47
  • ACmotor
    #47
    Ezt én is így képzelem.
    WoodrowWilson: szerintem pedig meg fogjuk élni, a legizgalmasabb részét biztosan, bár én még nem mondhatom magam idősnek. Na mindegy én nem reménykedek semmi ilyesmiben.
  • Boron Power
    #46
    Mondjuk, ha sikerül egy macska szintüt csinálni, akkor már lehet szarban leszünk. Mert ha az alap algoritmus jó, és képes lesz tanulni, onnantól csak számítási kapacitás kell neki, és mivel mondjuk korlátlan háttértára van, és nem felejt, nagyon gyorsan többet tudhat mint mi. Csak ne legyen összekötve semmivel, és ki lehessen húzni a konnektorból.
  • agyalok
    #45
    „a hosszabb távú célkitűzés egy macska intelligenciaszintjével rendelkező rendszer megalkotása „
    Szinte látom: az első gépek még ormótlanok lesznek, műszőrrel borított, háznagyságú szörnyek, de megkapóan dorombolnak majd. Remélem, egérintelligencia-szintű készülékek is lesznek, hogy a kiaknázhassák majd a lehetőségeket. De eljön az idő, és a sarki szaküzletben vehetünk akár macskatulajdonos-intelligenciaszintű mosógépet is. (Jómagam már ilyen vagyok, csak még bió és analóg, - talán ezért utálok mosni.)
  • WoodrowWilson
    #44
    Szerencsére ezt a részét mi már nem éljük meg;)
  • ACmotor
    #43
    Ja ez szerintem így is lesz, csak idő kérdése. És mi van ha már nem csak a taxisok mehetnek haza, hanem az orvosok és a politikusok is. Ha az emberek egészségük növelése-, életük meghosszabbítása-, vagy csak szórakozásképpen, de elkezdene elektronikai szerkezeteket beépíteni magukba (esetleg a tudósok egy elvetemült része egy segéd agyat is beültet a rendes mellé)), vagy megvalósul az emlékátültetés, akkor ki dönti el, hogy ki a gép és ki az ember?
    Elég izgalmas jővő elé nézünk, de nem csak emiatt
  • Temaruk
    #42
    “Ne készíts gépezetet az emberi elme hasonlatosságára.” (Butleri Jihad)
  • droidka
    #41
    * megbízhatósága, döntéshozó képességE, stb, vetekszik az emberével... Így akartam írni.
  • droidka
    #40
    Na igen, ha majd lesznek olyan androidok, amik még a kézügyességben is, intelligenciában, stb, is vetekedni fognak az emberrel, akkor az egy második ipari forradalmat fog előidézni, mert ezek képesek lesznek kiváltani a legalapvetőbb, legegyszerűbb fizikai munkákat, + ha egyszer olcsóbbak lesznek...

    Vagy ha pl. olyan, nagyvárosi közlekedésre alkalmas robotpilóták lennének a járművekben, melynek megbízhatósága, élettartama, stb, vetekszik az ember döntéshozó képességével, akkor onnantól kezdve a buszsofőröknek, taxisoknak szerintem viszlát... Ugyan miért érné meg a vállalatoknak embereket alkalmazni (egy szint után) ha a gép is lesz olyan jó (vagy jobb) és ha olcsóbb is lenne?

    Meg ha nézed a Terminator 2-t és csúnya gonosz, rossz robotokat látsz csak, akkor gyakorlatilag ugyanezek a gépek milyen hihetetlenül hasznosak lennének mondjuk a távolabbi bolygókon bázisok kiépítésénél... A távvezérlés egy bizonyos messzeségen túl már nem kóser. A terraformáláshoz óriási szükség lenne önálló robotokra.
  • NEXUS6
    #39
    Jól hangzik!;)

    Monnyuk 10 éve, amikor először hallottam ilyenekről, azt hittem mára mindenhol ilyen, vagy tisztán digitális sokmagos párhuzamos architektúrájú rendszerek lesznek. De úgy tűnik elég lassan megy a technológiai, programozás kultúrai váltás.

