
    Hát én szerintem meg kellene szavazniuk hogy Magyarország legalább valamilyen mértékben ki tudjon szakadni ebből az energia fügésből és ne kelljen importálni az áramot.