Hunter

Nagyfelbontású képeken és 3D-ben a Phobos

Miközben a Phoenix irányítói a NASA-nál túlléptek az eddigi problémákon és végre sikerült az egységgel megízleltetniük a marsi vizet, a Mars Express európai csapata sem tétlenkedett és közzétették a parányi hold, a Phobos eddigi legrészletesebb fényképeit.

Az európai szonda július 23-án közelítette meg a Mars holdját, a középponttól mindössze 100 kilométeres távolságra. Azon túl, hogy minden korábbinál részletesebb fotókat küldött vissza a Földre, nagy felbontású sztereo kamerájának (HRSC) segítségével három dimenzióban is elénk tárul a Phobos. A tudósok körében "kis szabálytalan égitestként" emlegetett hold 27 km x 22 km x 19 km, egyike a Naprendszer legsötétebb objektumainak, a ráeső napfény nagy részét elnyeli. Eredete kétesélyes: vagy egy foglyul ejtett aszteroidáról van szó, vagy egy bolygócsíráról, a bolygókat létrehozó anyag egy halmazáról.


A Phobos 3D-ben

A HRSC felvételek - melyek jelenleg is feldolgozás alatt állnak - igen nagy értéket képviselnek a holdat tanulmányozó tudósok számára. A Mars Express által lesugárzott adathalmaz több kis magasságú átrepülés eredménye, amit az elmúlt három hét során hajtott végre a szonda. A legélesebb képek felbontása eléri a méterenkénti 3,7 pixelt. A felvételek összesen öt csatornán kerültek rögzítésre a háromdimenziós feldolgozás és a felszín fizikai tulajdonságainak elemzése érdekében.

Több más űrszonda is készített már képeket a Phobosról, azok azonban azon túl, hogy felbontásban sem vehették fel a versenyt a Mars Express fotóival, nem fedték le a hold teljes korongját sem. Szintén első ízben tárul fel ilyen nagy felbontásban a Phobos túlsó oldala - a hold akárcsak a Föld kísérője, mindig ugyanazt az arcát mutatja a bolygó felé. A túloldalról utoljára az amerikai Viking küldetés juttatott el felvételeket a Földre, jövőre viszont indul az orosz Phobos-Grunt minta-visszajuttató küldetés, ami a tervek szerint szintén a Marstól távolabb eső oldalon fog leszállni. Nem csoda, hogy az oroszok különös érdeklődéssel várták a HRSC felvételeit, hogy jobban felmérhessék a lehetőségeket és kielemezzék az általuk kijelölt leszálló helyeket.


A Phobos-Grunt lehetséges leszállóhelyei a hold árnyékos oldalán

A hold rendkívül barázdált felszínét egészen tisztán lehet látni a képeken. A barázdák eredete a mai napig vitatott, nem tudni hogy a becsapódások által kilökődött anyagokból képződtek-e, vagy a felszíni regolit csúszik be belső repedésekbe. A képeken legalább két barázdatípus figyelhető meg, melyek elsősorban orientációjukban térnek el egymástól. A sztereo megfigyelésekkel szerkezeti elemzések és egy digitális terepmodell, vagyis egy domborzati adatokkal rendelkező háromdimenziós felszín-térkép készíthető, emellett a fotometrikus csatornák lehetővé teszik a hold regolitjának milliméteres vagy akár mikronnyi méreteken történő elemzését is.

A felvételek minősége nem csupán a műszereknek köszönhető, a földi irányító csapat is mindent megtett technikailag a sikerért. A mérnökök a tudósokkal közösen munkálkodtak a Mars Express pályájának optimalizálásán, a lehető legjobb képek elérése érdekében. A megfigyelésekhez még egy speciális manővert is bevetettek, "megfaroltatva" az űrszondát, azaz a jármű testét a haladási iránnyal ellentétesen kezdték forgatni, jelentősen csökkentve azt a sebességet, amivel a célpont elhalad a kamera előtt. Ennek köszönhetően elkerülték a képek elmosódását, mivel a nagy áthaladási sebesség ellenére is elfogadható expozíciós időt sikerült biztosítani a HRSC számára.


