Napi Online

Mielőbb dönteni kellene az új atomerőművi blokkokról

A paksi atomerőmű múltja és jelene garanciát ad arra, hogy hosszú távon is jelen legyen a hazai energiapiacon.

Az erőmű évente alacsony költséggel 13-14 GWh energiát termel, ezzel a hazai termelés közel 40 százalékát biztosítja. Az elfogadott energiastratégia alapján mielőbb dönteni kellene az új atomerőművi blokk vagy blokkok építéséről, mert legalább 10-12 év egy ilyen beruházás megvalósítása - hangsúlyozta Hamvas István, az erőmű műszaki vezérigazgató-helyettese az EnKon 2008 konferencián.

A termelés biztonsága mellett szintén rendkívül fontos a nukleáris biztonság, aminek megteremtésére számtalan biztonságnövelő programot hajtottak végre. Mindezek eredményeként az erőmű nemzetközi megítélése is kiváló, akár a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA), akár az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) vizsgálatait nézzük. Az erőmű versenyképességének javítására 2004-ben egy olyan stratégiát fogadtak el, amely a legbiztonságosabb, a leggazdaságosabb és a legtovább tartó üzemeltetést teszi lehetővé - hangsúlyozta Hamvas István.

A versenyképesség terén a teljesítménynövelés és az üzemidő-hosszabbítás a legfontosabb szempont. Tavaly a versenyképes piaci ár itthon 12,30-15,60 forint/kWh között mozgott, ehhez képest a paksi ár 9,43 forint/kWh volt, és az erőmű 14,6 GWh energiát termelt. Az erőmű stratégiája, hogy a költségcsökkentés mellett növelni tudja a termelését, amihez különböző műszaki, pénzügyi és humán programot hajtottak végre. Mindezek eredményeként 2009-2010-re 10-15 százalékos fajlagos javulás érhető el a gazdálkodásban.

A már korábban megkezdett teljesítménynövelési program hatására az eredetileg 440 MW-os blokkok (amelyek egy korábbi fejlesztésnek köszönhetően már 470 MW teljesítményűek) 500 MW teljesítménnyel fognak üzemelni, ami 8 százalékos növekedést jelent. Két blokkon már megtörtént a teljesítménynövelés, a másik kettőn pedig jövőre fejeződik be. Ezzel a négy blokk teljesítménye mintegy 130-150 megawattal növekszik, mégpedig feleakkora beruházásból, mint amennyibe egy hasonló teljesítményű gáztüzelésű erőmű felépítése kerülne. A beruházás 3,5 év alatt térül meg és 5 százalékkal csökkenti az erőmű önköltségét. Ezzel együtt megkezdődtek az üzemidő-hosszabbítási program előkészületei is, amelyek segítségével az eredetileg 30 évesre tervezett élettartam további 20 évvel megnövelhető.

Hamvas István egy kérdésre reagálva elmondta, hogy az új energiastratégia szerint a kormánynak meg kell kezdenie egy új atomerőművi blokk építésének előkészületeit. Bár a döntés kormányzati hatáskörben van, Paks készül erre, hiszen minden műszaki és egyéb feltétel adott arra, hogy akár két, egyenként ezermegawattos blokkot felépítsenek. A beruházás az MVM-csoporton belül megoldható, a piacon elérhető az ilyen teljesítményű és technikájú blokk, valamint adottak a jogszabályi feltételek is. Ezenkívül legalább ilyen fontos, hogy Pakson és a régióban az erőmű társadalmi elfogadottsága is megvan. Figyelembe kell venni viszont, hogy egy atomerőművi blokk felépítése - az engedélyezést is beszámítva - 10-12 év, tehát mielőbb döntést kellene hozni az építésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #11
    Még egy fontos dolog, az MVM-ben már megvan az építésre szánt pénz is, tehát az államnak egy fillérjébe sem kerülne a kapacítás duplázása.
  • Tyberius #10
    Hehe, én is elnéztem... 14 ezer.
  • Tyberius #9
    Hehe, kicsit elnézték... 14 millió GWh.

    http://www.npp.hu/uzem/02PaksVillEnTerm.htm
  • szombi #8
    ÉVENTE 14GWh ??????? EZ HOGY A JÓ BÜDÖS ÉLETBE JÖTT KI??????

    A 4 blokk összteljesítménye 2GW, szal az erőmű minden egyes blokkja évente csak 7 órát megy...
  • oneman #7
    csak ott van még egy apró gond, hogy a többi ország már korábban rájött, hogy atomerőműveket kell majd most építeni, és amire mi észbekapunk, addigra nem lesz megbízható és tapasztalt cég, aki el tudja vállalni a megtervezést, megépítést mert le lesz kötve a többi erőművel...
    a világon nagyon kevés cég foglalkozik atomerőművek tervezésével/építésével, egy újonnan alakult (esetlegesen kókler) cégre pedig nem szívesen bízna senki ekkora vagyont, szóval tényleg ideje lenne dönteni erről a kérdésről
  • Exen #6
    Igen, gondolom egy 3. generációs blokk, vagy akár erőmű volna szerintem is az ésszerű, bár ha a sok hozzá nem értő tovább húzza (akár 10-15 évvel is), akkor kérdésessé válik szerintem, hogy nem érné-e meg egy 4. generációsba fektetni, és akkor esetleg most egy újabb blokkot építeni, amivel kihúzzuk egy új erőműig. Igen, mindig túl sokat várok, de ezt már tényleg el kellett volna kezdeni. Ezzeé és megújúló energiával (nem biovalamikkel), egészen ügyesen meg lehetne szervezni kicsiny hazánk energiaellátását azt hiszem, de hát sajnos aki értene hozzá, azt távol tartják a döntéstől.
  • torcipepe #5
    az ezzel foglalkozók már több éve hangoztatják ugyanezt. bár lehet hogy jobban megérné egy új típusú reaktorba befektetni.
  • kernerster #4
    Én vagyok az akinek semmi nem elég, de szerintem ezt már előbb kellett volna, tekintve, hogy a régi reaktorok lassan elöregszenek.
  • FoodLFG #3
    atom
    én is támogatom

  • JZO #2
    Azt a 40%-ot szerintem fel kellene tornázni legalább a duplájára, kiiktatva ezzel az összes széntüzelésű és nagy széndioxid kibocsátású erőművet. Az így felszabaduló széndioxid kvótát - legalábbis egy részét - pedig értékesíteni lehetne. Ez utóbbit pedig ha mégis megtartjuk, hozzájárulunk a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, hiszen ha mi nem hazsnáljuk fel és el sem adjuk, akkor ennyivel is kevesebb terhelést adunk a környezetnek.