Hunter

Egereknél már megvalósítható a szelektív emléktörlés

Rágcsálókon végzett kísérleteik során egy amerikai orvosi egyetem tudósainak sikerült szelektíven és biztonságosan törölniük új és régi emlékeket.

Ehhez egy, az agy sejtkommunikációjában kulcsfontosságú szerepet játszó protein segítségét használták fel. "Bár az emlékek nélkülözhetetlenek a tanuláshoz, a túléléshez és az alkalmazkodáshoz, az akadályozó emlékek, mint a poszttraumás háborús emlékek, vagy az egyéb nem kívánatos félelmek szelektív eltávolítása sok embernek teheti jobbá az életét" - magyarázta dr. Joe Z. Tsien, a Georgiai Orvosi Egyetem Agy- és Viselkedéskutató Intézetének társigazgatója.

Tsien a Neuron szaklapban írja le, hogyan talált rá a kizárólag az agyban előforduló aCaMKII-re, ami az NMDA (N-methyl D-aspartate) receptorok egyik fő jelző molekulája. Az NMDA receptorok az idegsejtek sejtfalába épült fehérjék, amik más neuronoktól fogadnak üzeneteket, vagyis jelfogó fehérjék. Tsien felfedezte, ha az aCaMKII esetében túltermelődést idéz elő, miközben egy emléket visszaidéztet, az emlék kitörlődik. Tsien a sejtek bejárati ajtajának nevezte az NMDA receptorokat, melyek egy nyílást biztosítanak a jelző molekulák, mint a kalcium számára. Két sejt között a szinapszisok jelentik a kommunikációs pontot, az NMDA receptorok pedig az üzenet fogadó végén helyezkednek el.

Egy emlék létrehozásához az NMDA receptor aktiválódik, ami AMPA (alpha-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic acid) receptorok beékelődését eredményezi a fent említett szinapszisokba, melyek megerősítik a több százezer neuron közötti szinaptikus kapcsolatot. A tudósok szerint az aCaMKII fontos szerepet játszik a tanulás során az AMPA receptorok szinapszisokba történő bejuttatásában, és a neuronok közötti kapcsolatok erősítésben.

Az emléknek négy jól elkülöníthető szakasza van: a tanulás, a megszilárdítás, a tárolás és a felidézés. Mivel a kutatóknak nem állt rendelkezésükre olyan technika, amivel gyorsan manipulálhatnák a proteineket, elég nehéz volt a szakaszok molekuláris mechanizmusainak a boncolgatása. Tsien csapata kifejlesztett egy hatékony kémiai-genetikai módszert, ami lehetővé teszi számára, hogy egy inhibitorral - egy a vegyi folyamatok lefolyását gátló anyaggal - azonnal ki- és bekapcsolja az aCaMKII-t egy genetikailag módosított egérben, amiben túltermelődnek a jelző molekulák. Így pontosan tanulmányozható, hogy mi történik, ha felborul a természetes egyensúly az emlékfelidézési szakaszban.

Akárcsak egy ember, akit traumás sokk ért, az egerek is képesek rendkívül hosszan tartó érzelmi emlékek létrehozására egy bizonyos helyről, ha például egy enyhe áramütést szenvednek el az adott területen. A kutatók bebizonyították, ha túltermelik az aCaMKII-t, az amúgy erőteljes emlék gyorsan törlődik amikor az állat megpróbálja felidézni, miközben más emlékei sértetlenek maradnak. Hasonló módon töröltek a tárgyfelismerő memóriából is. Az egereknek több játékot adtak, majd az egyiket kitörölték az emlékezetéből. "Minden alkalommal úgy érzi, hogy egy új játékkal találkozik" - mondta Tsien.

Bár a szelektív emlékek gyors törlése sokakat izgat, Tsien figyelmeztet, hogy még nagyon sok kutatómunkára lesz szükség, mielőtt a módszert embereken is alkalmazhatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #71
    ennyi. ellenben pölö ezzel a fazonnal, a kínai gyógyítás, nem gyógyítás, hanem betegség megelőzés, erre van szükség. Ennyi erővel tessenek LSD-ét osztogatni, hiszen az tudattágításra is alkalmatos, és akkor húú, de jó lesz, meg lehet érteni a valóságot, az igazságot, mindezt a hazugságon át... gratulálok... sőt, tessenek nekünk jó kis programokat szervezni, nagy kirándulásokat, szép hölgyekkel, és férfiúkkal, boldog háttérrel, miközben mondjuk rakodjuk a kezünk alatt futó gépsort, és akkor és akkor még a munkánk alatt is de boldogok leszünk... egyszer merjen valaki chipet ültetni a gyermekembe, ami a neuronhálózatába babrál, az lesz az első, hogy embert kell öljek...
  • Tetsuo #70
    Foleg a Matt Daemon nevu embereken..
  • fv #69
    Amúgy ezt titkosügynököknél fogják alkalmazni. Bevetés előtt törlik azokat az információkat, amiket rossz lenne, ha kiszednének belőlük, ha esetleg lebuknak.