    Én mindíg azon filózok, hogy az agy is inkább valami evolutív módon működik és nem úgy mint a mai programok. Szerintem az agyban párhuzamosan rengeteg folyamat fut, amik közül a tudat csak kiválasztja azt amire éppen figyel, vagy amit a lehetséges verziók közül a kritériumok alapján elfogad.

    Ilyen kapacitású rendszerünk, ami evolutív módon rengeteg verzió párhuzamos futtatásával dolgozik a feladatok megoldásán még nincs. Szintén kérdéses annak a valaminek a működése is, amit tudatnak nevezünk, ami ezek közül a verziók közül kiválasztja az igazat, vagy azt amit tenni AKAR.
  • NEXUS6
    #38
    Miért, kicsiny országunkat már most is 386 összekapcsolt emberi agy, a társadalom krémje irányítja (parlament ugye;DDD
    És milyen nagyszerűen működik minden!;)

    Érdekes módon Dél-Koreában, Tajvanon, vagy Kínában viszonylag centralizált vezetés van, és elég jó döntéseket hoztak ahhoz, hogy elhúzzanak mint vadludak. Szal nem kell itt szuperagy csak 1 hozzáértő, akinek meg is engedk, hogy ne csak politikailag korrekt döntéseket hozzon. Itt most nem a diktatúrán, hanem a szakértelmen van a hangsúly.
  • Justil
    #37
    ezzel csak az a gond, hogy meg kell azt is oldani valahogy, hogy a klónozott (vagy létrehozott) MI egy mesterséges géptestbe kerüljön. ez mondjuk egy társalgó "robot"-nál tökmind1, de 1 harci, vagy bányász, vagy mentő, vagy vmi nehéz fizikai és/vagy zűrös körülmények között munkát végző robot esetén elengedhetetlen...
  • Epikurosz
    #36
    Csak 1 gondolat, mert nincs kedvem sokat írni.
    Annyi bonyolult ötvözet után felfedeztük a pókselymet.
    Az MI kifejlesztése lehet, hogy nem lesz más, mint a klónozás...
    Persze, nem mondom, hogy a természet minden megoldása tökéletes, az ember sem az.
  • Justil
    #35
    csak hogy pár kételkedő ember tisztábban lásson: az egésznek - bár nem csak ez az 1 gond van még vele - van ma még egy számítási kapacitási korlátja. de ez rohamosan változni fog. kicsit gondoljatok bele: ha valakinek egy jó 50 éve azt mondod, hogy 50 év múlva:

    - majdnem fotorealisztikus animációkat lehet megalkotni
    - számítógéppel vezérelt műtéteket lehet végrehajtani
    - emberek millióit fogja összekötni egy világméretű hálózat
    - képesek leszünk eltárolni több órányi multimédiás anyagot egy öngyújtó méretű eszközben
    - gyakorlatilag analfabétának fog számítani, aki nem tud kezelni 1 számítógépet
    - stb. most hirtelen ezek jutottak eszembe, de nyilván van még 1 rakás dolog amit fel lehetne sorolni

    akkor kb jót röhögött volna rajtad, és elküld a fenébe hogy ne keverd a valósággal amit a sci-fi regényekben olvasol. hát milyen alapon mondod te most, 50 év múlván, mikor mindez mindennapi valósággá vált, hogy az ember nem tudja megalkotni az MI-t?
    arról nem beszélve hogy eleve 10-20 évvel előrébb járunk, mint amennyit mi civilek tudhatunk a jelenlegi fejlettségi szintről..kb.
    úgyhogy ha addig ki nem irtjuk egymást atommal, meg még kitudja milyen szörnyűséges és egyelőre ismeretlen fegyverekkel, akkor bizonyára (a nem túl távoli jövőben) eljön majd a nap, amikor a (fejlett) MI is mindennapjaink részévé válik.
    annyira meg nem értek hozzá, hogy ebben tudjak okosat mondani, de ha nem a hadiipar lenne az elsőszámú szponzor és megrendelő, talán nem kéne annyira tartani a terminátor/mátrix filmek által felfestett jövőképtől. az ember fél az ismeretlentől, hát nem csoda hogy 1 robotos filmben a robotok megtámadják az embereket, nem pedig teát főznek nekik. de mint mondtam, mivel a hadiipar rángatja a szálakat a háttérben...sajnos van némi ok az aggodalomra
  • Justil
    #34
    a hasonlatod pocsék, az meg hogy te kétled, senkit nem fog az illetékesek közül meggátolni abban, hogy megcsinálják. idő kérdése, mint minden.

