Hunter

Elindult a Vénusz titkait kutató szonda

15 év után újabb látogatót kap a Vénusz a Földről a ma hajnalban útnak indult Venus Express személyében.

Az európai űrszonda a Naptól számított második bolygó barátságtalan és titokzatos légkörét fogja tanulmányozni. Az 1270 kilogrammos űreszközt egy orosz Szojuz rakéta emelte a magasba a bajkonuri Kozmodrom 6-os kilövőállásáról. A három fokozatból álló Szojuz rendszer kilenc perc alatt röpítette magát és a Fregat felső fokozatban elhelyezett rakományát szuborbitális pályára. A Fregat ezután közel 190 kilométeres magasságú parkolópályára helyezte az űrszondát, ami egy óra múlva már megkezdte manőverezését a belső Naprendszer irányába. A hivatalos jelentések szerint minden zökkenőmentesen zajlott, a hordozórakéta és az űrszonda is az elvárásoknak megfelelően teljesített.


A Venus Express jeleit elsőként az ausztrál New Norcia állomás észlelte nem sokkal a Fregat fokozat elhagyása után, ami megerősítette, hogy a nappanelek beüzemelése megtörtént, rendszerei terv szerint működnek, azaz a szonda túl jutott az első kritikus fázison. A kilövés eredetileg október 26-án zajlott volna le, azonban a végső előkészületek során szennyeződést fedeztek fel a Szojuz rakéta rakterének burkolatán, pár nappal a tervezett kilövési időpont előtt. Ezután a rakétáról el kellett távolítani a teljes Fregat fokozatot, amit gondosan megtisztogattak.

Most a Venus Express előtt öthónapnyi bolygóközi utazás áll, a tervek szerint április 11-én éri el úti célját. Addig legalább két korrekciós manővert kell majd végrehajtania hajtóműveinek segítségével, az elsőre akár már két napon belül sor kerülhet. A második manővert februárra tervezik, ami egyben a főhajtómű kalibrálását is szolgálja, melyre az érkezéskor lesz elsősorban szükség.

Az első hetekben kerül sor a tudományos berendezések átfogó ellenőrzésére is, majd januárig viszonylagos nyugalomban repülhet a szonda. Ekkor a hőmérsékleti adatait elemzik, majd következik a fentebb említett februári főhajtómű-próba. A küldetés legkritikusabb pillanata a Vénusz körüli pályára állás lesz. A főhajtóműnek legalább egy órán keresztül kell a legmagasabb fokozaton égnie, hogy lecsökkentse a szonda sebességét annyira, hogy a bolygó gravitációja foglyul ejthesse. A művelet során a szonda induláskori súlyának felét kitevő nitrogén-tetroxid és hidrazinszármazék hajtóanyagnak több mint a fele fog elégni.

A Venus Express eleinte egy erősen elliptikus pályát fog felvenni, melynek legalacsonyabb pontja 250 kilométer, legmagasabb pontja pedig 320 000 kilométer lesz, így egy kör nagyjából 5 földi napig fog tartani. Ezt a rákövetkező hetekben a szonda további hajtómű begyújtásokkal fokozatosan 24 órára fogja csökkenteni. Ezután újabb átvizsgálás következik a földi irányítás részéről, és ha minden rendben lezajlik, akkor 2006. július 4-én megkezdheti munkáját a szonda.

A fedélzeten hét tudományos műszer áll készenlétben, hogy mélyrehatóan tanulmányozza a bolygó atmoszféráját, melynek egyik érdekessége, hogy felszíni légnyomása kilencvenszeres a Föld tengerszintjén mért értékekhez képest. A Venus Express a bolygó felszínét és plazmaközegét is szemügyre veszi, utóbbi a légkör és a napszél kölcsönhatásának eredménye. A küldetés egyik célkitűzése a lehetséges vulkanikus tevékenységek keresése, de szeretnék alaposabban megvizsgálni a bolygó gyorsan mozgó felhőit is.

Egyes tudósok az élet jelenlétét sem tartják kizártnak, többen úgy vélik a felhők által elnyelt napfény valamilyen biológiai tevékenységgel párosítható. Bár légköre miatt erős ellentétben áll a Föld és a Vénusz, sok egyéb tekintetben azonban ikertestvérekként tartják számon a két bolygót. A szonda küldetésének első felében teljes körű megfigyeléseket végez a bolygóról, a második felét pedig az adatokban található rések kitöltésével, illetve az érdekesebbnek talált jegyek részletesebb vizsgálatával kell töltenie.

