Hunter

Alkalmas az élet számára a marsi talaj?

Úgy tűnik, a Mars talaja elegendő tápanyagot tartalmaz az élet - vagy legalábbis némi zöldség - támogatására. A NASA Phoenix leszállóegységének előzetes elemzései szerint a bolygó talaja a vártnál jóval több lúgot tartalmaz.

A projekt tudósait saját bevallásuk szerint "megdöbbentette" a felfedezés, ami némi bizakodásra ad okot, már ami a marsi életet illeti. "Az élet alapvető követelményeit, tápanyagait találtuk meg, legyen az múlt-, jelen-, vagy jövőbeli" - mondta Sam Kounaves, a Phoenix küldetés vezető kémikusa, az Arizona Egyetem tudósa. Bár még több tesztet el kell végezniük, Kounaves szerint a talaj "nagyon barátságosnak tűnik, semmi nem utal arra, hogy toxikus lenne", így akár otthont is adhatna valamilyen primitív életnek, erre azonban jelenleg semmi sem utal.


"Ez az a talajtípus, ami nagy valószínűséggel még egy kiskertben is megtalálható - tudják a lúgos. Ebben például remekül megterem a spárga" - magyarázta. Amellett, hogy a vártnál sokkal kevésbé savas, a talajban magnézium, nátrium, kálium és más elemek nyomait is megtalálták. "Mindannyian megdöbbentünk az adatok láttán" - hangoztatta Kounaves.

A mérések egy köbcentinyi anyagon alapulnak, amit a Phoenix robotkarja vájt ki a talajból, 2,5 centiméter mélyre merítve lapátját. A mintát "nedves kémiai" technikával tesztelték, ami földi vízzel elegyíti a mintát, majd felhevíti az egység nyolc égetőkamrájának egyikében. A pH elemzés szerint a minta pH értéke 8 és 9 között van, 7-nél semleges, alatta az oldat savasnak minősül, míg a 7 feletti pH azt jelenti, hogy lúgos. A legtöbb növény az 5,5-7 közötti értékeket kedveli, de vannak, amik kifejezetten a lúgos - lásd spárga - és kifejezetten a savanyú talajt preferálják.

Múlt héten a küldetés tudósai megerősítették, hogy vízjeget találtak, a Phoenix azonban mindeddig nem észlelt szerves szénre utaló jeleket, ami nélkülözhetetlen eleme az általunk ismert életnek. "Összességében egy földi talajra bukkantunk, leszámítva a szerves anyagokat" - foglalta össze az előzetes tapasztalatokat Kounaves.

Egy másik kísérlet, ami egészen magas hőmérsékletre hevítve a talajmintát felszabadította a benne rejlő gázokat, vízpárát is észlelt, ami azt jelzi, hogy egykor víz is érte a talajt, tette hozzá William Boynton, az Arizona Egyetem elemzést végző TEGA műszeréért felelős tudósa. A kutatók nem adják fel a reményt, hogy szerves szenet találjanak, legközelebb jóval mélyebbről vesznek talajmintát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #53
    EBBEN AZ A vicc, hogy a színváltozás nem jelent életet. Képzeld, elolvad a jég, előtűnik a sötétszínű talaj, utána megint befehéredik, amikor lehull a hó.
  • Pluskast #52
    Ebben az a vicc, hogy ezt már az egyik magyar csillagász is megemlítette úgy jó 4-5 évvel ezelött. Akkor lehurrogták szegényt mondván baromságokat beszél. Azt most tessék...
  • Epikurosz #51
    Megint, most már legalább századszorra fedezték fel, hogy volt víz a Marson.
  • meteoreső #50

    Az amerikai telepeseknél ez volt.
    De még mindig jobb módszer minthogy valaki saját zsebre eladja a hold telkeket..
  • Epikurosz #49
    ezt hívják első foglalás jogának?
    ius primus conquistas?
  • meteoreső #48
    ez egy vicces fórum de nem baj mert ilyen is kell...
    De azért valóban azt képzeljétek el hogy mi lenne ha görcsölünk még vagy 10 évet nagy miliárdokért elmenne pár csóringer űrhajós miközben halálos dózisú sugárzást szenvednek és kiderül hogy nagy spárgaültetvények vannak ott.
    plussz kis tábla: Bocs már a mienk !
  • Flashy #47
    de méér spárgát? nem lehetne inkább rántott hús?
  • bvalek2 #46
    Ha a Bioszféra 2-ről beszélgettek, én úgy hallottam, hogy azért nem termeltek elég oxigént a növények, mert sterilizálták a talajt (hogy szimulálják a marsi baktériummentes kőzetet). Ezért sok növény gyökerének hiányoztak a nitrogénmegkötő, meg rothadék lebontó egysejtűek. A megoldás az, hogy ezeket a baktériumokat is vinni kell oda, nem elegendőek a fák meg a zöldségek. Vagyis teljes tápláléklánc kell, ahol a növények termelnek, az emberek fogyasztanak, a baktériumok pedig lebontanak, úgy mint a Földön.
  • Omega #45
    Akkor most végül mégis működik a TEGA vagy hogyan is tudták ezeket megállapítani ?
    Eddig arról volt szó, hogy nem tudják beleönteni a homokot mert összetapadtak a szemcsék.
  • kvp #44
    Mar leteszteltek es mukodott. Az egyetlen gond az volt, hogy tobb oxigen kellett mint amennyivel eredetileg szamoltak. Persze ahol van viz, ott konnyen lehet belole oxigent gyartani. Igazabol mar csak az van hatra, hogy az egesz cuccot osszepakoljak egy nagy urallomasra (=nem legkori urhajo) es atvigyek Mars koruli palyara. Aztan mar mehet is a leszalloegyseg. Ehhez most mar csak penz es akarat nincs.