20
  • Molnibalage
    #20
    Bátyám Horvátországban járt 1 hete és éppen belefutott egy számítógép kiállításba. Voltak ott olyan cuccok amik a C64 és Amigához képest is vénnek minősültek. 90%-uk működött.
  • Epikurosz
    #19
    Juj, te is előmásztál?
    :-)
  • HUmanEmber41st
    #18
    Aha thx!
  • kukacos
    #17
    6.8 kilométer lesz az a 6.8 méter?
  • kvp
    #16
    "Milyen típusú az a 16 éves laptop? Amiga? C64? :D És milyen még ma is használható program fut rajtuk? Vagy mire lehet egyáltalán ma használni?"

    A regebbi Toshiba gyartmanyu, ibm 486slc25 processzorral. 10 inches gep, 8 inches 480p-s tft-s szines lcd-vel. (akkora mint egy asus eee) Ezen egy sajat embedded rendszer fut ami rs232c-s soros porton kommunikal a vezerelt hardverrel. (oke, nem mindenki epit robotokat, de nekem erre eppen megfelel, a mars roverek is csak 33Mips-esek)

    A masik egy sima 400Mhz-es PII-es thinkpad. Ha van eleg ram a gepben (pl. fel giga), akkor alapvetoen egy 400Mips-es gep is boven eleg bongeszeshez. Regen ezt hordtam lanparty-kra, a diablo es a starcraft azota is fent van rajta. Anno a kenyelmes billentyuzete miatt vettem meg.
  • kvp
    #15
    "Na ezt a marhaságot meg honnan szedted ? De tényleg?"

    A tervek pulbikusak...

    "Azzal tisztában vagy hogy mi történik a műanyagokkal vagy a fémekkel mikor kiküldöd őket az űrbe ?"

    Nem mind szereti azt a kornyezetet. Tobbek kozott ezert van a kis robotok elektronikajanak jo resze egy vedett dobozba csomagolva. A tudomanyos muszerek egyedi fejlesztesuek es maga a jarmu is, de a felhasznalt alkatreszek jo resze sima kereskedelmi termek. A kozponti egyseget peldaul 1996 ota lehet kapni, alapvetoen egy katonai minositesu embedded ibm ppc-rol van szo vxworks-el. Meg a gondot okozo hirhedt filerendszer kodot is keszen vettek.

    A lenyeg, hogy nem annyira a specialis technologia tehat rola hogy mukodnek, hanem a tervezok kreativitasa es a meglevo technologiak helyes hasznalata. En szurkolok nekik, hogy meg jo ideig ott rohangaljanak a Marson.
  • HUmanEmber41st
    #14
    Milyen típusú az a 16 éves laptop? Amiga? C64? :D
    De komolyan érdekel..
    És milyen még ma is használható program fut rajtuk? Vagy mire lehet egyáltalán ma használni?
  • Balu0
    #13
    kvp: "Egyebkent az alkatreszek jo resze kereskedelmi termekekbol van, tehat semmi kulonleges nincs bennuk,... "

    Na ezt a marhaságot meg honnan szedted ? De tényleg?

    Egy csavarja nincs ami nem speckó erre a célra gyártottak...

    Azzal tisztában vagy hogy mi történik a műanyagokkal vagy a fémekkel mikor kiküldöd őket az űrbe ?

    Külön iparág létezik űreszközök gyártására , by the way itthon is van cég aki ezzel foglalkozik...
  • Lazarus
    #12
    :o
  • Narxis
    #11
    Ne ejhazz már te szerencsétlen.
  • NEXUS6
    #10
    Mondjuk ez a kráter nekem valami beomlott magmakamrának, vagy barlangnak tűnik inkább.
  • NEXUS6
    #9
    Bakker, hát ez még él!?;)

    Csak nehogy úgy járjunk mint az első Sztártrek mozifilmben a Vojágerrel. Ez is viszajön mint valami szupertranszformer és megkeresi a teremtőjét!;)))
  • Anomaly
    #8
    Az anyag nem vész el csak átalakul :)
  • Molnibalage
    #7
    És megy és megy és nem fogy ki az elem.
  • kvp
    #6
    Ahhoz kepest, hogy azert kuldtek le a kraterbe, hogy vegre le lehessen irni es belekezdhessenek egy uj project-be, egesz jol birja. A mernokok kozzul nem sokan gondoltak, hogy a szokasos eves pihenes utan meg fel is tud jonni, de ugy nez, hogy nagyon kitarto jarmuvekrol van szo. Egyebkent az alkatreszek jo resze kereskedelmi termekekbol van, tehat semmi kulonleges nincs bennuk, csak jol lettek megtervezve es osszerakva.

    "ezzel szemben az egy év garanciaidős laptopom egy év egy hónap után adta meg magát"

    Gyartotol es tipustol fugg. En egy halom regi hardvert hasznalok meg mindig, azzal a felkialtassal, hogy ha elromlanak akkor csere. Ehhez kepest van mukodo 16 es 10 eves laptopom (mindketto viszonylag durva fizikai behatasok utan, de egyben) es hasonlo koru gepem is (napi hasznalatban). Egy filleres aron vasarolt 4 centi hosszu 35 eves jatekmozdonyrol mar nem is beszelve. Neha elofordul, hogy valami jobban sikerul, mint amilyennek a tervezo szanja.
  • rigidus
    #5
    > De ez szerintem nem feltétlen baj mert aztán az a spórolós többlet pénz is allokálódik a piacon és abból még több, újabb földi termék lesz.

    ...amibol vegul ujabb foldi szemetkupac lesz. Egeszen addig amig szepen ki nem merulnek a fold asvanyi anyag keszletei.
  • item
    #4
    Ügyes kis szerkezetek!
  • Omega
    #3
    A földi termékeket az üzlet hívta életre, így azokon spórolnak, hogy nagyobb legyen a profit. De ez szerintem nem feltétlen baj mert aztán az a spórolós többlet pénz is allokálódik a piacon és abból még több, újabb földi termék lesz. A baj az hogy azon is spórolnak amin nem kellene.
  • Chocho
    #2
    Ejha.
  • mcganyol
    #1
    szóval azért ez tényleg sokmindent kibír.
    ezt nem úgy csinálták meg, mint a legtöbb "földi" terméket.
    gondolom a három hónap az elvárt minimum volt... ahhoz képest lassan öt éve üzemel. ezzel szemben az egy év garanciaidős laptopom egy év egy hónap után adta meg magát (alaplap) pedig semmi extrém hatás nem érte soha...