Berta Sándor

A gyakorlatban is alkalmazható a PC-k gondolatvezérlése

Egy brit szakember olyan gondolatolvasó rendszert fejlesztett ki, amelyet az agysérült betegek is tudnak használni. A Paul Gnanayutham, a Portsmouthi Egyetem számítógép-tudományi szakértője által létrehozott készüléknek köszönhetően azok a súlyos agysérült páciensek is esélyt kapnak a kommunikációra, akiknek erre eddig nem volt lehetőségük.

Maga a rendszer egy laptopból, egy különleges homlokpántból és a speciális szoftverből áll. "Maga a technológia nagyon egyszerű, azonban jelenleg komoly problémát jelentenek a magas költségek. Olyan betegekkel dolgoztam együtt, akik traumás agysérülést szenvedtek, megbénultak vagy beszédképtelenné váltak és akiket étel- és italszondákhoz csatlakoztattak. Ennek ellenére sikerült a már meglévő technológiák segítségével elérnem, hogy ezek az emberek a gondolataikkal megmozdítsanak egy egérkurzort és így a kérdésekre legalább igen vagy nem válaszokat adjanak. A legfontosabb eredmény a kurzor mozgatása" - nyilatkozta Gnanayutham.

A megalkotott különleges homlokpánt hasonlít az EEG-berendezéseknél használt pántokhoz és képes összegyűjteni az agyhullámokat, valamint az izom- és a szemmozdulatokat. Az algoritmusok képesek a kurzormozgások meggyorsítására, ezáltal az adott személy sokkal könnyebb boldogul például a menükkel és az igen vagy a nem mellett köszönömöt is tud mondani, de fel tud keresni egy honlapot is.

A szakember elmondta, hogy a feladat ugyan nagy, de az eredmények nagyon is bíztatóak. Nyolc hónapon át együtt dolgozott egy súlyosan agysérült fiatalemberrel, akiről az édesanyja és egy nővér kivételével a környezete teljesen lemondott, mivel semmilyen módon sem tudott kommunikálni. Ez egészen addig így volt, amíg nem kezdte el használni Gnanayutham készülékét. A tudós szerint ezek az esetek is azt bizonyítják, hogy a technológiának ki kell szabadulnia a laboratóriumok és a klinikai tanulmányok jelentette béklyóból.

Az ő berendezése azt jelenti, hogy a technológia bárki számára elérhető lehet. A legnagyobb problémát jelenleg a rendszer túlzottan magas ára jelenti. Gnanayutham ugyanis a Brain Actuated Technologies cég Cyberlink-homlokpántját használja, amely 2000 dollárba kerül. A kutató ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a drága eszköz hosszú távon kiváltható ennek az összegnek a töredékébe kerülő szenzorokkal. Bármilyen furcsa is, a sikeres kísérletnek korántsem örül mindenki. A változás ugyanis azt jelenti, hogy a betegekkel ismét foglalkozni kell és ezt sok orvos, de számos hozzátartozó is nehezen viseli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Ja, igen/nem-et már 15 éve tudtak a hasonló megoldások. Ha valaki akart, már akkor össze tudott dobni párszáz dollárból hozzá egy mini-eeg-t, és írni egy nem túl bonyolult programot.

    Hogyhogy? Úgy, hogy ez a dolog nagyon messze van a valódi "gondolatokkal irányítás"-tól.
  • dez #8
    Biztos volt már kórházban, és látta, hogy nincs tömve Dr. House-okkal...
    (Egyébként szerintem az eredeti cikkben volt, vagy esetleg maga Dr. Gnanayutham mondta az interjúban, most nincs időm elolvasni a linkelt cikkeket.)
  • Epikurosz #7
    Az lesz a király, amikor csak rágondolok egy betűre vagy szóra, és a számítógép leírja. Mindig utáltam gépelni, egy ilyen fejpántra befizetnék. Gondolom a helyesírás-ellenőrzés gyári funkció lenne.
  • Tomasz Man #6
    Sokan vannak úgy, hogy már nem akarnak több anyagi áldozatot hozni, mint például az én szomszédom is.... Ez van mostanában, bár a múltban még annál is hamarabb lemondtak róluk, úgyhogy ezt akár fejlődésnek is felfoghatjuk.
  • Inquisitor #5
    Hmmm. Az OCZ NIA fejpántot vagy fél éve kapni, és valamivel többet tud egy Igen/Nem jelzésénél.
    Nemsokára meg jön az Emotiv Epoc cucca is, az meg még sokkal többet tud.
    És igazán egyik sem olyan drága ...
  • Turdus #4
    Nem is olyan régen itt olvastam egy cikket, amiben arról volt szó, hogy ilyen BCI már kereskedelmi forgalomban is kapható. Majdnem rendeltem is egyet, de úgy gondoltam, várok még egy kicsit, míg több vélemény lesz. A linket keresem, de úgy emlékszem, 50eFt körül volt az ára.
  • Epikurosz #3
    Nem örül?!
    Jean, kérem a nyaktilómat!

    Stephen Hawking bácsinak ez még jól jön.
  • Muraton #2
    Nem csak az orvosok 99%-a ba**ik gyógyítani!
  • lamer the true #1
    "Bármilyen furcsa is, a sikeres kísérletnek korántsem örül mindenki. A változás ugyanis azt jelenti, hogy a betegekkel ismét foglalkozni kell és ezt sok orvos, de számos hozzátartozó is nehezen viseli."

    Ezt meg honnan a fenéből szedte a kedves cikkíró?

    Vagy csak magából indult ki?