A fura alakú, barázdált marsi hold a Mars Express felvételén

A kamera rendelkezik egy úgynevezett szuper nagyfelbontású csatornával (SRC) is, ami szintén működött az elrepülés során - ennek névleges felbontása 90 cm/pixel. Ahogy azt várni lehetett, a farolás ellenére is tapasztalható némi mozgásból adódó elmosódás ezeken a képeken, azonban a részletek többsége visszanyerhető lesz a feldolgozás folyamán, amit a berlini Freie Egyetem Földtudományi Karán működő HRSC főfelügyelő csoport végez folyamatosan a DLR Bolygókutatási Intézet munkatársainak közreműködésével. A HRSC Gerhard Neukum professzor nevéhez fűződik, a kamerát felügyelő tudományos csapat pedig 45 kutatót számlál 10 nemzet 32 intézetéből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #22
    Nekem van piros-hupilila szemüvegem és egész jól kidomborodik a phobos.
    És szétszedtem színekre is, de én fordítva raktam a két oldalt, a bal a jobb oldalra és úgy néztem őket h kitakartam a jobbot a jobb szemem elől a balt meg a bal szemem elől és "bandzsítottam" kicsit. Tűélesben jött a 3D-s kép, igaz kisebbnek láttam mint az eredetit.

  • Epikurosz #21
    légyszíves keress magadnak pajtásokat.
  • greg971 #20
    A Kúúúrosz szándékos és nem gépelési fogyatékosság
  • greg971 #19
    Figyelmesen olvastam értekezésedet Epikúrosz viselkedészavaraival kapcsolatban .

  • greg971 #18
    Olvasd már vissza mit is írtál utána csöpögjön a nyálad .. értelmezési és mondtatalkotási gondok a te problémakörödbe tartozóak .

    Nyaljál kecskebogyót
  • kvp #17
    "-a bal oldali kepet forditsuk meg"

    Ez a muvelet a fuggoleges tengely menten torteno tukrozest jelenti, tehat ekkor a kep bal es jobb oldala helyet cserel. Ezt fogja visszaforditani a zsebtukor. A jobb oldali kep marad amilyen volt. A sztereohatast az idezi elo, hogy a bal oldali kepet csak a bal szem latja, a jobb oldalit csak a jobb.
  • kvp #16
    Talan jo lenne ide is valami hasznalhato info:
    -vegyuk a 3d kepet
    -valasszuk szet szincsatornak szerint (ket szin van benne)
    -a szineket konvertaljuk at szurkeskalas formatumba
    -fogjuk a ket kepet, tegyuk egymas melle egy nagyobb kepre
    -a ket kep kozze kell egy kis res, kb. 1-2 cm a monitoron
    -a bal oldali kepet forditsuk meg

    Az eredmenyt ugy lehet 3d-ben megnezni, hogy egy elevel orrunk ele tett zsebtukorrel nezzuk a bal oldali kepet, mig szabadszemmel a jobb oldalit. Az eredmeny egy valodi 3d-s kep lesz, szintorzitas nelkul. Normal szines (truecolor) vizszintesen elhelyezett sztereokepeken a bal oldali kep megforditasa utan ugyanezzel a technikaval lehet megnezni oket. Ha szellemkepes, akkor a zsebtukor szogen kell allitani, amig a ket kep 'egymasba nem csuszik'. (ekkor jelenik meg 3d-ben)

    ps: Azert irtam ezt le, mivel 3d hardver vagy sztereoszemuveg nem mindenhol van, de zsebtukor/borotvalokozotukor szokott lenni.
  • Epikurosz #15
    Igen, gondoltam is, hogy te egy elfoglalt ember vagy, de kösz a linket, amit ismertem, de mindig jó az emlékeztető figyelmesség.
  • Muki100 #14
    A másik oldala a holdnak pedig a pokol maga :>
  • GyuriX2572 #13
    Démonok? (Doom)