Hunter

Újabb bizonyíték a hidegfúzióra?

20 évvel ezelőtt két Utah állambeli elektrokémikus bejelentése indította el a hidegfúziót övező vitákat. Most egy másik amerikai csapat tett hasonló bejelentést.

1989-ben Martin Fleischmann és Stanley Pons, a Utah Egyetem kutatói egy bőséges, szinte a semmiből előállítható energia reményével kecsegtették a közvéleményt. A kezdeti lelkesedés azonban hamar alábbhagyott, miután senkinek sem sikerült reprodukálnia az eredményeket. Az atomfizikusok hamar elvetették az szobahőmérsékleten elért fúziós reakcióról szóló állításokat, nem utolsósorban azért, mert ilyen reakciók jellemzően a csillagok belsejében mennek végbe. A kutatók által talált néhány wattnyi többletenergiát valamiféle szerencse számlájára írták.

Azonban Pamela Mosier-Boss és munkatársai a kaliforniai Űr és Haditengerészeti Hadviselési Rendszerek Parancsnokságán (SPAWAR) egy "jelentős" felfedezésről, a hidegfúzió, illetve ahogy mostanában emlegetik, az alacsony energiájú nukleáris reakció egyértelmű bizonyítékairól számoltak be. A csapat március 23-án mutatta be munkáját az Amerikai Kémikus Társaság (ACS) tavaszi konferenciáján, pár hónappal az egyik szaklapban közzétett tanulmányukat követően.

A kutatók a Fleischmann és Pons pároséhoz hasonló kísérletükben nagy energiájú neutronok által hátrahagyott "pályákat" találtak, ami szerintük egy deutérium és egy trícium atom fúziójából jött létre. A kísérlethez a SPAWAR kutatói egy arany vagy nikkel elektródát helyeztek palládium-klorid, lítium-klorid és deutérium-oxid keverékébe, majd elektromos áramot vezettek az oldatba, ami másodperceken belül reakciókat váltott ki. A potenciálisan létrejövő nagy energiájú részecskék észleléséhez Mosier-Boss egy egyszerű részecske detektort használt, egy CR-39 nevű műanyagot, amit szemüveglencseként is alkalmaznak. A reakcióban létrejövő szubatomi részecskék minden egyes becsapódása egy parányi lyukat hozott létre a CR-39 detektorlemezben.


A kísérlet végeztével a kutatók mikroszkóp alá helyezték a detektorlemezt és több "tripla pályát", egy becsapódási pontból kiinduló három, egyenként 8 mikrométer széles mélyedést fedezett fel a műanyagban. A kutatók szerint ilyen minta akkor alakul ki, amikor egy nagy energiájú neutron összecsap egy szénatommal, azt három töltéssel rendelkező alfa részecskére bontva, melyek végigsöpörve a műanyagon a fent említett nyomokat hagyják maguk után. Johan Frenje, az MIT szakértője megerősítette a SPAWAR csapatának a nukleáris reakció létrejöttével kapcsolaos magyarázatát. "Azt kell mondanom, hogy adataik és azok elemzése valóban nagy energiájú neutronok jelenlétét bizonyítja" - mondta.

A neutronokat előállító eljárás azonban ennél a kísérletnél is vitatható, tette hozzá Mosier-Boss. Meglehetősen kicsi az esélye, hogy egy normál kémiai reakcióból nagy energiájú neutronok jöjjenek létre, ezért szerinte valószínűbb, hogy a palládium vázba szorosan összezsúfolódott deutérium és trícium atomok fúziójából születtek. A trícium szintén két deutérium atom fúziójának az eredménye.

Több hidegfúziót kutató szakember is kifejezte egyetértését. "Szerintem ez egy hidegfúziós hatás" - mondta Peter Hagelstein, aki szintén az MIT munkatársa. Másokat azonban nem sikerült meggyőzni az eredményekkel. Steven Krivit, a New Energy Times szaklap szerkesztője évek óta követi a hidegfúzió körüli vitákat és maga is felszólalt a konferencián. "Elméletük, mely szerint ez egy fúziós mechanizmus, elég gyenge lábakon áll. Gyorsan elvezethet a fizikai képzelgésekhez, ami viszont egyáltalán nem méltó egy ilyen kiváló empirikus munkával szemben" - nyilatkozott a New Scientistnek. Krivit szerint a hidegfúzió továbbra is tudományos fantasztikum marad, a kísérletben megjelenő neutronokat inkább valamilyen új, ismeretlen nukleáris folyamat hozhatta létre, ami további kutatásokat igényel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #94
  Re: Radithor

  Rossz volt az adagolás. A Gellért-fürdőben már jó.
 • Dj Faustus #93
  "Régi könyveket olvasva rájöttem ,hogy sok dolgot eltitkolnak az iskolákban."
  Szó sincs eltitkolásról. Csak az alap oktatás feladata nem az atomtudósok képzése.
  Gizikének, a titkárnőnek nincs is szüksége rá.
  Aki meg specializálódni szeretne, ott van számára a szakképzés, a könyvtárak, az egyetemek, az Internet.