  • AzUs #68
    inkább a szelektív emlékadással foglalkoznának -.-
  • remark #67
    "vannak emberek akiket elraboltak megerőszakoltak esetleg és ettől egész életükben szenvednek"

    Beletrafaltal hogy mikent oldanak meg mostanaban problemakat: SEHOGY. Mert soha sem az okokat orvosoljuk, hanem tunetet. Ez jellemzo a politikara is es az egeszsegugyre is. Miert nem az OKOKAT keressuk meg es teremtunk olyan eletkorulmenyeket, ahol tobb az egeszseges ember, azaz kevesebb a problema?
    Nekem nem az az igenyem, hogy az egyre nagyobb szamban problemakkal kuzdo embereket egyre hatekonyabban tunetmentesitik. Ez nem gyogyitas, ez nem egeszsegugy. Ez betegsegugy.
  • remark #66
    "A legnagyobb gond, hogy ez nem szelektiv, tehat a kezeles alatti osszes aktiv terulet serul, igy a motorikus rendszerek (mozgas,legzes,erzekszervek,stb) is."

    Ilyen szempontbol hasonlit arra ahogy a rak vagy az AIDS ellen kuzdunk, nem? Problema van? Irtsuk ki a szervezet minel nagyobb reszet a biztonsag kedveert, igy legalabb BIZTOS hogy az ember mar soha nem is fog meggyogyulni. Ez az alapelv?
  • remark #65
    "Mien veszélyes lenne ez egy vallás kezében."

    En csak azt nem ertem, hogy miert csak egy "geptol" tartunk. Mikor ugyanezeket a modszereket "gepek nelkul" alkalmazzak tomegeken, akkor az miert kevesbe veszelyes? A tomegmanipulacionak tudomanya van, es alkalmazzak is a modszereket ma is. Megsem fel senki tole. Miert? Mert senki sem tud rola semmit.
    A marketing es a public relation (PR) is ezekre a technikakra epul. Azt pl. ki hallotta mar, hogy azert lett "public relation" es nem propaganda, mert a propaganda szohoz "rossz emlekek" tapadtak mar. Hat jol megoldottak a problemat, kitalaltak egy masik nevet, es igy hirtelen senki sem tart tole.
    Nos, mint lathato, nincs itt mit kitorolni, igysem-ugysem emlekszunk mi semmire sem.
  • remark #64
    A mai orvostudomanyrol annyit, hogy mar most is mindenhatonak erzik magukat, es altalanosan elfogadott tetel, hogy a tarsadalomnak a betegsegbol a beteget annak akarata ellenere is kotelessege kigyogyitani. Mert senki se elje ugy le az eletet, hogy masokkal szemben hatranyos helyzetben van, a kulonfele "betegsegei" miatt.

    Na most ha nekem nem tetszik a jelenlegi rendszer, es ennek hangot adok, akkor en "hatranyos helyzetbe kerulok" (a rendszer haszonelvezoi egybol elkezdenek ugatni ram, hogy kussoljak mar). Es a megoldas is logikus: kitalalnak valami mentalis alapu betegseget (mint amilyen a hiperaktivitas), ahogy az most mar tobb-tiz eve gyakorlat, a betegseg kap majd valami hangzatos nevet, es ezek utan megnyilik az ut elottuk ahhoz, hogy a hozzam hasonlokat betegnek nyilvanitsak, es kigyogyitsak betegsegukbol... ;-)
  • remark #63
    Kapcsolodik a temahoz, hogy tegnap pont azt hallgattam a radioban amint a "szakerto" azt fejtegette hogy "szerinte" a jovoben a szavazati jog megadasat majd kotelezo "agy-szkenneles" fogja megelozni. Bedugod a fejed a buraba, es majd a szakertok megmondjak, hogy szavazhatsz-e. Mert akinel "valami" nincs rendben, az csak ne szavazzon.
  • remark #62
    "Ki akarja elvenni az emlékeidet?"

    Jelenleg nincs is nagyon mit elvenni... ;-) Ennek az elveszik az "emlekeidet" kerdesnek nem a valo vilagot szinte teljesen ignoralo, es ahelyett az illuziovilagot valaszto tomegekkel kapcsolatban van jelentosege. De tudom, aki olyat mond mint en, annak az orvos maris javasolja az "agykorrekcios" beavatkozast, hiszen aki ilyet mond annal "valami nincs rendben"... Hat, ilyen vilagban elunk. ;-)