    2Tomasz Man:
    az ember problémáinak megoldásához meg rohadtul nem kell MI, ezeket a problémákat ugyanolyan könnyen meg lehetne oldani ahogy létre is hozták azokat...
  • RecoPhile
    #33
    http://www.ekultura.hu/mutat.php?id=3892
    http://www.ekultura.hu/mutat.php?id=3704
  • RecoPhile
    #32
    Van is erről szóló sci-fi könyv. :)

    Brandon Hackett (Markovics Botond) A Poszthumán döntés
    Szerintem nagyon jó kis olvasmány, nekem legalábbis tetszett :)
    Most olvasom ugyan ettől a fazontól az Isten Gépei. :)
  • hdo
    #31
    Hát az a vulkanizált gumi is marha komplex ha úgy vesszük, mégis elég volt a feltalálásához csak annyi hogy a bácsi otthagyta a kályhán túl sokáig :P A nitroglicerin se egy egyszerű dolog, mégis elég volt a dinamit feltalálásához annyi, hogy a lyukas tartályból kifolyjon a timföldre, ami a rázkódás ellen volt a szekéren a tartályok alatt... satöbbi. Programozási "hibák" meg ezrével fordulnak elő egy fejlesztés során.
  • drfaust
    #30
    Az M.I túl komplex ahhoz, hogy csak úgy véletlenül létrejöjjön. Én az M.I létrejöttének a legnagyobb valószínűséget az internetes hálózatban látom, de ennek a lehetőséget is csak nagyon kicsire becsülöm!
  • hdo
    #29
    Ahogy az emberiség legfontosabb találmányaival is, ezzel is az fog történni hogy valaki elkövet valami bakit, aminek a folytán véletlenül sikerül megalkotni. "Isten is kockázik."
  • drfaust
    #28
    Kétlem, hogy az ember képes megalkotni az M.I-t! Ezt körülbelül ahhoz hasonlítanám, hogy a tyúk megtervezi, összerakja és ki is költi a tojását.
  • darkhill
    #27
    nem kell jobbat alkosson a mesterséges inteligencia lényege h ők is tudnak fejlődni tovább, okosodni stb stb. ha butább is akkor is lehet h leköröznek :S
    Ajjaj :( Doomed
  • mathe
    #26
    HAL 2008?:O :D
  • Smithie
    #25
    Még a végén tényleg terminátorok végeznek velünk...
  • johnsmitheger
    #24
    Az emberre fog így tekinteni, és megpróbálja majd leformázni, ha sokat ugat :D
  • xizor
    #23
    Meg aztán hülye lesz az ember olyat csinálni ami jobb nála :) Alapvető ösztönök ellen nem lehet mit tenni.
  • kvp
    #22
    "Őööö... Nem azért mondom, de Magyarországon jó pár éve, évtizede(?) folynak ilyen kutatások. Csináltak már ez alapján az agy struktúráját utánzó csipeket, vagy pl a szem ideghártyáját is akár helyettesítő implantátum prototipusokat."

    A reszben magyar tervezesu CNNA chipekbol vettek is parat az amerikai raketavedelmi pajzshoz. Egyebkent a fejlsztoi keszlhethez mellekelt egyik demo pont optikai celfelismerest es kovetest vegez. Most rajottek, hogy ha a hagyomanyos 2D matrixot kiegeszitik es 3D-s feedback/feedforward rendszerben hasznaljak, akkor egy tobbretegu neuralis halozat is futtathato ilyen chipeken.

    Ha az alap architekturat kiegeszitjuk egy adatvezerelt felteteles utasitasvegrehajto egyseggel, akkor a rendszer programozhato akar kodtoresre vagy bonyolultabb dontesi mechanizmusokra is. A megoldas lenye egy neuralis halot hasznalo asszociativ tomb es egy fuzzy logikara epulo donteshozo aramkor. Erdekes, hogy ezek a rendszerek pont ugyanugy tevednek mint a biologiai mintaik. A diplomamunkanban leirt megoldas peldaul ugyanugy ment neki az ablakuvegnek mint a kisebb madarak es a megoldas is ugyanugy az uveg matricazasa volt, de amerikaban a darpa sivatagi autoversenyen kezdetben problemat okozott a finom halos drotkeritesek es a vekonyabb torzsu fak felismerese is. (a gyoztes auto neuralis alogoritmust hasznalt a videokamerak kepeinek feldolgozasara)
  • gkalcso
    #21
    Akkor időszerű lesz az Asimov törvényeket előszedni.