  "Most már a patikákban a jódot is betiltották , a szalmiákszeszt is."
  Ennek az is az oka, hogy megjelentek olyan szerek is, amelyek a fent említetteket helyettesítik, könnyebben kezelhetőek.
  Ha annyira jódra (és egyéb vegyszerekre) vágysz, ott vannak a finomvegyszergyárak.

  "Ugyanis a háború elött fedezik fel az anyagokat :uránt, rádiumot,rádium-emanációt...
  A háború után viszont mindez már hadititokká válik."

  Nem vállt hadititokká. Csak például a rádium radioaktív mivolta miatt veszélyes (és ennek jelentőségére pont a 2. világháború idejében jöttek rá).
  Ugye te sem aludnál együtt egy rádiumdarabbal egy szobában?
  Ugye tudod mi lett Byers szenátorral, aki nagy mennyiségben vedelt be (gondolván arra, hogy ettől egészségesebb lesz) a Radithor nevű "csodaszerből"?

  "amia hidegfúziót illeti: működőképes. "
  Persze... ...olyannyira, hogy nem futnak hidegfúziós motorral ellátott autók, nincsenek hidegfúziós erőművek. Csak mindenféle mendemondák.
 • emanacio #92
  Régi könyveket olvasva rájöttem ,hogy sok dolgot eltitkolnak az iskolákban.A hiány pótlására a legalkalmasabb olyan könyveket is elolvasni ami az első világháború elött készültek.Ugyanis a háború elött fedezik fel az anyagokat :uránt, rádiumot,rádium-emanációt...
  A háború után viszont mindez már hadititokká válik.
  A háborúban nem azért kelett eltüzelni a könyveket mert fáztak...
  amia hidegfúziót illeti: működőképes.
 • emanacio #91
  A piros színü kőolajat már nem lehet megvásárolni a patikában.
  De 9éves kísérlet igazolta a madárinfluenza megállíthatóságát.
  Ha nem hiszed el olvasd el a Magyar Természettudományi közlöny 1890 junius havi számát 331oldal. de manapság talán a petróleum is megteszi.
  Most már a patikákban a jódot is betiltották , a szalmiákszeszt is.
  Mert ha a kettőt összekevered akkor egy folyadék ,de ha rákened valamire és megszárad akkor olyan istabillá vállik ,hogy a legkisebb érintéstől is felrobban.
 • dez #90
  "It won’t start to fuse"

  Itt talán fissile-t akartál írni.

  Amúgy ez most csak poén akar lenni?
  És miféle piros olajat lehet kapni minden gyógyszertárban?
 • emanacio #89
  Szevasztok!
  Tessék a Hidegfúziótok!
  www.emanacio.tk
  A leirás legendája több mint 5000éves a neve Főnix
  Amikor kiöregszik a Főnix madár meggyujtva magát ,saját hamujából születik ujjá (vonatkoztassatok el a valóságtól! )
  Főnix kódja kódtöréssel:
  Fő......fözés ,elforralás
  ni ......nitrogén , gáz ( a víz is gáz)
  x......... x-sugár ,röntgen sugárzás,radioaktív sugárzás.
 • dez #88
  Nem csak a képzelt betegeknél működik a placebohatás.

  Az embernek van immunrendszere és öngyógyító képessége, amik folyamatosan működnek, és a gyógyulás is nagyrészt ezeken múlik. Ezek nélkül a gyógyszerek sem érnek semmit.

  Ezek működése blokkolt vagy gátolt lehet pszichés alapon, és a legtöbb embernél többé-kevésbé az is.

  Hipnózissal is lehet gyógyítani, csak a legtöbb embernél túl körülményes lenne, pszichológiai okokból.

  Tudományos tényeket írtam.
 • Epikurosz #87
  Köszi!
  Az is érdekes volt még, hogy a - szerintem képzeld beteg - pácienseik egy kis része tényleg meggyógyult, placebó hatással. Legalábbis erről számoltak be, de ilyenkor mindig vannak fizetett "referenciák" is, akik pénzt kapnak a jó hírverésért.
 • Tetsuo #86
  azert azt hozzatennem, h koztudott: a manilai csodadoktorok nem csak csirkehussal "dolgoztak", hanem baranyhussal is. :)
 • Epikurosz #85
  OFF
  Különben most ezt a videóklippet néztem meg Gerald Bullról. Érdekes.