Hunter

Agyszerű számítógépet tervez az IBM

Az IBM fogja vezetni azt az amerikai kormány által finanszírozott együttműködést, ami az agyat utánzó elektromos áramköröket tervez.

A kutatás az úgynevezett "kognitív számítástechnika" részeként egy asztalhoz ülteti a neurobiológusokat, a számítógép- és anyagtudósokat, valamint a pszichológusokat. A projekt első lépcsőfokát az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatási ügynöksége, a DARPA finanszírozza közel 5 millió dollárral. Az így kapott technika felhasználható lesz az átfogó adatelemzéseknél, döntéshozásnál vagy akár a képfelismerésnél.

"Az elmének megvan az a bámulatos képessége, hogy érzékeinken át összekapcsolja a kétértelmű információkat, és az érzékszervi adatokból képes könnyedén előállítani az idő, a tér, a tárgyak és a köztük fennálló kapcsolat fogalmát" - nyilatkozott a BBC-nek Dharmendra Modha, az együttműködést vezető tudós, az IBM kutatója. "Jelenleg nincs olyan számítógép, ami akárcsak egy kicsit is megközelítené az agy teljesítményét. A kognitív számítástechnika kulcsa az agy szerkezetének, funkcióinak és viselkedésének a visszafejtése."

Az IBM-hez több amerikai egyetem csatlakozik a fent megfogalmazott cél elérése érdekében, hogy integrálják a valódi biológiai rendszerekről megszerzett ismereteiket a neuronokról alkotott szuperszámítógépes szimulációk eredményeivel. A csapat reményei szerint elsőként alkotnak majd meg egy olyan elektronikus rendszert, ami a szimulációknak megfelelően viselkedik, míg a hosszabb távú célkitűzés egy macska intelligenciaszintjével rendelkező rendszer megalkotása. Modha szerint most érkezett el az idő, hogy az egymástól viszonylag távol eső tudományágak képviselői megszerzett ismereteiket egy egységgé gyúrják. Az IBM szakembere ezt az együttműködési folyamatot "tökéletes viharnak" nevezte el.

Az idegtudósok, akik primitív állatokkal dolgoznak, sokat megtudtak a neuronok és az őket összekötő szinapszisok belső működéséről, amiből megszülettek az egyszerűbb agyak "drótozási diagramjai". Ugyanakkor a szuperszámítógépek a biológiai kutatásokból szerzett ismereteket felhasználva már képesek kisebb emlősök agyát szimulálni. Modha kollégáival tavaly egy egér agyának szimulációját futtatta a BlueGene szuperszámítógéppel. A szimuláció 55 millió agysejtet és közel féltrillió szinapszist foglalt magába.

"A valódi kihívás a szimulációk átültetése tényleges elektronikus eszközökbe, a nanotechnikába" - tette hozzá Modha. A terület csak nemrég érte el azt a fejlettségi szintet, amiben az agy neuronjainak és szinapszisainak sűrűsége - négyzetcentiméterenként 10 milliárd - visszaadható.

A kutatók számítógépes kód darabokat, úgynevezett neurális hálózatokat alkalmaztak, amik az agysejtek kapcsolódásait hivatottak megtestesíteni. Ezek egy adott probléma megoldására programozhatók. A mostani megközelítés azonban alapjaiban eltér az eddigiektől. "A neurális hálózatokkal és a mesterséges intelligenciával az a gond, hogy lényegében limitált kognitív funkciókat tesznek lehetővé. Egy célkitűzésből indulnak ki, aminek az eléréséhez ki kell dolgozni egy algoritmust" - magyarázta Modha. "Mi megkísérlünk 180 fokos fordulatot venni. Először megkeressük az algoritmust és csak utána a problémát. Megvizsgáljuk az agy mikro- és makro-kapcsolódásait, amiket tevékenységek széles köréhez használhatunk."

Az agyak alkalmazhatósága a szinapszisok han­go­lási képességében rejlik. A szinaptikus kapcsolatok a keresztülhaladó jelek hatására alakulnak ki, szűnnek meg, erősödnek vagy gyen­gül­nek. A projekt legna­gyobb célja egy nano­méretű anyag előállítása, ami képes a fentiek szerint viselkedni. "Az agy sokkal inkább szinaptikus, mintsem neurális hálózat" - összegzett Modha.

A problémamegoldás a probléma elé való helyezése gyakorlatilag végtelenné tenné a poten­ciális alkalmazásokat. Megsza­badulva az előre progra­mozott funkciók korlátaitól a számító­gépek össze­gyűjthetnék az össze­egyeztet­hetetlen információkat, amit tapasztalaton alapulva mérle­gelnének, emlékeket képeznek, és úgy kezdik el a probléma megoldását, hogy azt már bátran lehetne "gondolkodásnak" nevezni.