A fedélzeten elhelyezett rendszerek mind európaiak. Ilyen a svéd Űrfizikai Intézet plazmaelemzésre alkalmazható Aspera nevű műszere, ami mellett helyet kap egy magnetométer az osztrák MAG, valamint a szintén rövid nevű PFS, egy Fourier spektrométer, ami a felszín és a felsőbb légkör vertikális hőmérsékleteiről ad pontos adatokat. Az olasz műszer ezen felül nagy segítséget nyújt majd a légkör összetételének meghatározásában és a vulkanikus tevékenység keresésében is. Szintén a légkört vizsgálja egy orosz-francia spektrométer, a SPICAV, ami ultraibolya, infravörös és a látható fény tartományokban keresi a vízpára, a molekuláris oxigén és a kén jeleit.


A műszerek elhelyezkedése a szondán

A szondát felszerelték egy rádiós mélységmérő eszközzel, a német VeRával, amivel a bolygó atmoszféráját, ionszféráját és a napkoronát pásztázhatják. A szintén német VMC egy kamera, ami látható, infravörös közeli és ultraibolya hullámhosszokon készít felvételeket. A hetedik műszer pedig egy olasz-francia spektrométer, a VIRTIS, ami az alsóbb légrétegek összetételét vizsgálja.

A Venus Express - mint neve is mutatja - a Mars Express örökségéből táplálkozik, melynek következtében jelentősen lerövidült a fejlesztéshez szükséges idő. A hét műszerből három eredetileg a Mars Express felszerelésének tartaléka, másik kettő pedig a Rosetta küldetésből származik. A maradék kettőt kifejezetten a Venus Express számára fejlesztették ki - persze a már rendelkezésre álló műszereket is át kellett némileg alakítani, hogy kibírják a Vénusz által támasztott zordabb körülményeket. A 260 millió dolláros küldetést kevesebb mint három év alatt sikerült tető alá hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #35
    már úgy értem, a méretesebbje
  • Epikurosz #34
    igen, de azok a lények az 1 atm nyomáson lévő életre alapozva élnek. Bang!
  • Horváth János #33
    Helyesbítek: kissé közelebb lévő bolygot is megemlítenék, a Jupitert, mint gáz-bolygót.
    Lehetnek olyan élőlények, akik csak a légkört látják intenzíven, mi meg emberek a szilárd- kőzet-légkört érzékeljük.
  • Horváth János #32
    A mi "emberi létünkből" nézve a Vénuszon nem lehet emberi élet rajta, de mint előzőleg írtam lehetne rajta olyan fejlett "lény" aki kilát a felhők mögül, és csak a kifelé lévő nagybolygókat lássa meg, mint a hasonló Saturnust, vagy Neptunust, amik hasonlóak a Vénusz légköréhez.
  • rigidus #31
    En nem zarnam ki az elet jelenletet. Az oceanok melyen 90 barnal joval nagyobb nyomas van, nincs legkor se, megis vigan uszkalnak a halak.
  • Epikurosz #30
    Olvasd el az Ezer év a Vénuszon c. sci-fi könyvet. Kb. harmincéves. Botond Bolics György írta. Nekem tetszett. A Vénuszt a könyv szerint denevérszerű értelmes lények lakják. Értelmi szintjük a bantu négerekével azonos, kb.
    Az index.hu-n már írtam a könyvről, mindjárt belinkelem ide.
  • Horváth János #29
    A Vénusz szerintem mégis csak "élettelen" bolygó, de lehet rajta valami organikus sejt,abszurd életjelenség, amit mi nem érzékelhetünk csak úgy messzi szondákkal, csak ha odaérne egy ilyen leszálló egység, és hosszabb ideig tudná közvetíteni az adatokat.Sajnos a szélsőséges viszonyokra méretezett szondák : légnyomás, hőmérséklet- ezeket még most sem tudnák biztossan megvalósítani.
    ..De talán mégis ?? Drukkolok a sikerhez!!

  • Epikurosz #28
    Na, ja, és az indiánok teljesen kiirtották az előttük ott élő kaukázusi rasszhoz tartozó embereket (legközelebbi ma élő rokonaik az ainuk. Kevesen vannak ma már, Japánban is pusztítottak a mongoloidok). Kenewick ember. Mond ez valamit?
    (Remélem, jól írtam.)
  • Horváth János #27
    Kedves Hozzászólók!
    Megkérlek Benneteket, hogy a "T"-mára kapcsolódó hozzászólásotokat közöljétek,- nagyon jó témákat hoztok fel, de ez a Vénuszról szól--na.
    H.J.
  • assdf #26
    Jó de ezt miért nekem cimezted?Nem egészen értem mi közöm van a mérgeskigyókhoz meg a mérgükböl kinyert gyógyszerekhez...

    Epikurosz:Ez igy tévedés.Az egyes államszervezetek(pl inka,azték) omlottak össze különféle okok miatt,de ettől még a lakosság megmaradt.De nem az államszervezet a lényeg hanem az emberek (az indiánok).Európában is összeomlott a római civilizáció, de ez nem jelent semmit, az emberek tovább éltek.Viszont a fehér ember gyakorlatilag kiirtotta az indiánok nagy részét, ami nem egyenlő azzal hogy egy államszervezet összedöl.