    Reggaester:
    Hátha egy chipben továbbélsz :P

    maestro85:
    >önnálló gondolatokra nem képes
    A számítógépekben is van véletlenszám generátor...
  • darkhill
    #20
    Miért siettetjük ezt a történetet? Abba biztos vagyok h a robotokba jo lesz egy mesterséges agy és h a robotok sokat fognak segiteni a jövöbe de nekem nincs kedvem robot lázadáshoz mind Matrixba! Remélem a M.I. nem lesz feltalálva a kövi 15 évben!
  • Cat 02 #19
    Hát hajrá, pont mostanában vettük suliban az agyat, hát ha ezt megcsinálják...
  • Tomasz Man
    #18
    Igazából most kéne elkezdeni a kutatást az emberi agyak összekapcsolódásának lehetőségeiről, s akkor talán(!) már 50 év múlva lenne egy többszáz emberi agyból felépülő szuperintelligens-agy, amit/akit sok mindenre fel lehetne használni, kezdve a gazdasági és ipari problémák megoldásától a hadászati fegyverek kifejlezstéséig bezárólag. Az egészben a legjobb, hogy nem kell előre programozni, lévén hogy ez egy egyberi agy, így a gondolkodása is sokkal összetettebb lehetne, mint a mostani szoftverek vagy robotok szintje. De ilyet most úgysem fognak engedélyezni, a mostani emberjogi szervezetek.
    Egy ilyen jövő is eljöhet még a jövőben...
  • who am I 7
    #17
    Zsindiai.
  • Zoliz
    #16
    Ez indiai vagy zsidó ez a faszi?
  • Reggaester
    #15
    De jó, hogy akkor én már rég leszek kaparva valahol.
  • RecoPhile
    #14
    egy-két száz év múlva majd mesterségesen megnövelik az emberek agyi kapacitását
    és jönnek a kiborgok
  • lac111
    #13
    Mert Te mi alapján hozod meg a döntéseidet?
  • Lazarus
    #12
    A skynet is a bejövő információk alapján hozott döntést, az volt a parancs hogy védje meg az embert. Ennek eredményeképpen kiirtotta az emberekre legveszélyesebb tényezőt :P
  • maestro85
    #11
    Nekem a cikkből az derül ki, hogy csak a bejövő információk alapján hoz döntést, tehát önnálló gondolatokra nem képes, mint pl. fodítsuk a nem létező robothadsereget az emberek ellen és éljünk nélkülük egy jobb és szebb világ reményében...
  • NEXUS6
    #10
    Őööö... Nem azért mondom, de Magyarországon jó pár éve, évtizede(?) folynak ilyen kutatások. Csináltak már ez alapján az agy struktúráját utánzó csipeket, vagy pl a szem ideghártyáját is akár helyettesítő implantátum prototipusokat.

    Ezekben a csipekben csak néhány ezer párhuzamos neurális egység van, ami jó sok nagyságrenddel eltörpül az agyban levő bonyolult hálózathoz képest.

    Szal lehet hagyományos számítógépen szimulálni egy 55 millió agysejtet tartalmazó agyacskát, de erre egy ilyen csipekből épített szuperszámítógép sokkal alkalmasabb lenne, kb 1000X lenne gyorsabb.
    Mondjuk még így is szuperszámítógép nagyságú lenne az egész. Szal még jó néhány évtizedre vagyunk, az emberrel összemérhető, azzal analog működő mesterséges intelligenciától.
  • loky
    #9
    Dehogy elég...ezt ők is elismerték:

    "...a finanszírozás mértéke elégtelen lehet egy ilyen mérvű projekthez..."
  • atlagember
    #8
    És erre a projektre ötmillió dollár elegendő? Ez számomra elég hihetetlen.