Hunter

Vénusz-áthaladás június 8-án

1882-ben tömegek zsúfolódtak New York utcáira, hogy lássák azt az eseményt, amit nem csupán a mi generációnk, de egyetlen jelenleg élő ember sem látott, amint a Vénusz sziluettje áthalad a napkorong előtt.

Június 8-án 122 év után először tér vissza ez az égi jelenség, ami a Föld jelentős részéről látható lesz. A legrosszabb helyzetben Amerika van, ahol az iskolák és múzeumok százai szerveznek utakat a jelenség megfigyelésére. A görögök élő internetes közvetítést adnak az áthaladásról, de hazánkban is több helyen tervezik az élő webkamerás közvetítéseket, erről részletesebb információkat a http://venuszatvonulas.csillagaszat.hu oldalon találhatunk.

Az egész felhajtás pedig egy kis fekete pontért van, ami a Nap alsó fele előtt halad el hat óra leforgása alatt. "Elég lassú és unalmas" - értékelte az eseményt Neil deGrasse Tyson, az Amerikai Természettudományi Múzeumban található Hayden Planetárium igazgatója, hozzátéve, hogy a Vénusz "kiszámíthatatlan" történelmi jelentőséggel bír. A 18. és 19. században ezek az események tették lehetővé a csillagászok számára a Föld és a Nap közötti távolság megállapítását, amivel a későbbiekben a bolygók távolságát is meg lehetett állapítani.

Bár a Föld-Nap távolság kérdése a későbbiekben egész más módszerrel pontos megoldásra talált, a Vénusz áthaladásai adták az első viszonylag szilárd becsléseket és az inspirációt a nemzetközi csillagászat előrelépéseihez és a versengés kialakulásához. "Ez volt az űrverseny 19. századi megfelelője" - mondta Steven Dick, a NASA vezető történésze.

A teljes hatórás esemény látható lesz Európából, a Közel-Keletről valamint Ázsia és Afrika nagy részéről, míg az Egyesült Államok nyugati részén egyáltalán nem látható, a többi területen pedig csak az utolsó órákat figyelhetik meg az érdeklődők. Magyarországon reggel 7 órától kísérhetjük figyelemmel az áthaladást. Az észleléshez nem szükséges semmilyen segédeszköz, leszámítva a napfogyatkozásoknál is alkalmazott szemvédő alkalmazásokat. A következő Vénusz-áthaladás 2012 júniusában várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dzsini #35
  én még fotózgattam is, szépen lehetett látni jó védőcuccal :)
 • Bandew #34
  Én nem láttam, pedig tök sokáig néztem.
  Bár hogy jobban belegondolok most se látok semmit!
  Huppssz... :-DDD
 • RelakS #31
  utyvan. :)
 • RelakS #29
  #27
  szabad szemmel csak egy kis légypiszok a nap alján
 • RelakS #27
  Bazz, most néztem meg egy 4x-es távcsővel! Nem gondoltam volna, hogy már ezzel is ekkora krumpli a Vénusz, mi lenne, ha megvettem volna azt a 8x-16x-es Zoom-os távcsövet? :D

  Ja, védőelem: Két db floppy :D
 • skristof #25
  biztos okosabb vagy mint én, de:

  "Az észleléshez nem szükséges semmilyen segédeszköz, leszámítva a napfogyatkozásoknál is alkalmazott szemvédő alkalmazásokat."

  most akkor mivan???
 • skristof #24
  hülye! :)
 • [HUN]PAStheLoD #21
  mért nem kérdeztek meg engem?
  :DDDD
 • Bandew #17
  Már miért ne lehetne látni?
 • Dzsini #16
  http://venuszatvonulas.csillagaszat.hu/