Hunter

Az év leglátványosabb meteorzápora következik

December 14-én, csütörtökről péntekre virradóan éri el csúcspontját a Geminida meteorzápor, a hónap második felében pedig a Mars is minden eddiginél közelebb lesz a Földhöz.

A geminidák rendszerint a leglátványosabbak az évente ismétlődő hullócsillagok között, egyaránt gazdagok lassú, fényes meteorokban és tűzgolyókban, valamint halvány meteorokban, míg a közepesen fényes objektumok viszonylag ritkák. A Föld légkörébe belépő kőzetdarabkák és porszemek közepes sebességűek, másodpercenként körülbelül 35 kilométeres sebességgel érkeznek. Ragyogó fehér fényük van, azonban a perszeidákkal ellentétben nem hagynak látható sávot maguk után.

A geminidák jóval sűrűbbek a legtöbb hozzánk látogató meteoritnál, ebből a csillagászok arra következtetnek, hogy nem egy üstökös törmelékéről van szó, hanem egy aszteroida apró darabjairól. Feltehetőleg a Föld pályáját keresztező 3200 Phaetonból származhatnak, bár ezt többen kétségbe vonják, mondván egykor a Phaeton is üstökös volt, ma azonban már csak egy halott nukleusz, ami valahogy megragadt egy szokatlanul szűk pályán. Külön érdekesség, hogy a szóban forgó objektum ma, december 10-én 18 millió kilométerre halad el a Föld mellett, ez 1983-as felfedezése óta a legkisebb távolságú látogatása lesz.


A geminidák egy 1979-es felvételen, középen egy tűzgolyóval

Mint fentebb említettük, ez a meteorzápor nem szokott csalódást okozni, az idei év pedig különösen jónak ígérkezik abból a szempontból, hogy a Hold sem fogja zavarni az észleléseket. Így már csak az időnként megnövekvő felhőzet és a fagypont alatti hőmérséklet szegheti kedvüket a vállalkozó szelleműeknek. A Föld gyorsan keresztülvágja magát a törmelékhalmazon, ami azt jelenti, hogy az észlelhető hullócsillagok száma napról napra fokozatosan emelkedik, mindössze két-három nap alatt elérve a csúcspontot, majd még ennél is drasztikusabb ütemben csökken a számuk.

Ennek ellenére a későn érkező geminidák ígérkeznek a leglátványosabbnak, ezek akár egy héttel a csúcspont elérése után is feltűnhetnek, észlelésükhöz azonban igen nagy szerencse vagy elszántság szükséges. A legjobb megfigyelési területnek a Közép-Ázsiától Alaszka felé keleti irányba elnyúló sáv ígérkezik, itt akár óránként 120 meteor is feltűnhet az éjszakai égbolton, ám a fenti sávon kívül esőknek sem kell búslakodni, náluk is igen látványos hullócsillageső alakulhat ki. (A fényszennyezés persze erőteljesen csökkenti az észlelhető meteoritok számát.)

Az Ikrek (Gemini) csillagkép irányából érkező geminidák a kelet-északkeleti horizonton tűnnek fel sötétedés után, számuk viszont az idő előrehaladásával észlelhetően nő. A legalkalmasabbnak a hajnali 2 óra ígérkezik, ekkor nagyjából a fejünk felett lesz a raj radiánsa, de már éjfél előtt, 22 óra tájban is érdemes az eget kémlelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • garzson #22
    ööööö dec 14 Csutortok?? akkor dec 14, vagy csutortok??
  • Czibu #21
    Én már ma is láttam 1-2t ma derült az ég, csak sz*rrá kell fagynod hogy láss legalább egyet.

    Hullócsillaggal én meg nem próbálkoznék, hogy ilyen közelről megnézzem, mint ezek a METEOROK jönnek. Valszeg nem élnénk túl... Szerintem.
  • R22 #20
    EZ igaz!!! Vagyis...

    """"kecskeszeme tegnap 14:37 | privát | válasz erre | #16
    Nagyon gáz ez a vidéki kisebbségi komplexus. Saját magatok gerjesztitek... A "pestiek" (én mondjuk budai vagyok ;)P) szarnak rá, hogy ki vidéki és ki nem, csak a vidékiek egy része gerjeszti saját magát azzal, hogy bebeszélik magunak, illetve egymásnak, hogy a fővárosiak lenézik őket. Baromság.""""

    Vagyis... az, hogy bebeszélik maguknak, ha itt pesten meg sem emlited honnan jöttél a kutya se fogja megkérdezni, hogy Miskolci vagy-e vagy Debreceni vagy akármi nekem rengeteg ismerősőm van, aki nem BP-i és abszólút nem lehet megkülönböztetni, hogy honnan jött, ha nem mondja meg!
  • Gabe Dearborne #19
    Bocs, a naptárat elnéztem. De a kacsákkal akkor is tele vagyok.
  • Gabe Dearborne #18
    Mint ahogyan az sem igaz, hogy csütörtökről péntekre. Ugyanis dec. 14.-e szombat.

    Torkig vagyok a kacsákkal.
  • ati3x #17
    Hali!

    "Mars is minden eddiginél közelebb lesz a Földhöz."
    Hehe.. Legalább utánanáznánek.. A nagy opozíció 2003-ban volt, és kb 15 évenként ismétlödik. Ha valakit bővebben érdekel: http://www.mcse.hu/eszlelesi_ajanlat/mars2007.html

    A hullócsillagokkal is lehet probálkozni pesten, főleg hajnalban... Csak a halványabbakon ront a fényszennzezés, ha feltűnik egy-egy tűzgömb, melynek a fénzessége a vénuszával vetekszik, az nagyon látványos.. Sajna svédbe már közel egy hónapja folyamatosan felhős van és esik...
  • kecskeszeme #16
    Nagyon gáz ez a vidéki kisebbségi komplexus. Saját magatok gerjesztitek... A "pestiek" (én mondjuk budai vagyok ;)P) szarnak rá, hogy ki vidéki és ki nem, csak a vidékiek egy része gerjeszti saját magát azzal, hogy bebeszélik magunak, illetve egymásnak, hogy a fővárosiak lenézik őket. Baromság.
  • zola2000 #15
    A legjobb egy városhoz közeli falu, a főutcától messze.
  • ChaosTeam #14
    Nem kell itt ez a sok cinikus megjegyzés. Én is Pesti vagyok, bár nem én akarok pesti lenni, csak ugye ha egyszer itt születik az ember és itt is él egész életében - és még nem teheti meg, hogy elköltözzön - annak ez elég rossz, hogy a város fénye annyira nagy, hogy szinte láthatatlanok az ilyen események. Pesten is el lehet menni olyan helyre? persze ki a fenébe Pestről... csak ki teheti meg, hogy mondjuk a belvárosból hajnalban kimenjen városon kívülre, pláne, ha nincs autója.. A fényszennyezés természetesen nem csak Budapestet érinti, hanem sok nagyvárost is, de azért nem mind1, hogy mennyi idő kijutni a városból.. Bp-ről autó nélkül hajnalban eléggé macerás megoldani az ilyesmit, mint pl a Szekszárdi rokonaim csak felmennek a házuk mögötti "dombra" és máris olyan csillagokat is látnak, amit én ezelőtt még soha nem láthattam.

  • Gery Garcya #13
    hát nemcsak hazánk fővárosa nagyváros. s ott is el lehet menni olan helyekre ahol nincs akkora fényszennyezés;)