Hunter

Előmászott az Opportunity

A NASA Opportunity marsjárója közel egy esztendő után kievickélt az eddigi kutatási helyszínéül szolgáló Victoria-kráterből, hogy újabb felfedezetlen területek után nézzen.

"A marsjáró újra sík talajon van" - jelentette be az Opportunity-t távirányítással vezető mérnök, Paolo Bellutta a küldetés tudósokból és mérnökökből álló nemzetközi csapatának.

A marsjáró ugyanazt a 6,8 méteres útvonalat tette meg, amin 2007 szeptemberében leereszkedett a 800 méter átmérőjű kráterbe. A küldetés vezetői egy hónappal ezelőtt döntöttek úgy, hogy a marsjárónak el kell hagynia a "munkahelyét", a technikusok ugyanis ugyanolyan elektromos ingadozásra lettek figyelmesek az Opportunity bal első kerekénél, ami a Spirit jobb első kerekének meghibásodása előtt jelentkezett. A küldetés tervezői a távozás mellett voksoltak, a kráterfalon való felkapaszkodáshoz ugyanis minden kerékre szükség volt. Az Opportunity sikerrel zárta a Victoria-kráter felderítési munkálatait, összegzett a pasadenai Sugárhajtómű Laboratórium (JPL) projektjének vezetője, John Callas.

A sokat látott szerkezet a Meridiani síkságán barangolhat tovább, megvizsgálva többek között a kráter környezetét és a területen található öklömnyi kőzetdarabokat, melyeket a geológusok szerint erőteljes meteorit becsapódások hozhattak a felszínre. Ezek a kövek színükben és összetételükben is eltérnek a terület felső rétegeit alkotó homokkőtől, amit a Mars viszontagságokkal teli közege inkább porrá zúz, mintsem feldarabol. Ezért gyanítják a kutatók, hogy a töredékek valahonnan máshonnan származnak, tehát vagy meteoritokról, vagy több száz kilométerrel távolabbról kilökődött törmelékről lehet szó.

Az Opportunity 55 hónap marsi szolgálat után tért vissza a leszállóhelyéül is szolgált Meridiani Plánumra, ahol utolsó célpontja fogja várni. Ennek mibenlétéről csak a kőzetek vizsgálata után fognak dönteni a küldetés tervezői. A legesélyesebbnek két erodált kráter számít, melyek csak néhány kilométerre fekszenek a Victoriától északra. Bruce Banerdt, a JPL tudósa szerint a málladozó kráterperemek olyan kőzetekből állhatnak, amik egykor mélyen a felszín alatt helyezkedtek el, a krátereket kialakító becsapódások azonban a felszínre emelték azokat.

Egy másik lehetőség, hogy a marsjárót átirányítják a Victoria-kráter déli oldalára, erre könnyebb lenne a jármű haladása is, mivel a síkság némi lejtést mutat a déli irányba, illetve szintén ennek köszönhetően a déli oldalon jó esély van az eddig tanulmányozottaktól mélyebb geológiai rétegekből származó kőzetek felfedezésére, melyek sok újdonsággal szolgálhatnak a bolygó földtani múltjáról, tette hozzá Banerdt.

Ha a három hónapos szolgálatra tervezett marsjárón még ezután sem mutatkoznak a krónikus fáradás jelei, akkor négyévnyi kutatómunka után eljuthat egy valóban hatalmas kráterhez, ami 15 kilométerre található a Victoriától déli irányba. Ez azonban már Banerdt szerint is nagyon optimista feltevés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #20
    Bátyám Horvátországban járt 1 hete és éppen belefutott egy számítógép kiállításba. Voltak ott olyan cuccok amik a C64 és Amigához képest is vénnek minősültek. 90%-uk működött.
  • Epikurosz #19
    Juj, te is előmásztál?
    :-)
  • HUmanEmber41st #18
    Aha thx!
  • kukacos #17
    6.8 kilométer lesz az a 6.8 méter?
  • kvp #16
    "Milyen típusú az a 16 éves laptop? Amiga? C64? :D És milyen még ma is használható program fut rajtuk? Vagy mire lehet egyáltalán ma használni?"

    A regebbi Toshiba gyartmanyu, ibm 486slc25 processzorral. 10 inches gep, 8 inches 480p-s tft-s szines lcd-vel. (akkora mint egy asus eee) Ezen egy sajat embedded rendszer fut ami rs232c-s soros porton kommunikal a vezerelt hardverrel. (oke, nem mindenki epit robotokat, de nekem erre eppen megfelel, a mars roverek is csak 33Mips-esek)

    A masik egy sima 400Mhz-es PII-es thinkpad. Ha van eleg ram a gepben (pl. fel giga), akkor alapvetoen egy 400Mips-es gep is boven eleg bongeszeshez. Regen ezt hordtam lanparty-kra, a diablo es a starcraft azota is fent van rajta. Anno a kenyelmes billentyuzete miatt vettem meg.
  • kvp #15
    "Na ezt a marhaságot meg honnan szedted ? De tényleg?"

    A tervek pulbikusak...

    "Azzal tisztában vagy hogy mi történik a műanyagokkal vagy a fémekkel mikor kiküldöd őket az űrbe ?"

    Nem mind szereti azt a kornyezetet. Tobbek kozott ezert van a kis robotok elektronikajanak jo resze egy vedett dobozba csomagolva. A tudomanyos muszerek egyedi fejlesztesuek es maga a jarmu is, de a felhasznalt alkatreszek jo resze sima kereskedelmi termek. A kozponti egyseget peldaul 1996 ota lehet kapni, alapvetoen egy katonai minositesu embedded ibm ppc-rol van szo vxworks-el. Meg a gondot okozo hirhedt filerendszer kodot is keszen vettek.

    A lenyeg, hogy nem annyira a specialis technologia tehat rola hogy mukodnek, hanem a tervezok kreativitasa es a meglevo technologiak helyes hasznalata. En szurkolok nekik, hogy meg jo ideig ott rohangaljanak a Marson.
  • HUmanEmber41st #14
    Milyen típusú az a 16 éves laptop? Amiga? C64? :D
    De komolyan érdekel..
    És milyen még ma is használható program fut rajtuk? Vagy mire lehet egyáltalán ma használni?
  • Balu0 #13
    kvp: "Egyebkent az alkatreszek jo resze kereskedelmi termekekbol van, tehat semmi kulonleges nincs bennuk,... "

    Na ezt a marhaságot meg honnan szedted ? De tényleg?

    Egy csavarja nincs ami nem speckó erre a célra gyártottak...

    Azzal tisztában vagy hogy mi történik a műanyagokkal vagy a fémekkel mikor kiküldöd őket az űrbe ?

    Külön iparág létezik űreszközök gyártására , by the way itthon is van cég aki ezzel foglalkozik...
  • Lazarus #12
    :o
  • Narxis #11
    Ne ejhazz már te szerencsétlen.