Hunter

Miért okoz annyi meglepetést a marsi talaj?

Több évtizednyi kísérletezés után sem találják a bolygótudósok a marsi talaj tökéletes receptjét, amit jól példáz a Phoenix leszállóegység küzdelme a talajminta bejuttatásával a TEGA műszerébe.

A minta elsőre túl csomósnak bizonyult, hosszas vibráció hatására sem lazult fel, végül egy áthidaló megoldással a mintát felszedő robotkar rázta szét a lapátjában összegyűjtött anyagot, "kiszitálva" belőle a nagyobb szemcséket. Ez működött, a talajszemcsék végre eljutottak a TEGA égetőkamrájába és megkezdődött az elemzésük. "Az egyik nehézség amivel szembe kell néznünk egy olyan anyag előállítása, ami pontosan ugyanúgy viselkedik, mint a Marson található talaj" - reagált William Boynton, az Arizona Egyetem munkatársa egy sajtótájékoztatón a küldetés nehézségeire irányuló kérdésekre.

A kutatók számos talaj "szimulánst" használnak a küldetések tervezésekor, egy-egy ilyen anyag azonban többnyire csak egy-egy tulajdonságát adják vissza bolygószomszédunk felszínének. Szemben a holdporral, a kutatóknak nem áll rendelkezésére tényleges, tanulmányozható marsi talajminta, így kénytelenek az űrszondák és távcsövek adataira hagyatkozni, amikor megpróbálják felbecsülni a talaj összetételét és szemcseméretét. A Marson uralkodó körülmények szimulálása szintén nagy kihívást jelent. A speciális kamrák visszaadják ugyan a vörös bolygó hőmérsékletét és nyomásait, rendszeres alkalmazásuk azonban igen erőteljesen megnyomja egy-egy küldetés költségvetését, ezért próbálkoznak a kutatók olyan anyagok előállításával, amik normál laboratóriumi környezetben is képesek visszaadni a marsi talaj tulajdonságait.


Ilyen utánzatokkal tesztelik a Marsra készülő egységek műszereit, legyen az műhold, vagy egy leszállóegység. A kamerák és egyéb optikai műszerek teszteléséhez például a JSC Mars-1 nevű szimulánst veszik elő, ami valójában a hawaii-i Mauna Kea hegy vulkanikus hamuja, ez ugyanis egészen pontosan adja vissza a Mars felszínének fényvisszaverő képességeit. A leszállóegységek és a marsjárók teszteléséhez a talaj mechanikus tulajdonságait visszaadó szimulánsok a legfontosabbak. Ezekkel tesztelik a robotok mintavételezését, manőverezését és a műszerek ellenálló képességét a talaj viszontagságaival szemben.

A Phoenix markolóját egy tucsoni laborban tesztelték, egy úgynevezett Rakomány Interoperabilitási Tesztágyban (PIT). A művelethez finomra őrölt vulkanikus kőzetet elegyítettek szemcsésebb anyagokkal és vízzel, amiből egy iszapos kotyvalékot kaptak. Ezt kiégetik, eltávolítva a víz jelentős részét, csupán annyi nedvességet hagyva, ami csomósan tartja a talajt. A végeredmény elvileg hűen szimulálja a Mars talajrészecske méreteinek eloszlását, állítja Ray Arvidson, a Phoenix robotkarjának tudományos tevékenységét felügyelő szakember, hozzátéve, hogy az eloszlást az előző öt NASA leszállóegység megfigyeléseiből kalkulálták ki. Ezzel viszonylag jól visszaadhatók a talaj mechanikus tulajdonságai, a szemcseméret azonban a tapadásban is szerepet játszik, ezzel gyűlt meg legutóbb a Phoenix baja.

A Földön általában a víz teszi csomóssá a talajt, a Marson viszont valószínűleg a víz elpárolgása után visszamaradt sók tartják össze a részecskéket. Az ilyen egyenetlenségek megnehezítik a szimulációkat és nem várt hatásokhoz vezethetnek, lásd a beöntő nyílásban megrekedt minta. A jég újabb kihívást jelent a robotlabor számára. "Leginkább a jeges altalaj kezelésétől tartok" - mondta Arvidson, aki számos szimulánssal próbálkozott már a 70-es évek Viking leszállóegységeinek felkészítésekor is.

A Phoenix jégmintavételi képességeinek teszteléséhez a csapat összetört vulkanikus kőzetet kevert cementszerű anyagokkal. Hamarosan meglátjuk ez mennyire volt megfelelő, hiszen a Phoenix legfrissebb adatai szerint vízjeget találtak. A küldetés irányítói a felfedezésről június 20-án számoltak be. Június 15-i ásásuk után világos csomókra lettek figyelmesek az elmozdított talajréteg alatt, ami másnap is jelen volt, 19-re azonban elpárolgott. A tudósok szerint ez nem lehet széndioxid jég, mivel az egyetlen napig sem bírta volna ki az adott körülmények között.


Visszatérve a Phoenix tesztelésére, egy teljesen új, az eddigieknél állítólag több szempontból is alkalmazható szimuláns kifejlesztését eredményezte. Ez a Mojave Mars Szimuláns (MMS), amit a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) kísérletezett ki a kaliforniai Mojave-sivatag vulkanikus kőzeteiből kinyert homokból és porból. Ezzel az anyaggal azt vizsgálták, képes-e a Phoenix annyira felhevíteni a talajmintákat, hogy abból a jég is elpárologjon. Az MMS azért alkalmas a feladatra, mert nem szívja magába illetve nem raktározza el ásványi szerkezetében a vizet, ezáltal a kutatók figyelmen kívül hagyhatják a víz hatásait.

