Hunter

Memóriajáték­ban a csimpánzok a jobbak

Három fiatal csimpánz alaposan helybenhagyta a japán egyetemistákat egy számítógépes memóriajátékban.

A hallgatók még csak meg sem tudták szorítani a majmokat. Az egyik csimpánz, az ötéves Ayumu, aki szabadidejében önállóan vásárolgat a helyi árukiadó automatákból, volt amikor 76%-os pontossággal teljesített a játékban, míg a felnőtt emberek átlagos teljesítménye csak 36% körül mozgott. A tanulmány elsőként demonstrálta, hogy bizonyos körülmények között a csimpánzok emlékezete jobb az emberekénél, miközben a biológusok által általánosan elfogadott nézet szerint az ember az agybeli tevékenységek minden területén felülmúlja a majmokat.

A klasszikus memóriajátékok mintájára készült szoftver egytől kilencig jelenített meg számokat egy érintőképernyőn, melyek bizonyos idő elteltével üres négyzetekké alakultak. Ezeket - visszaemlékezve a mögöttük rejtőző számokra - emelkedő sorrendbe rakva kellett végignyomkodni a siker érdekében. A csimpánzokkal természetesen megtanították a számokat, és azok sorbarendezését is a fenti tartományban. A feladat nem nehéz: az embereket leginkább a számok első megjelenésének időtartamával lehet megzavarni. Minél rövidebb időre tűnnek elő a számok, annál gyengébb a találati arányunk, ami viszont érdekes módon nem mondható el a csimpánzokról.


"A fiatal csimpánzok ebben a memória feladatban jobbak, mint az emberek. Egy szemvillanás alatt megjegyzik a számokat, teljesítményükre nincs hatással a számok megjelenítésének időtartama" - foglalta össze tapasztalatait Tetsuro Matsuzawa, a Kyoto Egyetem Főemlős Kutató Intézetének professzora, aki az intézet igazgatójával, Sana Inoue-val közösen végezte el a kísérletsorozatot.

Matsuzawa szintén tapasztalatból beszél, maga is megpróbálkozott a csimpánzok legyőzésével egy öt számból álló sorozat kirakásában, melynek tagjai 210 milliszekundumra villantak fel a versenyzők előtt. A kutatók a fiatal csimpánzok anyaállatait is megmérették a feladatban, ám ők is rosszabbul teljesítettek Ayumunál és társainál, amit a kutatók az eidetikus látás nevű jelenségnek tudtak be. Ez egy speciális memóriaképesség, amivel egy pontos, részletes képet tudunk visszaidézni szinte fényképszerűen egy összetett eseményről vagy sémáról. A legtöbb gyermek rendelkezik ezzel a képességgel, viszont ez az idő múlásával megkopik.

A vadon élő csimpánzok a fán érő gyümölcsök felméréséhez, harcosaik hierarchikus pozíciójának számontartásához, és ellenségeik elhelyezkedésének gyors feltérképezéséhez használják ezt az adottságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Artak #59
    Az azért nem igaz, hogy az almaecetben nem lehet más mint az almában. Mert az ecet ha jól tudom erjesztéssel készül. Ami során mint tudjuk a baktériumok a már meglévő anyagokból újakat képesek előállítani.
    Ugyanez igaz a vörösborra is. Nem teljesen ugyanazokat a dolgokat tartalmazza mint a szőlő.
    Az anyag lehet hogy megmarad, de azért korántsem mindegy, hogy kapaszkodnak egymásba a kicsiny molekulácskák. :)
    Az a "mint tudjuk" kicsit tudálékosan hangzik de nem annak szántam. :)


