Napi Online

Egy nukleáris kor küszöbén állunk

A nagyhatalmak felesküdtek a magas olajárak ellen, a világ vezető hatalmai a fekete arany alternatíváit keresik.

A világ vezető hatalmait tömörítő G8-ak - Kínával, Indiával és Dél-Koreával kiegészülve - vasárnapi találkozójukon felesküdtek a magas olajár elleni küzdelemre. A nagyhatalmak energiaügyi miniszterei Japánban tartott találkozójukon arról határoztak, hogy az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével, valamint az új energiaforrásokkal és technológiákkal kapcsolatos kutatások ösztönzésével próbálnak féket szabni az energiahordozó árfolyamemelkedésének. A politikusok egyúttal arról is határoztak, nyomást gyakorolnak az OPEC-re, hogy növelje a kitermelés mértékét.

A piac stabilitásának helyreállításával nem csak a kitermelésben és finomításban érdekelt társaságok, de az egyszerű fogyasztók is nyerhetnek - fogalmazták meg a világ olajfogyasztásának 65 százalékáért felelős országokat képviselő politikusok alapvetésüket. A 11 ország egyúttal az üvegházhatás elleni küzdelem hatásossá tétele érdekében arra szólította fel a piaci szereplőket, hogy a jelenleginél sokkal agresszívebb módszerekkel öszönözzék a megújuló és egyéb alternatív energiaforrások kihasználására irányuló projekteket.

A nyersolaj jegyzése mintegy 8 százalékkal, 138,5 dollárra emelkedett pénteken New Yorkban, megdöntve minden korábbi rekordot.A G8-ak - az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és az Egyesült Királyság -, olajfüggésük mérséklése érdekében, fokozott figyelemmel fordulnak újra az atomenergia felé, annak ellenére, hogy a vezető hatalmak képviselői között is megoszlanak a rendkívüli veszélyeket rejtő energiaforrás felhasználásával kapcsolatban a vélemények.

A Nemzetközi Energiahivatal múlt héten kiadott közleménye szerint a világnak 32 új reaktort kellene minden évben építenie egészen 2050-ig ahhoz, hogy 50 százalékkal mérsékelje az üvegházhatás fokozásáért felelős károsanyag-kibocsátást.A brit innovációért és befektetés-szabályozásért felelős miniszter szerint például a jelenlegi ábra azt mutatja, a világ egy nukleáris kor küszöbén áll, amely jó hatással lehet a világgazdaságra. Német kollégája - már csak hivatalból sem -ért vele egyet; Németország korábban úgy határozott, fokozatosan felszámolja atomerőműveit, és alternatív források után néz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #21
    még ősszel voltunk fent, mikor a biciklis nap volt, a légszennyezés szvsz 3* nagyobb volt, mint általában. mégis mit vártak azok után, hogy keresztben lezárták az egész várost?? szerencsétlen Feliciánk meg is adta magát, annyira telt az erejéből, hogy a bicajosok közé keresztben beguruljon, mikor át akartunk jutni a másik oldalra.
  • ilf667 #20
    milyen buta vagy
    enni mindenkinek létfontosságú
    10 litert fogyasztó kocsival járni az irodába és dugóban poshadni már nem annyira
  • ilf667 #19
    aki az M0-n akarja kikerüli a várost annak aztán jó alternatíva is a bkv
    ne viccelj
  • Tinman #18
    Ja... bérlet/jegy nélkül nem lehet valami unalom ;-)
  • JL666 #17
    BKV-n közlekedni meg extrém sportnak számít.
  • Tinman #16
    "Okos ember inkább autózik +5km-t"

    Okos ember tömegközlekedik vagy nem aszfaltterepjáróval jár munkábba egyedül ^^
    Nekem is van autóm... egy 1.6-os Marea, de nyáron minek pöfékeljek vele a városban?

    Motoron tény, hogy jobban kell figyelni, mint autóban.
  • torcipepe #15
    Hollandiában is csak a városon belül bicikliznek, a falvakból a város széléig autóval mennek. Mindezt azért tudják megtenni, mert a városok szélén jól őrzött parkolók és bicikli/robogó tárolók vannak, ahol nappalra az autót, éjszakára a biciklit/robogót ott tudják hagyni. A belvárosba meg nem mennek be az autók, mert vannak kerülőutak.
    Ha pl az M0-ást normálisan megcsinálnák, Budapest kiürülne. Okos ember inkább autózik +5km-t ahelyett hogy a belvárosban üljön órákat a dugóban. Kevesebbet is fogyaszt, ha "folyamatosan tudsz haladni", ebben nagyon igazad van.
    De azért figyelj, nehogy egy béna sofőr eltaláljon, mert az nagy hatással lesz rád.
  • Tinman #14
    Qrvára igaza van...
    Én pl. már robogóval járok, mert:

    1, Mindenhol én vagyok az első... nem hatnak rám a dugók, nem hatnak rám a béna sofőrök, sőt a pirosnál feltornyolsuló sor sem hat rám, úgyis én indulok elsőnek.

    2, TÖBBET ALHATOK! Nem hiszitek el, de mióta robogóval járok, 2x20 percet spórolok/nap mivel folyamatosan tudok haladni, így reggel ráérek 20 perccel később is kelni, hogy beérjek melóba.

    3, Nem csalás!!!! ---> 100km-en 1.5 litert eszik a masina! Max sebessége 55-60km/h tehát városban tökéletes.
    Egy tele tankolás nekem 1500 Ft-ba fáj, de ebből több, mint 300 km-t tudok megtenni!!!!

    Érted már miért ostoba barmok azok, akik előkapják az autójukat, folyamatosan dugóban pöfékelnek, büdössé teszik a nagyvárosokat, ahelyett, hogy pl. mint Hollandiában biciklivel, vagy robogóval járnának.

    Az ilyen emberek teszik tönkre az élőhelyünket
  • PíszLávJuniti #13
    Nem lenne rossz, ha felépítenének új blokkokat, akár úgy is, hogy exportálhassunk a szomszédos országokba.
  • Polemius #12
    torcipepe: Ezt nem is vitatom. Mindössze arra akartam rávilágítani, nem ennyit hanem jóval többet kellene (sürgősen) építeni, hogy az áramtermelés területén jelentősen csökkenjen a mindenféle gázok kibocsátása.