A JPL mérnöke, Luther Beegle szerint az anyag a talaj mechanikai tulajdonságainak szimulálására is alkalmas, mivel ebben is megfelelő a részecskék méretbeli eloszlása, a keverékhez használt kőőrlemények elkészítésekor pedig egyáltalán nem használtak vizet - gyakorlatilag visszaadva azt a folyamatot, ami a szelek segítségével a Marson elporlasztotta a köveket. "Úgy vélem elérkeztünk arra a pontra, ahol egy olyan szimulánssal rendelkezünk, ami visszaadja a Mars általános körülményeit" - összegzett Beegle.

A Phoenix csapat már nem tudta kihasználni az MMS sokoldalúságát, ez az eljövendő küldetésekre vár, mint a Mars Science Laboratory, ami két év múlva éri el a vörös bolygót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #47
    Hat, nem tudom. Kamuszagu az egesz. Ne mondja senki, hogy egy ilyen markololapatot kuldtek fel...ugy tudtam, az eszkozok sulya igencsak fontos. Pl. egy drotkefe+porszivo rendszer? Vagy nincs egy daralojuk? Meg csak eszembe jut, hogyan veszunk talajmintat itt a Foldon (furo). K.A.M.U. Ahogy egesz amerika(mu). Ez van. Mennyit rohoghetnek ezek rajtunk.
    cirkuszt a nepnek!
  • Ackro #46
    az a mértékegység: kétharmad col! jóhogynemmár háromhetvenketted lólépés
    nem lehetett volna kicsit nagyobbra húzni a vonalat egy colig?
    amúgymeg olyan robotkart kell építeni, ami felbontja a betont is -150fokon és nem kell marstalajszimulálással baszakodni. :)
  • valamit #45
    http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/news/phoenix-20080626.html
    http://www.afp.com/english/news/stories/newsmlmmd.ba48dd150ac9179f8b55df7365a1aff4.161.html

    Két érdekes hír a marsi kutatásokkal kapcsolatban. Hogy csak egy-két sorukat idézzem:
    "Martian dirt is apparently good enough for asparagus to grow in, NASA scientists said Thursday, as they announced the results of a soil analysis collected by the US Phoenix Mars lander."

    ""The soil you have there is the type of soil you have in your backyard," said Samuel Kounaves, the project's lead chemist at the University of Arizona in a telephone press conference."

    ""We basically have found what appears to be the requirements of the nutrients to support life, past, present or future,"

    "William Boynton from the University of Arizona, the lead Thermal and Evolved Gas Analyzer (TEGA) scientist, said that scientists had detected small amounts of carbon dioxide (CO2) on the surface of the soil particles."

    ""This soil appears to be a close analog to surface soils found in the upper dry valleys in Antarctica,"

    ""The alkalinity of the soil at this location is definitely striking. At this specific location, one-inch into the surface layer, the soil is very basic, with a pH of between eight and nine. We also found a variety of components of salts that we haven't had time to analyze and identify yet, but that include magnesium, sodium, potassium and chloride."

    "This is more evidence for water because salts are there. We also found a reasonable number of nutrients, or chemicals needed by life as we know it,"
  • Balogh G #44
    Már régóta olvasgatom a fórumot, és egyszerűen nem fogom fel hogy mi a fene olyan érdekes abban, hogy hogy vannak színezve a marsi fotók, milyen színű az ég, stb..
    Valaki felvilágosíthatna hogy ez miért olyan baromi fontos, hogy mindenki ezt fejtegeti és taglalja hosszú oldalakon keresztül...
  • Garga Pitic #43
    Itt vannak a jó dolgok :)
  • Sippie #42
    "Miért okoz annyi meglepetést a marsi talaj?" mert még senki se lépett rá
  • Garga Pitic #41
    A Phoenix sztereó kamerája 1024x1024 felbontású.
    Bevett gyakorlat a monokróm kamera + több színszűrő. Amíg nem kell mozgó célpontot fotózni, teljesen jó megoldás.
    Jobb az érzékenysége és a jel/zaj viszonya, mint egy hasonló felbontású és méretű RGB érzékelőnek.
  • Roger6 #40
    Azt ne mond komolyan, hogy a mai technikával felküldtek egy 256x256 felbontású fekete-fehér kamerát!!!!! Ezt ugye te sem hiszed?
  • kvp #39
    "Akkor mi a jó isten?? Erről miért nem mondtak többet??"

    A szonda hajtomuvei altak kiolvaszott resz kepe alapjan ugy nez ki, hogy vizjeg, de ez meg nem biztos.
  • Pluskast #38
    "Június 15-i ásásuk után világos csomókra lettek figyelmesek az elmozdított talajréteg alatt, ami másnap is jelen volt, 19-re azonban elpárolgott. A tudósok szerint ez nem lehet széndioxid jég, mivel az egyetlen napig sem bírta volna ki az adott körülmények között."

    Akkor mi a jó isten?? Erről miért nem mondtak többet??