  • babajaga #58
    Szent-Györgyi Albert egyszer nevetve mesélte hogy kitöltettek vele egy "intelligenciatesztet" és 68 pontot kapott. Ezek szerint én egy egészen hülye ember volnék? Kérdezte tőlünk.
  • babajaga #57
    Mondjuk az meg az emberi együgyűséghez tartozik hogy azt hiszik hogy a vörösbor a vérképzést segíti.A szőlőben igazad van mert jó pár éve az almaecetért álltak sorba a boltokban egyiknek sem volt annyi esze hogy az almaecetben nem lehet más mint az almában (anyagmegmaradás).Most voltam a Harvardon, ott még nem tudnak arról hogy a kémiai törvények érvényüket vesztették, megváltoztak volna.
  • babajaga #56
    Na most egy kicsit eltévedtél, mert a ragadozó azt jelenti hogy mozgó élőlényekre vadászik és natúre fogyasztja őket.Az oroszlán is csak azért öli meg a zsákmányállatot hogy az ne ficánkoljon evés közben, Kevesebb "eszű" állatok az élőt is eszik. A rovar is "hús".
  • toto66 #55
    A csecsemő kor után van a kisgyermek kor...
  • Epikurosz #54
    na-na!
    A kis gyerek tényleg nem eszik husikát, csak tejcsit.
  • toto66 #53
    " Egy oroszlán nem él meg "hús" nélkül sokáig, de egy ember akármeddig"
    Ez nem teljesen igaz, a felnőtt ember "elvegetálhat" hús nélkül de a kis gyermek bele is halhat a vegetáriánus étrendbe!
  • who am I 7 #52
    Bocs, a sok hibáért, meg félig meddig értelmetlen mondatokért :D fakk..ma kidolgoztam magam, szal alig élek..és még mindig kellene csinálnom ezt azt ..Na mind1, én bajom..ez van, ha az embernek két élete van :D kár, hogy ilyenkor nem változik át a 24óra/nap 48-á"...
    Szal, nem tom, h mennyire folyik minden csapból, ez az agresszió, én most csak józan paraszti ésszel erre gondoltam :) , h amig nem jut el a csúcsig egy bizonyos faj, addig vhogy erőszakoskodni kell..hacsaknem lenne, az egyenlőség világa..ahol nincs csúcs :D de akkor maradtunk volna egysejtűek :D Szal, sztem, amig elértük azt, h ki tudjunk alakítani egy kezdetleges, intelligens civilizációt, addig oké az erőszak (állatokat ölni kellett...élelem miatt, meg pro-kontra, az állatok is ugyanúgy táplálkoznak, őlnek > fajfentartás), sajnos ez az élet egyik fontos tényezője.Viszont az emberek már eltúlozták, de kérdés az, hogy mondjuk erőszak nélkül, h fejlődik egy társadalom?Civilizáció?Háború nélkül, miért nem motiváltabbak egyes szegmensek?Miért kell ahhoz erőszak, h nagyléptékben fejlődjünk?Olajmaffia...ott meg pont fordítva van...Ők alkalmaznak erőszakot, h ne fejlődjünk...kezdetleges intelligencia.Mondjuk, ez az önző gén nagyon gec*, nem is nevezném intelligensnek ezeket a vezetőket, mert épphogy nem ölik le lassan a kisembereket a pénzükért..szóval nagyon szánalmas férgek az "állam" illúziójukkal együtt.
    Ellenben, ami nagyon fontos, az internet, mert qva sok embert össze tud fogni, és az értelmesebbek is megtudják vitatni a dolgokat/megtalálják egymást, intézkedni tudnak, csoportokat kialakítani esetleg...kiváncsi leszek, mi lesz a köv. lépcsőfök..evolúció rulz :) Kiváncsi leszek ki győz a végén, az intelligencia (ha kifejlődik egyszervégre), vagy az önző"én..(ez már régkifejlett:D)..NA mind1,sok lesz, reggel kelés, mert meló..áh..no comment.
    jóéjt
  • Epikurosz #51
    "esetleg az agresszió az élet fentartásához is szükséges?"

    igen, most ez folyik a csapból is.

    Meg az, hogy igyál vörösbort, mert akkor nem kap a szived infarktust.
    Ez utóbbira nekem megvan a frappáns válaszom: egyél piros szőlőt, az jobb, mint bor. Csak ugye ezt nem szeretik hallani a borászok.

    Az agresszió-progresszió páros viszonyán még gondolkodnom kell.
  • Epikurosz #50
    nekem az, hogy eszik növényt is, az nem zárja ki a ragadozó mivoltot.

    A kutya is megrág füveket, például.

    a medve is eszik málnát (legalábbis a meséskönyvekben :-).

    Én nem szűkíteném le a ragadozást arra, hogy hús nélkül elpusztulna.

    Különben, szerintem az oroszlán sem pusztulna el hús nélkül. Mondjuk, erre nem fogadnék, de amíg kicsi, ő is csak tejet iszik.

    A macska, amely szintén macskaféle, tejen is elél (valameddig).