Hunter

Mekkora erő lakozik egy agysejtben?

Elvileg egyetlen neuron is lehetővé teheti az emberek és állatok számára, hogy érezzenek, sugallja egy európai tanulmány, amit a Nature-ben publikáltak.

Az agy 100 milliárd neuronnal rendelkezik, a tudósok azonban azt vallják, hogy azok csak nagyobb hálózatokban tudnak gondolatokat és érzéseket előállítani. Ennek mond most ellen az a holland és német tanulmány, ami felfedezte, hogy egyetlen patkányneuron stimulálása is képes kiváltani az érintés érzetét. A kutatás jelentősége, hogy mindezt első ízben sikerült mérni emlősöknél.

Az emberi agy összetettsége és a számtalan gondolat, érzés és emlék tárolási elvei még ma sem ismertek teljes egészében. A terület kutatói szerint a feldolgozási folyamat kulcsai a különálló neuronok között kialakuló kapcsolatok, melyek legalább ezer neuront összefogó hálózatokat alkotnak. Ennek ellenére több, jóval egyszerűbb idegrendszerrel rendelkező lény, mint a gyümölcslegyek esetében egyetlen neuron is képes egészen jelentős szerepet játszani, a legújabb kutatások szerint pedig ennek a nagyobb, összetettebb aggyal rendelkező állatokra is igaznak kell lenni, csupán az elv igazolása maradt el eddig.

A németországi Humbolt Egyetem, valamint a holland Erasmus Gyógyászati Központnak végül sikerült stimulálnia egy különálló patkány agysejtet, ami azt mutatja, hogy az elegendő egy viselkedési reakció kiváltására. Ugyanakkor egy amerikai kutatási projekt azt a következtetést vonta le, hogy egy agysejt számítási képessége ennél jóval összetettebb is lehet, a különböző szinapszisokkal - a neuronok és más idegsejtek közötti csomópontokkal - képesek az ugyanazon sejtben elhelyezkedőktől függetlenül cselekedni. Ez könnyedén jelentheti azt, hogy egy neuronon belül a különböző szinapszisok teljesen eltérő információdarabokat tárolhatnak, vagy dolgozhatnak fel.

A szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy az összes neuronnak külön szerep jut, bizonyos esetekben viszont képesek lehetnek az önálló munkára, méghozzá mérhető eredményekkel. "A általánosan elfogadott modell szerint a hálózatok vagy tömbök hozzák a döntéseket, egy különálló neuron befolyása pedig elenyésző, azonban ez a kutatás és több nemrég napvilágot látott tanulmány sokkal fontosabb szerepet tulajdonít egyetlen neuronnak. Ezek a tanulmányok lejjebb viszik azt a szintet, amin lényegi számítás megy végbe az agyban" - összegzett dr. Douglas Armstrong, az Edinburghi Bioinformatikai Központ igazgatóhelyettese a BBC-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #83
    Mit nem fog kihasználni? Most is kihasználja.
  • dez #82
    Na de az agyban nincs ilyen képernyő...

    A gondolatok, és a többi dolog adatként, információként van jelen az agyban. De attól, hogy ott van, nem lesz belőle tudatosan átélt élmény.

    A korábbi elképzelésekkel ellentétben az agyban nincs olyan visszacsatolás, ami az adatokat összeszedegeti, és "átéli". De különben is, az adatok forgatása nem vezet átéléshez.

    Az állatoknak is van tudatuk, szóval nekik is van "képük".
  • n3whous3 #81
    Ezektől függetlenül rohadtul nem akar az ember agysejtjei külön is így működni, szóval szép és jó ez a tanulmány, de a természet nem fogja kihasználni (mert nincs rászorulva ugye...
  • sz4bolcs #80
    Amúgy érdekes ez a kódolt adat dolog is. Az agyban tárolódik a tapasztalásból származó adat? Mert szerintem akkor a májam is egy rakás adatot tárol mondjuk a tegnap éjjeli iszogatás tapasztalatából. Vagy egy még konkrétabb példával: a karom, amit egy hete bevertem egy rakás adatot tárol a fájdalmas tapasztalatból, és azt még közvetlenebbül most is érzem.
  • sz4bolcs #79
    Ami a monitoron látszik az is csak szétszórt, kódolt adatok formájában van a vinyón, vagy a gépen kívül, mégis megjelenik összefüggő valamiként.
    Hol a gondolat, az érzés a kávé ízéről, mikor megiszom? A szájban? A gyomorban? A nyelvben? Az agyban?

    Mi az a reális, egybefüggő kép, ami nem jelenik meg egy macska, bogár, rovar, vagy bármi más entitásnak?

    Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy egy számítógépben, vagy egy embertől különböző élőlényben ugyanúgy jelennek meg a képek, csak annyit, hogy ezek is csinálnak valami hasonlót.
  • dez #78
    Következtetni is lehet.
  • dez #77
    Mi utal rá? Sok kis dolog. De egy tapasztalat kiemelkedik közülük, és tudományos magyarázat sincs rá: a tudatos átélés. Hogy pl. úgy látsz te, az átélő entitás egy reális, egybefüggő képet, hogy az agyadban már csak szétszórt, kódolt adatok formájában jelenik meg. És így tovább.
  • Anotino #76
    Ha valamit sehogy sem lehet eszlelni, arrol nincs ertelme sokat beszelni. Mert ennyi erovel az ismert univerzumon tul lebeghet a semmiben egy orias makimajom es ez pont olyan valoszinu mint az osszes tobbi hasrautesszeru dolog.
  • sz4bolcs #75
    Jó kis téma. Mi lenne a lélek, ami van, vagy nincs?
    Hol található, milyen tapasztalat utal a létezésére?

    Tudjuk, hol jön létre a tapasztalat? Kívül, ahol a "tárgyakkal" érintkezünk, vagy valahol belül, esetleg mindez együtt?

    Hol vannak most azok a gondolatok, amikről azt képzeljük, hogy a halál után nem lesznek?
  • dez #74
    És? Ha számítógépet tudunk csinálni, akkor már mindent tudunk? Vagy mi?

    A kérdésem egyébként arra vonatkozott, hogy ki profitál igazán sokat (gondtalan élet), és a summa pozitív vagy negatív szám-e (környezetszennyezés, saját magunk kiirtása, stb.)?