"Érdekes kezdeményezés, a számítógépek modellezése az emberi agy alapján kifejezetten ígéretes" - nyilatkozott Christian Keysers a Gröningeni Orvosi Egyetem agyleképezési központjának igazgatója, aki úgy véli, a finanszírozás mértéke elégtelen lehet egy ilyen mérvű projekthez. A feladat olyan szakértelmet igényel számos terület részéről, amire eddig még nem volt példa ebben a körben. Ezt Modha is elismeri, tudja, hogy tervük több mint ambiciózus, viszont ő nem részsikereket szeretne elérni, hanem teljes egészében megvalósítaná a kitűzött célt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ACmotor #47
    Ezt én is így képzelem.
    WoodrowWilson: szerintem pedig meg fogjuk élni, a legizgalmasabb részét biztosan, bár én még nem mondhatom magam idősnek. Na mindegy én nem reménykedek semmi ilyesmiben.
  • Boron Power #46
    Mondjuk, ha sikerül egy macska szintüt csinálni, akkor már lehet szarban leszünk. Mert ha az alap algoritmus jó, és képes lesz tanulni, onnantól csak számítási kapacitás kell neki, és mivel mondjuk korlátlan háttértára van, és nem felejt, nagyon gyorsan többet tudhat mint mi. Csak ne legyen összekötve semmivel, és ki lehessen húzni a konnektorból.
  • agyalok #45
    „a hosszabb távú célkitűzés egy macska intelligenciaszintjével rendelkező rendszer megalkotása „
    Szinte látom: az első gépek még ormótlanok lesznek, műszőrrel borított, háznagyságú szörnyek, de megkapóan dorombolnak majd. Remélem, egérintelligencia-szintű készülékek is lesznek, hogy a kiaknázhassák majd a lehetőségeket. De eljön az idő, és a sarki szaküzletben vehetünk akár macskatulajdonos-intelligenciaszintű mosógépet is. (Jómagam már ilyen vagyok, csak még bió és analóg, - talán ezért utálok mosni.)
  • WoodrowWilson #44
    Szerencsére ezt a részét mi már nem éljük meg;)
  • ACmotor #43
    Ja ez szerintem így is lesz, csak idő kérdése. És mi van ha már nem csak a taxisok mehetnek haza, hanem az orvosok és a politikusok is. Ha az emberek egészségük növelése-, életük meghosszabbítása-, vagy csak szórakozásképpen, de elkezdene elektronikai szerkezeteket beépíteni magukba (esetleg a tudósok egy elvetemült része egy segéd agyat is beültet a rendes mellé)), vagy megvalósul az emlékátültetés, akkor ki dönti el, hogy ki a gép és ki az ember?
    Elég izgalmas jővő elé nézünk, de nem csak emiatt
  • Temaruk #42
    “Ne készíts gépezetet az emberi elme hasonlatosságára.” (Butleri Jihad)
  • droidka #41
    * megbízhatósága, döntéshozó képességE, stb, vetekszik az emberével... Így akartam írni.
  • droidka #40
    Na igen, ha majd lesznek olyan androidok, amik még a kézügyességben is, intelligenciában, stb, is vetekedni fognak az emberrel, akkor az egy második ipari forradalmat fog előidézni, mert ezek képesek lesznek kiváltani a legalapvetőbb, legegyszerűbb fizikai munkákat, + ha egyszer olcsóbbak lesznek...

    Vagy ha pl. olyan, nagyvárosi közlekedésre alkalmas robotpilóták lennének a járművekben, melynek megbízhatósága, élettartama, stb, vetekszik az ember döntéshozó képességével, akkor onnantól kezdve a buszsofőröknek, taxisoknak szerintem viszlát... Ugyan miért érné meg a vállalatoknak embereket alkalmazni (egy szint után) ha a gép is lesz olyan jó (vagy jobb) és ha olcsóbb is lenne?

    Meg ha nézed a Terminator 2-t és csúnya gonosz, rossz robotokat látsz csak, akkor gyakorlatilag ugyanezek a gépek milyen hihetetlenül hasznosak lennének mondjuk a távolabbi bolygókon bázisok kiépítésénél... A távvezérlés egy bizonyos messzeségen túl már nem kóser. A terraformáláshoz óriási szükség lenne önálló robotokra.
  • NEXUS6 #39
    Jól hangzik!;)

    Monnyuk 10 éve, amikor először hallottam ilyenekről, azt hittem mára mindenhol ilyen, vagy tisztán digitális sokmagos párhuzamos architektúrájú rendszerek lesznek. De úgy tűnik elég lassan megy a technológiai, programozás kultúrai váltás.

    Én mindíg azon filózok, hogy az agy is inkább valami evolutív módon működik és nem úgy mint a mai programok. Szerintem az agyban párhuzamosan rengeteg folyamat fut, amik közül a tudat csak kiválasztja azt amire éppen figyel, vagy amit a lehetséges verziók közül a kritériumok alapján elfogad.

    Ilyen kapacitású rendszerünk, ami evolutív módon rengeteg verzió párhuzamos futtatásával dolgozik a feladatok megoldásán még nincs. Szintén kérdéses annak a valaminek a működése is, amit tudatnak nevezünk, ami ezek közül a verziók közül kiválasztja az igazat, vagy azt amit tenni AKAR.
  • NEXUS6 #38
    Miért, kicsiny országunkat már most is 386 összekapcsolt emberi agy, a társadalom krémje irányítja (parlament ugye;DDD
    És milyen nagyszerűen működik minden!;)

    Érdekes módon Dél-Koreában, Tajvanon, vagy Kínában viszonylag centralizált vezetés van, és elég jó döntéseket hoztak ahhoz, hogy elhúzzanak mint vadludak. Szal nem kell itt szuperagy csak 1 hozzáértő, akinek meg is engedk, hogy ne csak politikailag korrekt döntéseket hozzon. Itt most nem a diktatúrán, hanem a szakértelmen van a hangsúly.