Napi Online

Atommal robbantana az USA?

A republikánusok elnökjelöltje atomerőmű-építési programot indítana.

John McCain, az amerikai republikánus párt várható elnökjelöltje a nukleáris energia előnyben részesítésével csökkentené országa függőségét az olajtól és mérsékelné a szén-dioxid-kibocsátást. A héten azzal az ötlettel állt elő, hogy elnökké választása esetén a kormány 45 új atomerőmű építését segítené elő, ami tekintélyes mennyiség annak tükrében, hogy jelenleg 104 aktív erőmű üzemel az USA-ban. Ezek állítják elő az ország energiatermelésének 20 százalékát.

A nukleáris energia előnyei és hátrányai közismertek: viszonylag olcsó energiaforrás, viszont használata veszélyes, hulladékainak kezelése pedig kifejezetten kockázatos, bonyolult feladat. Egy új atomerőmű felépítésének költségét 6-8 milliárd dollár közé teszik, az általa előállított villamos energia ára 2015-re - amikorra elkészülhetnek az új létesítmények - 7 cent lesz kilówattóránként, ami megegyezik a szélturbinák árával és mindössze 1 centtel több a szénerőművek áránál. Vélhetően lesz olyan napenergia-technológia, ami szintén hozni fogja ezt az árat.

A 45 erőmű költsége összeadva igencsak húzós lenne, ezért az államnak kedvezményeket kellene adnia a beruházóknak. A áramszolgáltatók lelkesen beszállnának a programba, a környezetvédők azonban minden bizonnyal tűzzel-vassal harcolnának ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #18
    Több hatalmas nagy gond van az egész körül:
    -- McCain-nek sajna nincs sok esélye, hogy megválasszák,
    -- Bármit mond ő és most, úgyis a háttérben állók irányítanak,
    -- A legnagyobb baj: a JELENLEGI REAKTOROK nem alkalmasak az emberiség energiagondjainak HOSSZÚTÁVÚ megoldására, újabb tipusok (FBR) viszont valahogy nem akarnak kutatódni... vajon miért
  • halgatyó #17
    Ha mindennap lenne nálad néhány órás áramszünet, meg büntetések terhe mellett megmondanák hogy mikor porszívózhatsz (mint pl. Bulgáriában volt a "rendszerváltás" környékén), akkor alighanem vennéd a fáradságot végre, hogy egy kicsit utánaolvass a témának.
    Ha meg még a ruháidat is kézzel kellene kimosnod, akkor alighanem harczos szószólója lennél az atomenergiának
  • lapaleves #16
    linket kérek, árakkal, teljesítményekkel, nagy felbontású fotókkal és videókkal. köszi.
  • JTBM #15
    Az értelmesebb környezetvédők már támogatják az atomenergiát...

    Az anarchisták meg soha semmit nem támogatnak, a szélerőműveket v. a naperőműveket sem, nekik csak az számít, hogy bedrogozva verekedhessenek egyet a rendőrséggel. Legyen az zöldtüntetést, buzifelvonulás v. FIDESZ nagygyűlés...
  • Carbuncle #14
    Még akkor is van neki rossz híred, ha ebben az országban lakik, mégpedig ez: Paks.
  • Hirvaer #13
    Azért amerikában nem egészen úgy működnek a dolgok, mint itthon. Magyarban 10 km-t nem tudsz megtenni anélkül, hogy legalább egy faluba botlanál ahol rögtön belenéznek a szádba, míg amcsiban 2 város közt utazol 200 km-t. És azalatt a 200 kilóméter alatt nemigen találsz lakott területet.
    Lesz nekik bőven hely hova eldugni azt az 50 reaktort, nem szorulnak kertvégekre..
  • globint #12
    A szélenergia is csak úgy drága, ha "német" vagy "amcsi" szélgépet veszel. Nekem vannak kínai partnereim, akik 25%os áron kínálják a szélgépeiket, mint a nyugati "gyártók"...... Mellesleg több gépet is vettem már tőlük, kimondottan megbízhatóak és dizájnosak, és ha mégis valami gond volt, szó nélkül garanciáskodtak.
  • Gabest #11
    nekem kettő is!
  • gothmog #10
    na ja, ugyanakkor atomreaktor =/= atomerőmű, bár ez csak szőrszálhasogatás.
  • eax #9
    Exen: ugye nem Budapesten laksz? Csak mert ebben az esetben van szamodra egy rossz hirem... ;)